Rüüstatud kalmistu muudetakse pargialaks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siivertsi vanal kalmistul Narvas säilinud hauad on tänavuse ulatusliku puude ja põõsaste raiumise ning territooriumi korrastamise käigus vigastatud.
Siivertsi vanal kalmistul Narvas säilinud hauad on tänavuse ulatusliku puude ja põõsaste raiumise ning territooriumi korrastamise käigus vigastatud. Foto: JÜRI TÕNISSON

Hiljuti korrastajate käe läbi rüüstatud Siivertsi kalmistut linn enam matmispaigana kasutama ei hakka ning see muudetakse pargialaks.

Narva elanik Zinaida Volkova kaebas Narva linnapeale Tarmo Tammistele linnale kuuluva sihtasutuse Narva Linna Arendus tegevuse peale Siivertsi kalmistul, mida sihtasutus puudest ja põõsastest puhastab.

"1970. aastal maeti nimetatud kalmistule minu ämm. Haua eest kanname hoolt mina ja mu sugulased. Läinud käesoleva aasta 1. oktoobril kalmistule, avastasin, et hauale on kuhjatud mahasaetud puude oksad. Naaberkalmud on samuti saanud vandalismi osaks. Seoses ülaltooduga nõuan, et minu ämma Olga Volkova haud jäetakse rahule!" seisab linnapeale saadetud kirjas.

Septembri lõpul avastas kalmistul aset leidnud pogrommi ka Narva Aleksandri kiriku õpetaja Villu Jürjo. Muu hulgas oli kannatada saanud koguduse esimese vaimuliku Richard Pauckeri haud.

"Pastor Pauckeri haua piire oli vigastatud, malmist rist lõhutud. Kalmistu korrastustööde jaoks oli valitud kõige ebasobivam aeg. Töölised olid purjus ja üks traktor vajus sisse. Kutsusime välja politsei ning siis selgus, et töölistel ei olnud mingeid pabereid selle kohta, mida ja miks nad teevad," rääkis Jürjo Põhjarannikule.

Juhtunut uuritakse

Politsei ja prokuratuur on alustanud kriminaalmenetlust surnu mälestuse rüvetamise asjas.

"Kriminaaluurimist on alustatud, kontrollimaks, kas Narva Siivertsi kalmistu korrastamise sildi all on tegelikult toime pandud hauarüüste. Kahtlustust kellelegi esitatud pole. Praeguseks on tehtud selles kriminaalasjas sündmuskoha vaatlus, hetkel kogutakse materjali edasisteks menetlustoiminguteks," ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressisekretär Mari Luuk.

Tarmo Tammiste kommenteeris läinud nädalal BNSile, et SA Narva Linna Arendus üheks ülesandeks on vanade kalmistute territooriumi taaskasutusse võtmine, sest praegu tegutsev narvalaste matmispaik Riigikülas on praktiliselt täis.

"Kui Siivertsi kalmistul oli kolme meetri kõrgune võssa kasvanud rägastik, siis helistati linnavalitsusse ja õiendati selle pärast. Nüüd õiendatakse selle pärast, et seal midagi toimub. Aga ilmselt ei peagi olema eesmärk kõigile meeldida," ütles Tammiste toona BNSile.

Narva revideerib oma kavasid

Taastatav Narva Siivertsi kalmistu tegutses 1875. aastast kuni XX sajandi 70ndate aastate keskpaigani. Nüüd on 134 171 ruutmeetri suurune ala antud 50 aastaks kasutusse linna sihtasutusele Narva Linna Arendus, mis asutati möödunud aastal. Sihtasutuse nõukogusse kuuluvad Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov, volikogu liige Vladimir Kalatšov ja linnapea Tarmo Tammiste. Narva Linna Arendus korrastab ka naabruses asuvat 43 416 ruutmeetri suurust territooriumi Tuule 13, kus asuvad juudi, moslemi, baptisti jt koguduste vanad kalmistud ning oli kunagi koguni hobuste matmispaik.

Aleksandr Jefimov teatas Põhjarannikule, et eelmisel kolmapäeval toimus nõupidamine linna ja heakorrastusega tegelevate firmade esindajate osavõtul. Üheskoos otsustati veel kord meenutada töölistele vajadust tegutseda ettevaatlikult ja võeti vastu vana kalmistu tulevikku puudutav põhimõtteline otsus.

"Praegu tehakse territoorium korda, puhastatakse ära ja tulevikus jääb see pargialaks. Maa sihtotstarbeks jääb kalmistu, seal säilivad olemasolevad hauad, kuid uusi matmisi ei tule," rääkis Jefimov, miks linn loobub kalmistu tegevuse jätkamisest.

Ta lisas, et linn peab läbirääkimisi praegu tegutseva Riigiküla kalmistuga. "Mõned aastad on seda veel võimalik kasutada," võttis kokku Narva linnapea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles