Narva-Jõesuu tõmbab nudistidest turiste

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkuleppel Narva-Jõesuu linnavalitsusega peavad nudistid nendele eraldatud umbes 400meetrisel rannalõigul hoidma puhtust ja korda. Tänavu meisterdati randa uhutud materjalist varikatuse karkass. Sealsamas pandi üles ka lipp.
Kokkuleppel Narva-Jõesuu linnavalitsusega peavad nudistid nendele eraldatud umbes 400meetrisel rannalõigul hoidma puhtust ja korda. Tänavu meisterdati randa uhutud materjalist varikatuse karkass. Sealsamas pandi üles ka lipp. Foto: FOTO Nude Association

Narva-Jõesuu kaugemas rannas on end taas sisse seadnud alastikultuuri viljelejad. Seal asub ainuke ametlik nudistide rand Eestis ja selle populaarsus on tõusuteel, sealhulgas ka välismaalaste seas.

Viimastel aastatel on nudistide ranna külastajad korduvalt kogenud ühiskonna mõistmatust ja isegi kriminaalset käitumist. 2009. aastal varastasid tundmatud isikud rannalt infosildid, mis viitasid sellele, et tegemist on nudistide rannaga. Enne seda palusid 16 ranna lähedal asuva maja omanikku linnavalitsusel nudistide rand ja nende märgid 200 meetrit edasi tõsta, seda aga tulemusteta.

Narvas registreeritud MTÜ Nude Association juht Eduard Kostin ütleb, et tänavu pole intsidente õnneks ette tulnud. "Panime üles uued piirdetulbad ja üheksameetrise lipuvarda - et lippu alla ei võetaks."

Turiste tõmbab

Kostini tähelepanekute põhjal nende ranna populaarsus aina kasvab, sealhulgas ka turistide seas. Vahel pidavat linnavalitsuse poolt looduslähedaseks puhkuseks eraldatud 400meetrisel rannaribal korraga päevitama ligi 50 alastikultuuri harrastajat.

"Palju on uusi, ka noori naisi on rohkem, see on hea," nendib kohalik nudismi edendaja. "Siin käis paar saksa turismigruppi - nad tegid grupipilte, on käidud vist ka Moskvast. Minu arvates võiks rand olla ka turismipaik," lisab Kostin.

Narva-Jõesuu linnapea Andres Noormägi kommenteeris Põhjarannikule, et puhkepiirkonnal jaoks pole nudistide rand midagi häbiväärset.

"Õnneks on rand väga pikk, nii et seda jätkub kõigile. Ja miks ka mitte, turism võib areneda ka selles suunas," ütles Noormägi, märkides, et ta siiski ise nudistide hulka ei kuulu.

Aastatepikkune traditsioon

MTÜ Nude Association registreeriti Narvas 2007. aasta suve hakul, aga tegelikult on Eestis piirialade nudistide liikumine eksisteerinud üle 20 aasta. Nudismi poolehoidjad on kusjuures alati Narva-Jõesuus välja ilmunud just seal, kus on nendele ametlikult eraldatud rannaosa praegugi - linna edelapoolsel halduspiiril.

Narva-Jõesuu linnavalitsus sõlmis 2007. aastal MTÜ-ga Nude Association tähtajatu lepingu selle rannaala tasuta kasutamiseks. Tingimuseks seati korra ja puhtuse hoidmine ning vastavate siltide ülespanek. MTÜ avas hiljuti oma veebilehe (www.nude.ee), mis on saadaval vene ja veel viies keeles.

Tundub, et Eestis ei olegi rohkem avalikke kohti, kus oleks ametlikult lubatud ihualasti puhata. Näiteks tuntud nudistide rannalõik Tallinnas Pirital ei ole kohalike võimude käest heakskiitu saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles