Lohusuu vallavalitsus jooksis tühjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkuvad vallavalitsuse töötajad kinkisid Toivo Kivile rahapange, mida volikogu esimees hästi vastu võtta ei tahtnud, ent pani lõpuks selle nurka põrandale.
Lahkuvad vallavalitsuse töötajad kinkisid Toivo Kivile rahapange, mida volikogu esimees hästi vastu võtta ei tahtnud, ent pani lõpuks selle nurka põrandale. Foto: Matti Kämärä

Koos esmaspäeval umbusalduse saanud Lohusuu vallavanema Ants Rummeliga lahkub vallavalitsusest veel neli töötajat. Uus vallavanem Tormis Otsma ütles, et see annab talle võimaluse oma meeskonna loomiseks. 

Esmaspäeval toimunud volikogu esimehe Toivo Kivi umbusaldamine kukkus nädala jooksul juba teist korda läbi: poolt oli 3 ning vastu 5 volikogulast.

Küll aga võeti Kivi eestvõttel sama häälte suhtega ametist maha vallavanem Ants Rummel. Kivi ütles umbusaldushääletust sisse juhatades, et Rummel tagandatakse "seoses tekkinud olukorraga Lohusuu vallas ning volikoguga usaldusliku koostöö puudumisega".

Vallaelanikud sekkusid

Rummel ise ütles enne hääletamist, et umbusaldusavalduses toodud põhjendused on õiged ning antud vallas ei suuda ta oma ülesandeid täita. Tema sõnul võiks volikogu mõelda, kui palju on vallas ametist lahkunud inimesi pärast seda, kui volikogu esimeheks sai Toivo Kivi. "Mis hinda maksab üks mees siin vallas!"

Rummeli ja Kivi vastasseis sai alguse umbes kuu aega tagasi, kui vallavanem süüdistas volikogu esimeest katsetes sekkuda vallavalitsuse töösse ning nimetas toimuvat psühhoterroriks.

Vallavolikogu istungil võtsid sõna ka mitmed vallaelanikud, kes tundusid olevat Rummeli pooldajad. "Tahaks, et volikogu laseks vallavalitsusel töötada normaalsetes tingimustes ja mitte kiskuda tüli," sõnas 37 aastat Lohusuus elanud Svetlana Sepp.

Ka endine vallavanem Evi Gusseva kutsus vallavõime üles leppima ning koostööd tegema. "Me ju keegi ei taha, et meil oleks siin paha elada," sõnas ta pisarsilmil.

Volikogu hääletas siiski Rummeli mahavõtmise poolt ning kohe asuti valima ka uut vallavanemat. Volikogu enamus esitas kandidaadiks Viljandist pärit juriidilise kõrgharidusega Tormis Otsma (38), kes tänavu veebruarist töötas Iisaku abivallavanemana. Teiseks kandidaadiks esitas opositsioon Ants Rummeli, ent volikogu valis Otsma.

Kivi sai ämbri

Siis teatasid ka neli vallavalitsuse töötajat, et esitasid lahkumisavalduse. Lahkujate seas olid lisaks vallasekretär Daisy Utsarile sotsiaalspetsialist-arendusnõunik, maakorraldaja ja sekretär-kassapidaja.

Lahkujad ulatasid enda poolt Toivo Kivile rahakassaks kujundatud plekkämbri kirjaga "Toivo Kivi rahapang", selgitusega "et tal oleks, kuhu valla raha panna".

Rummel andis uuele vallavanemale üle ka Lohusuu kalalaada peakoka põlle. "Nii nagu siin vallas kombeks on: plats on puhas, jõudu edaspidiseks," sõnas mahavõetud vallajuht.

Volikogu aseesimees Urmas Salu teatas volikogu istungi lõpus, et läinud reedel helistas talle Ants Rummel ning ütles, et kui tema umbusaldusavaldust tagasi ei võeta, siis pannakse Salul ja Kivil käed raudu.

"Tahtsin, et sa tunneksid, mis tunne mul on viimase kuu jooksul olnud," põhjendas Rummel oma tegu.

Uueks vallavanemaks valitud Tormis Otsma ütles, et valla juhtimist üle võtta olukorras, kus mitu olulist töötajat on lahkunud, pole kerge, kuid tema sõnul saadakse hakkama. "Peame välja kuulutama konkursid ja enne 1. novembrit uusi töötajaid ilmselt ei leia. Kuid on inimesi, kes saavad meid aidata. Saame abi paluda ka naaberomavalitsustest," sõnas ta. Samas nägi ta juhtunus ka positiivset: "Võin luua oma meeskonna ja siia ei jää inimesi, keda ma usaldada ei saa," sõnas ta.

Uue vallavanema sõnul on Lohusuu tuleviku võtmeküsimuseks põhikooli säilitamine. "Kui kool kaob, siis on see surnud piirkond," lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles