Sillamäe sadamas "koroonalaevaga" kokku puutunud kohalikud inimesed pole haigestunud

Erik Gamzejev
Copy
Sillamäe sadam. Pilt on illustreeriv.
Sillamäe sadam. Pilt on illustreeriv. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Sillamäe sadamasse esmaspäeval ammoniaagi järele tulnud laevaga Yara Nauma, mille meeskonna 13 liikmel tuvastati koroonaviirus, kokkupuutunud ligemale kümme kohalikku  inimest on karantiinis, reedese seisuga ükski neist haigestunud polnud..

Terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp ütles reede lõunaajal, et kellelgi neist pole seni koroonaviirust tuvastatud, aga samas ei ole peiteaeg veel läbi 

Soomest tulnud tanker jõudis esmaspäeval Sillamäe sadamasse, et laadida sealsest DBT terminalist peale ammoniaak. Laevalt paluti haiglasse toimetada kaks meremeest, kes kurtsid kõhuhäda. Neil mõlemal ja hiljem veel 11 meeskonnaliikmel tuvastati aga koroonaviirus.

Silport Kinnisvara juhatuse liige Tõnis Seesmaa ütles, et laevade meeskonnaliikmeid sadamas maale praegu ei lubata. Kahele haigestunud meremehele tuli vastu takso, mis viis nad haiglasse. Praegu on üks neist Ida-Viru keskhaiglas ja teine toimetati teisipäeval Tartu ülikooli kliinikumi. 

Seesmaa sõnul on laeva meeskonnaga sadamas kokkupuutunute ring kindlaks tehtud ja sellesse kuulub ligemale kümme inimest. Nende seas on nii terminali töötajad, kes korraldasid ammoniaagi laadimist laeva, haiged meremehed haiglasse viinud taksojuht, aga ka laevas käinud laeva agent. "Kõik nad on praegu koduses karantiinis, sealhulgas ka  töö ajal kaitseriietust kandnud terminali töötajad," ütles Seesmaa, lisades, et pärast meremeeste haiglasse viimist taksojuht rohkem ühtegi klienti ei sõidutanud.  Laeval käisid meremeestelt koroonaproove võtmas ka kaitseriietuses Synlabi töötajad.

Seesmaa sõnul on Norra lipu all sõitva Yara Nauma meeskonna liikmete seas Venemaa, Filipiinide ja teiste riikide kodanikke. Kolmapäeva õhtul kell 21.35 lahkus laev sadamast ja suundus Soome Uusikaupunkki sadamasse, kust ta Sillamäele ka tuli.

Tõnis Seesmaa sõnul ei häirinud koroonaviirusesse haigestunud meeskonnaga laeva tulek Sillamäele sadama igapäevast tegevust. Sadamas kehtivad alates märtsist lisaettevaatusnõuded, et vähendada koroonaviiruse leviku tõenäosust. Nii näiteks ei lubata laevade meeskondade liikmeid maale, välja arvatud juhul, kui toimub meeskonnavahetus, ja sel juhul tuleb transpordivahend laeva juurde vastu. "Me ei võta sadamas vastu külalisi nagu varem. Jälgime põhimõtet, et mida vähem inimesi sadamas liigub, seda vähem on kontakte," sõnas ta. Seesmaa lisas, et nii sadama kui ka laevade kaptenite nõue on, et sadama töötajad, kes lähevad laevadesse, kannaksid kaitsevahendeid. 

Ida-Virumaa elanike seas neljapäeval ja reedel uusi koroonaviirusesse nakatunuid ei tuvastatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles