Narva keskerakondlased jõudsid linnapeakandidaadi osas selgusele

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogus valitakse neljapäeval linnapead. Novembris volikogu komisjonidele juhte valides sai selgeks, et isegi salajasel hääletusel eelistab võimul olev keskerakondlik enamus hääletamisel lähtuda poliitilisest distsipliinist, mitte isiklikust arvamusest.
Narva linnavolikogus valitakse neljapäeval linnapead. Novembris volikogu komisjonidele juhte valides sai selgeks, et isegi salajasel hääletusel eelistab võimul olev keskerakondlik enamus hääletamisel lähtuda poliitilisest distsipliinist, mitte isiklikust arvamusest. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu määras järgmisele neljapäevale linnapea valimise. Nii leiab lõpplahenduse pikale veninud intriig: ei valimiste eel ega 1,5 kuud pärast nende lõppu suutnud linnas võimul olev Keskerakond kuidagi selgitada oma linnapeakandidaati. Nüüd on sellega ühelpool, kuigi nime hoitakse salajas.

Linnapea valitakse Narva volikogus 12. detsembril. Linnavolikogu aseesimees Aleksandr Jefimov rääkis, et Keskerakond on kandidatuuri osas lõpuks selgusele jõudnud: järelejäänud nelja pretendendi hulgast valiti välja üks.

Kandidaadi nime keeldub Jefimov aga kategooriliselt nimetamast.

"Milleks enneaegu öelda? Veel peetakse mitmeid läbirääkimisi… See on selline protsess - peaaegu intiimne," ütles ta naeratades.

Salakandidaat

Kandidatuuri kinnitamisega linnapea ametikohale tegeles linnavolikogus võimul olevast enamusest Keskerakonna Narva ringkonna juhatus. Erakonna kohalik nimekiri sai valimiste tulemusena linnavolikogus 20 kohta 31st.

Ringkonna esimees Andrus Tamm ütles eile, et kandidaadi nime ei avalikustata enne nn linnavolikogu koalitsiooni istungit, mis toimub teisipäeval: "Esitame kandidaadi - ja siis saab see asi avalikuks."

Selle salastatuse taustal ütles üks keskerakondlaste juba varem tuvastatud võimalikke kandidaate, lasteaia Päikene direktor ja Narva linnavolikogu liige Heli Adamovitš eile Põhjarannikule, et tema suhtes läbirääkimised alles käivat. "Praegu ei ole veel konkreetset arutelu olnud."

Postimehe veebiväljaanne avaldas üleeile Narvast pärit keskerakondlase ja riigikogu liikme Mihhail Stalnuhhini sõnad selle kohta, et linnapeakandidaadi otsinguid raskendab talle kehtiv eesti keele oskuse nõue. "Meil oli varuks kaks kandidaati, kuid praeguse seisuga ei vasta nende eesti keele oskus nõuetele," märkis ta.

Olgu öeldud, et mainitud Heli Adamovitš on kakskeelne inimene.

Ossinovski tuleb kandideerima

Narva sotsiaaldemokraadid on juba varem teatanud, et on endiselt valmis linnapea valimistel esitama oma iidamast-aadamast teatavaks tehtud kandidatuuri - riigikogu liikme Jevgeni Ossinovski. Läinud valimistel oli Ossinovski narvalaste lemmik, kogus 2403 häält ja edestas pika puuga kõiki, ka Stalnuhhinit. Ent samamoodi nagu Stalnuhhin, eelistas ka Ossinovski töötada pigem riigikogus kui kohalikus volikogus.

Põhjarannikule ütles Ossinovski, et kavatseb kindlasti osaleda tuleval neljapäeval Narva linnavolikogu istungil, et muuhulgas ka isiklikult kinnitada oma kandideerimist.

Kui novembri lõpus Narva linnavolikogus komisjonide juhte valiti, andsid kõik 20 Keskerakonna nimekirja saadikut oma hääled - isegi salajasel hääletusel - ainult oma kandidaatidele. Kas Ossinovski arvates võivad linnapea valimisel saadikute hääled jaguneda muudmoodi kui 20:11?

"See on nende südametunnistuse küsimus. Kuna hääletamine ei ole avalik, siis otsustab iga inimene oma veendumustest lähtudes. Mina siin midagi arvama ei hakka. Vaatame, mida otsustavad linnavolikogu saadikud. Nendel tuleb pärast Narva valijatele aru anda."

Ossinovski märkis Narva linnavolikogus aset leidvatest protsessidest rääkides: "Juhtimiskultuur on kahjuks väga madalal tasemel, kui sellest kultuurist muidugi üldse saab rääkida."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles