Jõhvi vald loobub bussijaama ülalpidamisest

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavalitsus haldab bussijaama tänavuse aasta lõpuni; kuidas asi edasi hakkab toimuma, on maavalitsuse otsustada.
Jõhvi vallavalitsus haldab bussijaama tänavuse aasta lõpuni; kuidas asi edasi hakkab toimuma, on maavalitsuse otsustada. Foto: Peeter Lilleväli

2008. aastal Jewe keskusega bussijaama ruumide kasutamiseks üürilepingu sõlminud Jõhvi vallavalitsus ei kavatse selle aastaga lõppevat lepingut pikendada ja jätkuvalt kahju kanda, vaid soovitab maavalitsusel asuda aegsasti lahendust otsima.

"Kui Jewe keskus 2008. aastal valmis, polnud kedagi, kes bussijaama opereerima oleks hakanud, ja nii kiiresti polnud võimalik ka kedagi leida," ütles Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar, et hoone omanikuga bussijaama ruumide äripinna üürilepingut sõlmides oli vallavalitsus sundseisus.

"Võib-olla oli selle asja juures ka meie kogenematusel oma osa, aga me tegime oma arvutused ja leidsime, et majandame ennast nulli."

Esimesel aastal nii läkski: bussijaama tulud ja kulud olid tasakaalus ning vald ei kandnud bussijaama haldamisega kahjusid. Siis aga hakkasid nii kommunaalteenused kui tööjõukulud järjepanu kallinema ning bussijaam muutus vallale üha enam koormaks. Vallavalitsus püüdis keskuse omanikuga üüri langetamiseks läbirääkimisi pidada, paraku ei kandnud need vilja.

Haldamine toob kahju

Valla kulud bussijaama haldamisel koosnevad äripinna üürist, kommunaalkuludest ja bussijaama personali tööjõukuludest (mullu kokku 96 477 €), tulud tulevad ruumide allüürist, postimaksust ja tasulise tualeti teenusest (kokku 70 200 €). Seega tõi bussijaama haldamine vallale eelmisel aastal 26 277 eurot kahju. Olukorras, kus valla kulubaas pidevalt suureneb ning tulubaas sellele nii kiiresti järele ei jõua, otsitakse iga võimalust kokku hoida.

Võhmari sõnul seadus vallavalitsust bussijaama haldama ei kohusta: "Omavalitsuse ülesanne on korraldada vallasisest ühistransporti, mida Jõhvi vallas ei ole. Bussijaam teenindab aga maakonna ja rahvusvahelisi bussiliine ning ühistranspordiseaduse järgi peab selliste objektide kasutamist korraldama maavalitsus."

Võhmar kinnitas, et aasta lõpuni kehtivast üürilepingust vald ei tagane. "Andsime lihtsalt maavalitsusele piisavalt vara teada, et edaspidi tuleb bussijaamale leida uus haldaja. Loomulikult oleme valmis koostööd tegema, aga see pole õige, et Jõhvi maksumaksja peab maakonna bussijaama ülal pidama."

Maavalitsus otsib lahendust

Maavanem Riho Breiveli sõnul polnud Jõhvi vallavalitsuse kiri ootamatu, sest sel teemal on varemgi juttu olnud.

"Riigil pole samuti vahendeid erisuguseid funktsioone täita. Ja eks riik koosnegi omavalitsustest. Bussijaam on kahtlemata nii riigi kui maavalitsuse kui omavalitsuse huvi ja mingi lahendus kindlasti leitakse. Meie spetsialistid tegelevad praegu sellega, aega on piisavalt," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles