Narva algklasside õpilased võivad saada linnalt paanikanupud

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konverentsist osa võtnud riigikogulane, varem keskkriminaalpolitseid juhtinud Andres Anvelt märkis kahetsusega, et Narvas pole alles ühtki naabrivalve piirkonda.
Konverentsist osa võtnud riigikogulane, varem keskkriminaalpolitseid juhtinud Andres Anvelt märkis kahetsusega, et Narvas pole alles ühtki naabrivalve piirkonda. Foto: Ilja Smirnov

Narva kavatseb koolilastele välja jagada sadu kaasaskantavaid alarmiseadmeid ehk paanikanuppe, et lapsed saaksid ohu korral endale tähelepanu tõmmata. Selline ettepanek kõlas eile Narva turvalisuse foorumil.

Need on väikesed seadmed, mis mudelist olenevalt kas nupuvajutusel või splindi väljatõmbamisel hakkavad tekitama valju ja ärevat heli. Idee soetada omavalitsuse eelarvest lastele paanikanupud käis eile välja Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov oma sõnavõtus linnaelanike ja politsei ühiskonverentsil, kus käsitleti Narva tänavate turvalisuse teemat.

Konverents toimus Tartu ülikooli Narva kolledžis ja sellest võttis osa 56 inimest: linnaelanikud, poliitikud, politseinikud, ettevõtjad ja ametnikud. Ürituse toimumisest ja arutusele tulevatest teemadest anti teada Facebooki võrgustikus kohe pärast tapetud tüdruku surnukeha leidmist Narvas. Kuriteo uurimisest ei räägitud konverentsil põhimõtteliselt.

Võtmehoidja kui jälgimisseadmete alternatiiv

"See aitaks seni, kuni käib videovalve paigaldamine," selgitas Aleksandr Jefimov oma ideed. Hetkel käis jutt just videovalvekaamerate paigaldamisest. Jefimovil ja aselinnapea Natalja Šibaloval tuli vastust anda, miks kümne aasta eest ligi viie miljoni krooniga soetatud valvesüsteem üsna pea rivist välja langes.

Jefimovi sõnul on arutusel paanikanuppude soetamise korral võimalus jagada need tasuta kõikidele Narva 1.-5. klasside õpilastele ning teistele müüa neid mõõduka hinnaga.

"Isegi kui lapsed hakkavad neid naljaviluks sisse lülitama, pole hullu," leidis Jefimov, öeldes, et turvalisus on tähtsam.

Narvas on tänase päeva seisuga 2972 1.-5. klasside õpilast, üldse on linnas 5009 põhikooliõpilast (1.-9. klass). Narva linnavolikogu esimees ei nimetanud paanikanuppude hindu, kuid internetis pakutakse neid jaehinnaga 6-7 eurot tükk. Paanikanupud on korduvkasutatavad. Ühe mudeli kohta väidetakse, et sireeni helitugevus on 90 detsibelli, teisel mudelil on see 120, mis on ka inimese kuuldetundlikkuse valulävi.

Turvalisus maksab raha

Konverentsist osa võtnud riigikogulane, varem keskkriminaalpolitseid juhtinud Andres Anvelt märkis kahetsusega, et Narvas pole alles ühtki naabrivalve piirkonda.

"Võimalik, et Narva vajab mingit korrakaitsefondi," ütles Anvelt ja tunnistas, et tasuta ei saa midagi. Ta tõi näiteks Tallinna, kus naabrivalve sai vähemalt mõni aega tagasi muu hulgas abi ka omavalitsuselt. "Naabrivalve ei toimi ainult õhust ja armastusest," lausus ta.

Samas ei ole Anvelt vaimustuses munitsipaalpolitsei loomise mõttest, mida kaalub Narva aselinnapea Natalja Šibalova. Tema sõnul on munitsipaalpolitseil sellekohase seaduse puudumise tõttu vähem õigusi kui eraturvafirma töötajal.

Kõige konkreetsem konverentsil kõlanud mõtetest oli Šibalova teade, et Narvas otsustati lühikestel suveöödel tänavavalgustust enam mitte välja lülitada. "Tunnistame, et kuigi suurt säästu see ei andnud," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles