Politsei uurib Lohusuu valla juhi tegevust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Kivi.
Toivo Kivi. Foto: Matti Kämärä

Peipsi valla looderannikul asuva Lohusuu valla volikogu esimees Toivo Kivi istus viimased kaks ööd arestimajas – keskkriminaalpolitsei pidas autoritaarses juhtimises süüdistatud mehe kinni võimaliku ametialase kuritarvitamise tõttu.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo pikalt ette planeeritud operatsioon Peipsi-äärses 824 ametliku elanikuga Lohusuu vallas algas teisipäeva varahommikul enne kella kaheksat, kui politseinikud üllatasid vallamajja tööle tulnud ametnikke läbiotsimisorderiga, kirjutab Postimees.

Tunde kestnud läbiotsimise tulemusena viidi minema hulganisti dokumente ja vallavalitsuse arvutid. «Sisuliselt ei saanud me seetõttu ka terve kolmapäevase päeva veel tööd teha,» ütles vallavanem Tormis Otsma. «Väga ebameeldiv kogemus oli see läbiotsimine.»

Põhjus, miks politsei Lohusuu vallamaja nii põhjalikult puistas, peitub juba 27. septembril Viru ringkonnaprokuratuuris algatatud kriminaalasjas, mis puudutab võimalikku ametialast kuritarvitamist.

Täpsemalt öeldes uuritakse seda, kas kümmekond aastat kohalikku vallavolikogu juhtinud reformierakondlane Toivo Kivi on vallas asju ajanud erahuvidest lähtudes.

Postimees ei tea, kelle eestvõttel see kriminaalasi algatati, kuid samasse ajajärku jääb volikogu opositsionääride koostatud kiri riigikontrollile, kus viidatakse võimalikele rikkumistele.

Selles palutakse uurida väidetavat sahkerdamist kunagise asfaltbetoonitehasega, mille  jääkreostuse likvideerimiseks andis keskkonnainvesteeringute keskus kokku üle 750 000 euro toetust. Valla teedele olevat veetud 780 tonni reostatud pinnast, kuid dokumentatsioonis see ei kajastuvat.

Samuti paluti riigikontrollil uurida, miks juhib valla teehooldusega seotud küsimusi Toivo Kivi ainuisikuliselt, suunates vastupidi valla sõlmitud lepingule enamiku teetöid oma sugulastele. Mainiti veel Kivi lähikondsetega seotud väidetavalt korruptiivseid suhteid.

Et politseis algatatud korruptsiooniuurimine on mahukas, näitab seegi, et politsei jätkas sama kriminaalasja raames läbiotsimisi Lohusuu vallas veel pea kogu kolmapäevase tööpäeva.

«Menetlustoimingute käigus on läbi otsitud erinevaid ettevõtteid ja Lohusuu vallavalitsus. Kahtlustatavatena on kinni peetud rida isikuid,» vastas uurimist juhtiv Viru ringkonnaprokuratuur lakooniliselt Postimehe küsimustele.

Kinnipeetud isikute seas on ka volikogu esimees Kivi. Kas prokuratuur peab vajalikuks mehe pikemaks ajaks vahi alla võtta ja talle kuriteokahtlustuse esitada, selgub täna.

Postimees on varem kirjutanud sellest, kuidas volikogu esimehe eravalduses seisab valla eurorahaga saadud päästekaater. Samuti sellest, kuidas Kivi otsese osalusega kohtuprotsessis tekitati Lohusuu vallale 2,24 miljoni eurone võlg, millega muudeti vald Peipsi «kalakuninga» Paul Kärbergi võlaorjaks. Kivi on Kärbergi endine alluv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles