Lüganuse vallavolikogu endine esimees: Heidi Uustalu tagandajad ja selle õigustajad käituvad alatult ja silmakirjalikult

Erik Gamzejev
Copy
Lüganuse vallavolikogu endise esimehe Risto Lindebergi (paremal) hinnangul käitub praegune vallavolikogu esimees Dmitri Dmtrijev silmakirjalikult, kui süüdistab teisi õpilaste poliitikasse kaasamises, sest ta on ise korduvalt käinud koolides poliitikuna esinenemas.
Lüganuse vallavolikogu endise esimehe Risto Lindebergi (paremal) hinnangul käitub praegune vallavolikogu esimees Dmitri Dmtrijev silmakirjalikult, kui süüdistab teisi õpilaste poliitikasse kaasamises, sest ta on ise korduvalt käinud koolides poliitikuna esinenemas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Lüganuse vallavolikogu liikme Risto Lindebergi hinnangul püüavad mitmed kohalikud poliitikud Heidi Uustalu Kiviõli 1. keskkooli direktori ametist tagandamist õigustada  ja põhiküsimuselt tähelepanu kõrvale juhtida laste poliitikasse kaasamise teema silmakirjaliku sissetoomisega. 

Varem nii Keskerakonda kui Isamaasse kuulunud, aga alates 2018. aasta detsembrist erakonnatu Lindeberg,  märgib teisipäeva õhtul sotsiaalmeedias tehtud postituses, et kuna Uustalu vallandajad ei osanud ette näha, kuivõrd tugev on kohalik kogukond, on nad hakanud otsima erinevaid teemasid viimaks juttu muule rajale. "Üks nendest niiöelda teemadest on laste kaasamine sellesse protsessi," märgib ta. 

Nelja lapse isa Lindeberg, kes on olnud nii Kiviõli abilinnapea kui Lüganuse vallavolikogu esimees, kinnitab, et neljapäeval Lüganuse vallavalitsuse ees toimunud meeleavaldusele ei aetud lapsi sunniviisiliselt, vaid nad läksid sinna vanemate nõusolekul. "Meie peres ütles ema, et neljada klassi õpilane võiks kooli minna. Aga kui mina, isa, jõudsin koolini, ütles poiss, et tahab väga minna koos vanema vennaga avaldama toetust koolijuhile. Ja nii ka läks," märkis ta. 

Lindeberg pöördub vallavanem Viktor Rauami, volikogu esimehe ja riigikogu liikme Dmitri Dmitrijevi, volikogu liikemete Enno Vinni ja Marja-Liisa Veiseri ning Keskerakonna piirkonna aseesimehe Eevi Paasmäe poole seoses nende väljaütlemistega 10. detsembri Põhjarannikus. 

Lindebergi sõnul on nende süüdistused laste kaasamisest poliitikasse alatud ja silmakirjalikud. "Olgu need siis kohalikud või riigikogu valimised, on ikka toimunud debatid ja nänni jagamine ka koolides ning seda kõikide nimekirjade ning kandideerijate osavõtul. Samuti oled Sina, Dmitri, käinud koolides tunde andmas ja erinevates tegemistes osalemas, kus on lapsed - kas see ei ole poliitika tegemine?" kirjutab ta väites lisaks, et on avalik saladus, et 2017. aasta kohalike valimiste eel jagasid lapsed nii Marja-Liisa Veiseri kui Viktor Rauami valimisnimekirjade materjale. 

"Enno, mis on juhtunud? Pidasin Sinust lugu, kui kogenud kohaliku elu eestvedajast. Me oleme koos ajanud piirkonna asju ja sporti teinud jne. Aga nüüd? Mis on juhtunud? Kibestumus, pettumus?!" küsib Lindeberg. 

Isamaa piirkonna ühe juhtfiguuri Marja-Liisa Veiseri ebamääraseid seisukohavõtte praeguses kriisis nimetab Lindeberg "vastutusest kõrvale hiilimiseks, et pesta enda käed puhtaks valla päevapoliitikast". 

Eevi Paasmäele, kes kahtles, et lapsed ise vabatahtlikult meeleavaldusele tulid ja plakateid tegid, kinnitab Lindeberg: "Jah, Eevi, usu või ära usu, aga meie, Kiviõli I Keskkooli algklasside õpilased oskavad teha plakateid ja joonistada südameid!"

Dmitri Dmitrijev nimetas Lindebergi väiteid, et ta on koolis poliitikat teinud, laimuks. Olen käinud koolis esinemas vaid programmi "Tagasi kooli" raames või kodanikuõpetuse tundides. "Kõik! Mingit Keskerakonna poliitikajuttu pole ma koolis ajanud ja ühtegi näidet ta tuua ei saa," sõnas ta. "Ta segab kokku praegu pihvid ja kärbsed. Aga poliitilised ja mittepoliitilised asjad tuleb lahus hoida." 

Dmitri Dmitrijev on rääkinud Põhjarannikule, et on väga inetu, et protsessi on kaasatud lapsed. "See on minule kõige vastikum. Mulle on helistanud vanemad, kes toetavad Heidit, aga ka need, kes on vallavalitsuse poolt, kuid nende põhisõnum on, et jätke lapsed mängust välja," ütles ta ning lisas, et tema usub, et ka kooliga seotud protsesside puhul on võimalik asju ajada nii, et lapsed ei oleks mõjutatud. 

Risto Lindebergi pöördumine "Ei saa mitte vaiki olla"

"See postitus on eelkõige suunatud Viktor Rauamile, Dmitri Dmitrijevile, Enno Vinnile, Marja-Liisa Veiserile ja Eevi Paasmäele. Ja miks? Sest viimase piisa karikasse pani tänases (10.12) Põhjarannikus avaldatud väljaütlemised.

Eelmisel nädalal tehtud otsuse tegijad ja selle toetajad tegid tõenäoliselt "väikse" valearvestuse, mõtlemata sellele, kui tugev on meie kogukond. See tõttu on hakatud "otsima" erinevaid teemasid, et viia jutt ja suund hoopis mujale. Üks nendest nö. teemadest on laste kaasamine sellesse protsessi.

Dmitri ja Viktor, te ütlete, et peate alatuks laste vedamist poliitikasse, kes soovivad seista oma koolijuhi toetuseks. Aga kas see ei ole silmakirjalik? Olgu need siis kohalikud või riigikogu valimised, on ikka toimunud debatid ja nänni jagamine ka koolides ning seda kõikide nimekirjade ning kandideerijate osavõtul. Samuti oled Sina, Dmitri, käinud koolides tunde andmas ja erinevates tegemistes osalemas, kus on lapsed - kas see ei ole poliitika tegemine?

Enno, mis on juhtunud? Pidasin Sinust lugu, kui kogenud kohaliku elu eestvedajast. Me oleme koos ajanud piirkonna asju ja sporti teinud jne. Aga nüüd? Mis on juhtunud? Kibestumus, pettumus?! Sa tegid volikogus avalduse Kiviõli I Keskkooli direktori Heidi kohta. Ja nüüd, kui asjad on võtnud väga suure mõõtme, püüad Sa teema keerata poliitilisele võimuvõitlusele ja Lüganuse lubjakivikarjäärile. Kas tõesti? See on väga lapsik. Kui see tõesti on nii, siis olen väga pettunud! Sa ütled, Sind tahetakse volikogust kõrvaldada. Kuidas? Sa ju ise tead, et see ei ole võimalik. Ja lapsed. Ka Sina, Enno, oled käinud nii koolides ja noortekeskustes ning seda ka valimisperioodidel. Nii et selle teema võiks siinkohal lõpetada.

Marja-Liisa, Sa ütled, et Kiviõli I Keskkooli direktori teema kuulub valdkonda tööandja ja töövõtja vaheline töösuhe. Aga kas see ei ole Isamaa "argument" vastutusest kõrvale hiilimine, et pesta enda käed puhtaks valla päevapoliitikast? Te võiksite praeguses koalitsioonis kokku leppida, mis on ja mis ei ole poliitika?

Enno Vinni ütleb, et ei näe lahendust enne, kui toimuvad järgmised valimised. Valimised on ju poliitika! Mis puudutab laste kaasamisse, siis on ju avalik saladus see, kuidas 2017 aasta kohalike valimiste kampaanias raames just Sinu ja Viktori nimekirja valimismaterjale jagasid lapsed? Millest me räägime?

Ja lõpuks Eevi. Tunneme teineteist päris pikalt. Aga kahjuks tundub, et Sina ei tunne Kiviõli I Keskkooli ja selle õpilasi. Jah, Eevi, usu või ära usu, aga meie, Kiviõli I Keskkooli algklasside õpilased oskavad teha plakateid ja joonistada südameid! Me oleme ettevõtlikud!

Mis puudutab laste kaasamisse, siis kõigil, kes ei tahtnud kogunemisel osaleda, oli ka see võimalus. Ja kedagi ei aetud sinna sunniviisil vaid ainult vanemate nõusolekul. Meie peres ütles ema, et neljada klassi õpilane võiks kooli minna. Aga kui mina, isa, jõudsin koolini, ütles poiss, et tahab väga minna koos vanema vennaga avaldama toetust koolijuhile. Ja nii ka läks.

Vot see on kogukond, mis algab igaühest meist!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles