Narva ametnikud otsustasid jõulukuuse pealt kokku hoida

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem raha kulub Narval mitte jõulukuusele endale, vaid selle transportimisele, sest kõik linna ja tee lähedal kasvavad iludused on ammu maha raiutud. Kuuse soetamisega kaasnevad kulud võivad ületada 10 000 euro piiri.
Kõige rohkem raha kulub Narval mitte jõulukuusele endale, vaid selle transportimisele, sest kõik linna ja tee lähedal kasvavad iludused on ammu maha raiutud. Kuuse soetamisega kaasnevad kulud võivad ületada 10 000 euro piiri. Foto: Ilja Smirnov

Arusaamatul moel, Narva linnavolikogu esimehe selja taga otsustasid munitsipaaljuhid, et tänavu keskväljakule jõulukuuske ei toodagi. Aga nende "vandenõu" tuli ilmsiks.

Narva linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov sai alles sellel nädalal teada, et linnavalitsus on otsustanud muuta igipõlist traditsiooni: selle asemel et soetada metskonnast või erametsaomanikult suur kuusk ja panna see Peetri platsile püsti, võtsid ametnikud nõuks kaunistada üks sellesama platsi veerel kasvavatest kohevatest kuuskedest.

Jefimov teatas linnavalitsuse juhtkonnale, et "väljakujunenud uusaastatava on lubamatu muuta, sellel on paratamatult negatiivne mõju narvalaste suhtumisele nääridesse".

"Peagi on esimene advent. Palun kuuse ülespanekuga mitte venitada," kirjutas ta linnavolikogu plangile, veendes linnavalitsust mitte võtma vastu mõtlematuid otsuseid.

Peeti aru ja jäädi nõusse

Narva linnavalitsuse arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ameti direktor Peeter Tambu, kes tegeleb kommunaalmajanduse küsimustega, nimetas Põhjarannikule antud kommentaaris Jefimovi säärast avaldust veidraks.

"See, et ta täna kirjutab "sai juhuslikult teada", ei ole pehmelt öeldes päris õige, kuna seda arutati nõupidamisel juba viis nädalat tagasi," ütles Tambu.

Tema meelest on jäänud vähe aega, et nüüd midagi muuta.

"Hanget ja konkurssi kuuse soetamiseks me välja ei kuulutanud, kuna linnavolikogu esimees ise oli viis nädalat tagasi veel nõus (ideega kaunistada kasvavaid kuuski - toim.). Seda arutati ka suvel - ka siis olid kõik nõus. Kui ta nüüd ringi mõtles ja otsustatakse teisiti, siis me vaatame: kas õnnestub või ei."

Jefimov omakorda kinnitas, et Tambu eksib: "Ma ei olnud mingil nõupidamisel ning kuuse muretsemisest loobumisest sain alles hiljaaegu teada - ametnikelt."

Kui mõistlik?

Peeter Tambu ütles eile, et esialgu ta ei tea, kuidas see olukord laheneb. Aega on jäänud vähe.

"Praeguse ilmaga on keeruline isegi mööda metsa käia ja otsida, rääkimata sellest, kuidas kuuske transportida," peab ta silmas, et maa pole külmunud. "Teine küsimus: kui mõistlik on üldse kulutada üle 10 000 euro ainuüksi transpordile - et kuu aja pärast see kuusk tükkideks saagida ja ahju panna."

Sääraste arutluste valguses tõstatub Narvas regulaarselt kunstkuuse soetamise küsimus. Eeldatakse, et seda, kuigi küllaltki kallist, saab kasutada kümmekond aastat - ja kokkuvõttes hoitakse kokku. Kui eile jutt tehiskuusele kaldus, tuletas Tambu meelde, et linnaeelarvest pole selleks veel raha eraldatud.

"Tehiskuuse selliste mõõtmete puhul tuleb korraldada riigihanke konkurss ning sellega tuleb tegelda aasta algusest, kui eelarve raha annab," ütles ta.

Ideed kaunistada platsil kasvavaid kuuski mainis Tambu vestluses Põhjarannikuga juba aasta tagasi, kuigi ta teadis ka toona, et kohalikele elanikele on see üleliia avangardistlik uuendus.

Ida-Virumaal eelistavad kasvavaid kuuski kaunistada Jõhvi ja Narva-Jõesuu, ülejäänud suured omavalitsused toovad jõulupuu metsast. Kohtla-Järvele paigaldati mõne aasta eest tehiskuusk, kuid sellega tekkisid peatselt probleemid ning linnavalitsus saatis taas puuraidurid metsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles