Päevalill viskas pikkust üle nelja meetri

Põhjarannik
Copy
Kui ilmajaama öökülma hoiatus lähipäevaks osutub tühjaks jutuks, viskavad Arved Jõgisoo päevalilled veel pikkust juurde.
Kui ilmajaama öökülma hoiatus lähipäevaks osutub tühjaks jutuks, viskavad Arved Jõgisoo päevalilled veel pikkust juurde. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi hobiaednik Arved Jõgisoo on juba aastaid tuntud erakordselt kõrgeks kasvavate päevalillede poolest. Ka sel aastal viskas lill teisipäevaks neli meetrit täis. Tegu pole aga mitte rekordiga. 

Kui Põhjaranniku arhiivist vaadata, siis on Arved Jõgisoo päevalilled varasematel aastatel ületanud nii 4,4 kui ka 4,57 meetrit. "Eks ta kasvab veel iga päevaga, kui aga öökülm vahele ei tule," ütles Jõgisoo. Nii et lill jätkab üritamist. 

"Alguses arvasin, et sel aastal vist sellest asja ei saa. Eelmisel aastal jäid seemned korralikult valmimata ja enamik kevadel mahapandutest ei idanenud. Aga see, mis kasvama läks, võttis ikka vungi ülesse," rääkis Jõgisoo. Kõik rekordid on sündinud samast seemnest, nii et võib arvata, et tegu on mingi ülihea kasvugeeni mutatsiooniga. "Nüüd sain Saksamaalt uut seemet ja eks järgmine aasta näitab, kui kõrgeks nendest kasvanud taimed viskavad," lisas Jõgisoo. Siis saab aimu, kas tegu on ühe seemneliini taevasse kõrgumise tahtmise või ülihea kasvukeskkonnaga. 

Päevalilled kasvavad aias igal aastal samas kohas otse sõnnikuhunnikul, seltsiks kõrvits. Nii et tegu on kõige viljakama mullaga, mida võib üldse ette kujutada. Peale selle veel maheda kasvukeskkonnaga, sest mineraalväetistega päevalillede kasvukohta väetatud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles