Toomas Ziljov seljatas kohtus Jõhvi vallavalitsuse

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Ziljov.
Toomas Ziljov. Foto: Peeter Lilleväli

Tartu halduskohus tuvastas abivallavanem Priit Kesleri tegevuses huvide konflikti ning tühistas vallavolikogu otsuse Jõhvi linna vee-ettevõtja määramise kohta.

Mullu detsembris esitas OÜ Pesulux Jõhvi vallavalitsusele avalduse, milles palus end määrata Jõhvi linnas Malmi ja Pargi tänava piirkonnas joogivee-ettevõtteks. Järgnes kolmveerand aastat kestnud kemplemine, mille käigus vallavalitsus nõudis firmalt tõendeid puurkaevude ja veetorustiku omandiõiguse ning vee kvaliteedi kohta, firma esitas üha uusi dokumente ning vallavalitsus ei pidanud neid piisavaks.

"OÜ Pesulux veetrasside kohta ei ole väljastatud ehitusluba ega ka kasutusluba, mistõttu omavalitsusüksus ei saa olla kindel, et rajatise kaudu tarnitav joogivesi (mis võib küll kaevust väljapumpamisel olla nõuetele vastav) jõuab tarbijani ohutult," põhjendas vallavalitsus oma 27. septembri korralduses Pesuluxi taotluse läbi vaatamata jätmist.

Valla seisukohad alusetud

Tänavu aprillis kaebas Pesulux Jõhvi vallavalitsuse ja -volikogu kohtusse, paludes tühistada volikogu aprillikuise otsuse, millega määrati Jõhvi linnas vee-ettevõtjaks OÜ Järve Biopuhastus ja kehtestati tema tegevuspiirkonnaks kogu Jõhvi linn, v.a Malmi ja osaliselt Pargi tänav, seega ka piirkondades, kus asuvad Pesuluxile kuuluvad torustikud.

"Vallavalitsus ei taha tunnistada, et joogiveetrassid kuuluvad Pesuluxile, ja teiseks ei ole vald nõustunud minu firmat Malmi tänava piirkonna vee-ettevõtjaks määrama," põhjendas Pesuluxi juhatuse liige Toomas Ziljov kohtuteele minekut.

Kohtuotsuse kohaselt on Pesuluxi omandiõigus veetorustikele tõendatud, seega ei saa see olla põhjuseks, miks vallavalitsus ei edasta vallavolikogule Pesuluxi taotlust enda vee-ettevõtjaks määramise kohta.

Jõhvi vallavalitsuse kahtlust, kas joogivesi ohutult tarbijani jõuab, nimetatakse kohtuotsuses alusetuks. Ühtlasi märgitakse, et vallavalitsus pole väitnud, et Pesuluxi klientidel oleks joogivee saamiseks mõistlik alternatiiv.

Tehing iseendaga

Kohus tuvastas, et abivallavanem Priit Kesler sõlmis OÜga Järve Biopuhastus varade võõrandamise lepinguid, olles samal ajal selle osaühingu nõukogu liige ja OÜ Jõhvi Veemajandus likvideerija. Seega on abivallavanema tegevuses tuvastatav huvide konflikt, tehtud tehing on tühine ning Järve Biopuhastust ei saanud vee-ettevõtjaks määrata.

Kohus tühistas Jõhvi vallavolikogu 20. aprilli 2011. a otsuse ning kohustas Jõhvi vallavalitsust edastama OÜ Pesulux vee-ettevõtja määramise taotlused Jõhvi vallavolikogule läbivaatamiseks ja otsustamiseks. Jõhvi vallavalitsus peab tasuma OÜ Pesulux kasuks riigilõivu summas 44,72 €.

Kohtuotsuse peale võib 30 päeva jooksul esitada apellatsioonkaebuse Tartu ringkonnakohtule.

Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar ütles eile, et ta on kohtuotsusest teadlik, ent pole veel jõudnud sellesse süveneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles