Ametiühing ähvardas boikoteerida Tsentraali

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erisugustel hinnangutel osales laupäeval toimunud miitingul 500-1500 inimest, mis on viimaste aastate üks osavõturohkemaid meeleavaldusi Jõhvis.
Erisugustel hinnangutel osales laupäeval toimunud miitingul 500-1500 inimest, mis on viimaste aastate üks osavõturohkemaid meeleavaldusi Jõhvis. Foto: Peeter Lilleväli

Kaevurite ja energeetikute ametiühing ähvardas boikoteerida Tsentraali kaubanduskeskust, kui neil tekkisid hoone haldajatega erimeelsused seoses laupäeval Jõhvi keskväljakul toimunud miitinguga.

Kaevurite ja energeetikute ametiühingu juht Vladislav Ponjatovski sõnas, et oli sunnitud laupäeval toimunud miitingu jaoks rentima diiselgeneraatori, kuna kaubanduskeskuse Tsentraal omanik East Capital ei lubanud neil oma võrgust kasutada elektrit, mida oli vaja helivõimenduse jaoks. "Me oleksime loomulikult elektri eest maksnud, kuid nende esindaja poolt tuli selge "ei"," sõnas Ponjatovski.

Lubas nutma ajada

East Capitali Ida-Viru piirkonnajuht Anneli Mänd sõnas, et ametiühing jäi elektrita nende liidri Ponjatovski agressiivse käitumise pärast. Tema sõnul oli miiting kooskõlastatud küll vallavalitsuses, aga East Capitali, kes on keskväljaku haldaja, sellest ei teavitatud. "Kaks päeva enne tunti meie käest huvi, kust elektrit saab. Kui hakkasin huvi tundma, mida üldse on kavas korraldada ja kas sellest ei peaks meid ka informeerima, tuli Ponjatovskilt vastu räige sõim," sõnas Mänd.

Ta märkis, et Ponjatovski ähvardas Tsentraali blokeerida. "Kõige tipuks karjus ta mulle, et küll sa, tüdruk, veel nutad," sõnas Mänd, kelle sõnul oli ta sellisest suhtlemisest sügavalt nördinud ja pöördus seetõttu ka Eesti ametiühingute keskliidu juhi Harri Taliga poole. "Tahtsin teada, kas selline ongi ametiühingute suhtlemisstiil."

Männi sõnul ei olnud pärast sellist kõnelust mingit tahtmist ametiühingule elektrivarustuse osas vastu tulla.

Järsud väljaütlemised

Ponjatovski tunnistas, et tema suhtlemistoon Anneli Männiga muutus ühel hetkel järsuks, kuid samas eitas ta tema solvamist. "Tõepoolest, kui pärast ligi kümme minutit kestnud vestlust seati kahtluse alla meie õigus seal miitingut korraldada, siis küsisin, et kas te tahate, et meie ametiühinguliikmed hakkaksid boikoteerima teie keskust. Sõnasin, et kui kõik rentnikud sealt ära lähevad, siis tulete ise põlvili meie juurde paluma. Aga kindlasti ma ei sinatanud teda ega pöördunud tema poole familiaarselt," väitis Ponjatovski, kelle sõnul boikoteerimisplaan praegu enam aktuaalne pole.

Ametiühingujuhi sõnul möödus laupäevane miiting distsiplineeritult ja seal osales tema hinnangul 1500 inimest. "See oli viimaste aastate üks rahvarohkemaid meeleavaldusi Jõhvis," sõnas Ponjatovski. Mitmete teiste kohalviibinute hinnangul jäi osalejate arv siiski 500 ja 1000 vahele.

Nõuti võimuvahetust

Tööseadusandluses toimuvate muudatuste vastu protestinud miitingul kõlasid taas ka poliitilised nõudmised valitsuse erru saatmiseks ja uute riigikogu valimiste korraldamiseks.

Narva karjääri ametiühingu juht Aleksei Sinelnikov ütles oma kõnes, et valitsus ja riigikogu on võtnud käsile kollektiivlepingu seaduse muutmise, mille tagajärjel seatakse ohtu ka kaevurite olemasolevad soodustused ja garantiid. "Kas me vajame sellist valitsust ja parlamenti?" pöördus ta miitinguliste poole, kes hüüdsid vastu: "Ei!"

Vladislav Ponjatovski ütles, et voonakeste vaikimise aeg on Eestis lõppenud. "Me hakkame oma seisukohti välja ütlema valitsuse ja riigikogu iga otsuse kohta," lubas ta, lisades miitingu lõpus, et kui ametiühingute häält ei võeta kuulda, korraldatakse uus streikide laine. "Me peatame põlevkivi kaevandamise ning selle transportimise elektrijaamadesse ja keemiatehastesse. Nad saavad seda, kui nad seda tahavad. Rohkem me neid veenma ei hakka," kinnitas ta.

Vähem kui pool tundi kestnud miitingu lõpus kõlas valjuhäälditest prantsuskeelne "Internatsionaal".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles