Jõhvi bussijaama tulevik on jätkuvalt segane

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavalitsus tahab, et bussijaam praegusesse asukohta edasi jääks, ent ei soovi seda enam ise hallata.
Vallavalitsus tahab, et bussijaam praegusesse asukohta edasi jääks, ent ei soovi seda enam ise hallata. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vald ei leia Jewe keskusega ühist keelt, mis saab praeguse bussijaama hoonest juhul, kui omavalitsused seda opereerida ei võta ning vald bussijaama teise kohta üle kolib.

Mai lõpus Jewe keskuse omanikele saadetud kirjas andis uuest aastast bussijaama haldamisest loobuv Jõhvi vallavalitsus teada, et hoonestusõiguse lepingu alusel bussijaama jaoks ehitatud rajatised peavad seda otstarvet teenima ka edaspidi ning vallavalitsusel pole kavas hoonestusõiguse sihtotstarvet muuta. Ühtlasi küsiti, kuidas hakkab bussjaama haldamine järgmisest aastast toimuma.

Bussijaam tühjalt seisma?

OÜ Jewe Keskus juhatuse liige Martin Otsa kinnitas, et lepingu alusel pidid nad küll välja ehitama bussijaama ja selle teenindamiseks vajalikud pinnad, ent mitte võtma kohalikult omavalitsuselt või maavalitsuselt üle kohustust hakata bussijaama haldama.

"Valla praegune ootus, justkui üürileping peaks olema vallale kasumlik, on Jewe keskusele üllatuslik," märkis Otsa, et sellest polnud juttu ei hoonestusõiguse seadmise lepingut ega bussijaama opereerimiseks üürilepingut sõlmides.

Tänavu jaanuaris tegi Jõhvi vallavalitsus Jewe keskusele ettepaneku alandada üüritasu, kuna vald kannab bussijaama haldamisega kahju. Jewe keskus polnud sellega päri, sest üüritasu alandades muutuks nende endi majandustegevus selle üüripinnaga seoses kahjumlikuks. Seejärel teatas vallavalitsus, et ei pikenda käesoleva aastaga lõppevat üürilepingut bussijaama opereerimiseks ning on valmis bussijaama teise kohta üle viima.

"On ilmne, et kui vald viib bussijaama mujale ning samal ajal takistab OÜ Jewe Keskus rajatud hoone kasutamist teistsugusel sihtotstarbel kui bussijaamana, tegutseks vald ilmse eesmärgiga jätta kõnealune ehitis tühjalt ja kasutult seisma ning tekitada seetõttu Jewe keskusele kahju," peab Otsa sellist tegevust valla poolt õigusvastaseks juba seetõttu, et bussijaama asukoha muutmisel poleks teist bussijaama ju vaja ning vallal puuduks õigustatud huvi nõuda selle jätkamist bussijaamana.

"Kui valla eesmärk on saavutada kokkulepe OÜ Jewe Keskus täiendavate avalike ülesannete täitmiseks, tuleb selleks sõlmida eraldi haldusleping," leiab Martin Otsa, et vald peaks sel juhul teada andma, millist tasu ollakse nõus Jewe keskusele nende kohustuste täitmise eest maksma.

Vald ei ole lepingupartner

Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar nentis, et vastust oma kirjas esitatud küsimusele - millisena näeb bussijaama haldamist tulevikus Jewe keskus - nad ei saanud.

"Küsimus on selles, kes hakkab seal edaspidi opereerima, ja operaatori leidmine peaks olema eelkõige Jewe keskuse ülesanne, ehkki vald on valmis omalt poolt kaasa aitama. Tuleb ära lõpetada arusaam, et vald peab äriettevõttele operaatori leidma; vald ei ole see lepingupartner, kes bussijaama töötajaid oma palgal hoiab ja vedajatega postimaksu lepinguid teeb."

Võhmar usub, et Jewe keskus pakub välja variandi, mis rahuldab kõiki osapooli. "Sellepärast ei lähe ma kaasa ka spekulatsiooniga, mis saab bussijaama rajatistest siis, kui kokkuleppele ei jõuta, bussijaam viiakse üle teise kohta ja selle praeguses asukohas midagi muud arendada ei tohi," ütles ta. "Meie soov on, et vallas oleks bussijaama teenus osutatud, ning näeksime hea meelega, et see jätkuks praeguses kohas, kus on olemas seda teenust toetav infra ja kus sellest saab kasu ka Jewe keskus."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles