Ka Ossipenko firma pääses kriminaalsüüdistusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esireas Jevgeni Solovjov. Tema taga Vjatšeslav Safonov, Vjatšeslav Stankevitš ja Jüri Kollo, vasakul Irina Lobkova.
Esireas Jevgeni Solovjov. Tema taga Vjatšeslav Safonov, Vjatšeslav Stankevitš ja Jüri Kollo, vasakul Irina Lobkova. Foto: Matti Kämärä

Kevadel tervise tõttu kohtupidamisest pääsenud ärimees ja poliitik Nikolai Ossipenko likvideeris oma kohtu all oleva firma, mistõttu kohus lõpetas ettevõtte suhtes menetluse.

Juriidiliselt on tegemist ASi N&V ühendamisega uude äriühingusse, mis kannab nime OÜ N&V ning millega samanimeline aktsiaselts tänavu 25. septembril äriregistrist kustutati.

Eile esitas ASi N&V esindaja, vandeadvokaat Jüri Leppik kohtule taotluse lõpetada ettevõtte suhtes menetlus, sest firmat enam ei eksisteeri. Leppik ütles, et aktsiaseltsi õigusjärglaseks on nüüd samanimeline osaühing, mis on kõik vara ja kohustused üle võtnud. Ta viitas ka riigikohtu lahendile, milles öeldakse, et ettevõtte ühendamisel, jagunemisel või likvideerimisel ei saa menetlust ettevõtte suhtes jätkata.

Advokaadikulud hüvitagu riik

Leppik esitas kohtule ka taotluse, milles soovib, et registrist kustutatud N&V advokaadikulud alates 2011. aasta novembrist kuni tänavu augustini jäetaks riigi kanda. Kogusummaks on üle 30 000 euro.

Prokurör Kalmer Kask tõdes pärast tutvumist firmade ühinemislepinguga, et tal pole piisavalt kaalukaid argumente, mis võimaldaks menetluse lõpetamisele N&V suhtes vastu seista. "Minu isiklik hinnang on, et tegemist on ilmselgelt sammuga, mille ainsaks eesmärgiks on ASi N&V väljaviimine süüdistatavate nimekirjast, jättes firma jätkuvalt Nikolai Ossipenko kontrolli alla," sõnas Kask, lisades, et samas säilitas ettevõte oma ärinime N&V, mis on turul tuntud.

Ja kuigi prokurör nõustus, et lõpetatud ASi N&V advokaadikulud tuleb jätta riigi kanda, polnud ta nõus summaga, mida advokaadibüroo sisse nõuab. Advokaadibüroo hinnakirja järgi maksis N&V juriidiline abistamine 140 eurot tunnis. Kase arvates ületab see mõistlikkuse piiri, leides, et advokaadi tunnitasu ei tohiks ületada 100 eurot.

Kohus teatas eile oma otsusest lõpetada ASi N&V suhtes kriminaalmenetlus. Kohtunik Astrid Asi tõdes: "Situatsioon on võrreldav sellega, kui füüsiline isik oleks surnud ja pole enam võimalik tema suhtes menetlust jätkata." Mis puudutab firma õigusabikulusid, siis selle kohta teeb kohus oma seisukoha teatavaks täna oma kirjalikus määruses menetluse lõpetamise kohta.

Nikolai Ossipenko ütles eile Põhjarannikule, et ta on otsustanud ühendada kuus oma firmat üheks ning see on seotud kulude kokkuhoiu vajadusega. "Mõelge ise − direktorid, telefonid, raamatupidamine... see kõik on ju iga eraldi firma puhul kulu," selgitas Ossipenko. Ta eitas, et ümberkorralduste eesmärk on firma väljatoomine kriminaalmenetlusest. "Kui me tahtnuks seda teha, oleksime seda teinud viis aastat tagasi, kui algasid läbiotsimised," sõnas Ossipenko. Tema sõnul on prokuröril õigus oma arvamusele. "Aga meil pole midagi varjata, oleme kogu aeg avalikult tegutsenud," sõnas ärimees.

Seadusandluse auk

Prokurör Kask tunnistas, et praeguses olukorras polnud võimalik muud otsust teha ning selles osas on seadusandluses auk. Tema sõnul on näiteks tsiviilmenetluses võimalik panna keelde firmade ja varade kantimise vältimiseks, kuid kriminaalmenetluses firmade likvideerimist, ühendamist või jagunemist takistada ei saa. "Seesama riigikohtu lahend, kus seda öeldakse, annab vihje ka seadusandjale, et olukorda oleks mõistlik muuta," sõnas Kask.

Kevadel lõpetati menetlus Nikolai Ossipenko suhtes, kuna eksperdi arvates ei võimalda tema tervislik  seisund ärimehel protsessis osaleda.

Selles asjas on praegu kohtu all veel Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov, endine linnapea, praegu linnavalitsuses lepingulisi ülesandeid täitev Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov ning ASi N&V endised töötajad Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš. Keegi kohtualustest ennast süüdi tunnistanud pole.

Prokuratuuri süüdistuse järgi esitas Kohtla-Järve linnale teenuseid osutanud ettevõtte N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele kinnitamiseks valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mida linnapoolne kontroll aktsepteeris. Peale selle vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte ning ettevõtte Kohtla-Järve linnale esitatud eelarvet, et varjata ülemaksete ebaseaduslikkust.

2009. aastal viis Kohtla-Järve linnavalitsus eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks läbi hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus linnapea Jevgeni Solovjov süüdistuse järgi kuritarvitas oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele, sealhulgas Värimalile ja N&V-le.

Samal aastal osutasid kolm ettevõtet Jevgeni Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele soodsaid tingimusi, ilmneb kriminaalasjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles