Ida-Virumaa koroonapuhang jätkab kasvamist

Erik Gamzejev
Copy
Koroonaviiruse testimispunkt Ida-Viru keskhaigla juures.
Koroonaviiruse testimispunkt Ida-Viru keskhaigla juures. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Viimase ööpäeva jooksul tuvastati koroonaviirus veel 13 Ida-Virumaa elanikul ja laupäeva hommikuse seisuga on maakonnas nakatunute arv tõusnud 94ni.  

Kaks uut Ida-Virumaa haigestunut on Estonia kaevanduse töötajad ning viis sama kaevanduse kolde lähikontaktsed. Estonia kaevanduse koldes on haigestunud 54 inimest.

VKG Ojamaa kaevanduse koldes tõusis nakatunute arv kaheksani, sest lisaks varasemale seitsmele töötajale tuli positiivse tulemusega proov ka ühelt lähikontaktselt. 

Üks uus Ida-Virumaa koroonaviiruse juhtum on seotud reisimisega. Neljal juhul on haigestumise asjaolud täpsustamisel.

Terviseameti Ida regionaalosakond jälgib koroonaviiruse leviku raames ligi 650 inimest.

Haigla kehtestas külastamiskeelu

Ida-Viru keskhaigla taaskehtestas koroonaviiruse puhangu suurenemise tõttu alates reedest kõikides üksustes külastuskeelu ning nõuab hoonetesse sisenejatelt maski kandmist.

"COVIDi esimese puhangu ajal piirati üle riigi plaanilist vastuvõttu. Praegu toimub haiglas nii erakorraline kui plaanipärane töö ja tulekul on nakkushaiguste hooaeg, mis sunnib nii töötajate kui patsientide kaitseks rakendama kõrgendatud ettevaatusabinõusid,“ põhjendas rangemate meetmete kasutuselevõtmist haigla ülemarst Toomas Kariis.

Kõik ambulatoorsele ravile ja uuringutele saabuvad patsientid ning nende saatjad on kohustatud haiglasse sisenemisel kandma kirurgulist maski ja desinfitseerima käsi. Maskid ja desovahendid on saadaval garderoobides ja registratuurides. 

Erakorralise meditsiini osakond jaotatakse kaheks ning hingamisteede haigustega pöördujad suunatakse vastuvõtule V-korpusse, mille  sissepääs asub 150 meetri kaugusel EMO sissepääsust.

Haigla juures tegutseb testimistelk

Alates reedest, 28. augustist töötab koostöös Medicumi ja Synlabiga Ahtme polikliiniku (Tervise 1, Kohtla Järve) ees taas koroonaviiruse testide võtmise telk, kus teenindatakse nii autoga kui jalgsi testima tulijaid.

Koroonaproovi andmiseks on vajalik kontakteeruda oma perearstiga või väljaspool perearsti tööaega perearsti nõuandeliiniga tel 1220.

Perearst väljastab digitaalse saatekirja, mis jõuab avaliku testimise keskusesse. Kõnekeskusest helistatakse ja pakutakse inimesele sobilik aeg proovi andmiseks. Aega eelbroneerimata ei saa proovi anda. Oluline on kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Ametkonnad rõhuvad inimeste teadlikkusele 

Neljapäeva õhtul kogunenud eri ametkondade moodustatud Ida-Virumaa koroonakomisjon ei pea vajalikuks kehtestada maakonnas lisapiiranguid, kuid kutsus viiruse leviku pidurdamiseks inimesi üles targalt käituma. 

"Me ei hakka midagi sulgema ega midagi piirama. Me ei näe praegu sellist vajadust," ütles komisjoni tegevust koordineeriv Ida päästekeskuse direktor Ailar Holzmann.  

Tema sõnul on viiruse leviku pidurdamisel määrav inimeste vastutustundlik käitumine. "Meil tuleb selle viirusega elada, see ei kao meie seast. Aitab ainult tark käitumine: et me ei läheks tööle või avalikesse kohtadesse, kui oleme haigestunud, ning igaüks peab ise mõtlema, kuidas ta kaitseb end nakatumise eest," rääkis ta. 

Ida-Virumaa koroonapuhangu tõttu ette võetud sammud 

  • Politsei on keelanud öise alkoholimüügi meelelahutusasutustes.
  • Estonia kaevandus on peatanud töö.
  • Töötajate nakatumise tõttu on suletud maanteeameti teenindusbürood Jõhvis, Narvas ja Rakveres. Maksu- ja tolliamet panni kinni Jõhvi esinduse.
  • Jõhvi põhikoolid ei alusta järgmisel nädalal uut õppeaastat.
  • Jõhvi vallavalitsus tühistas tivoli tegutsemisloa, avalikke üritusi on ära jäetud ka teistes omavalitsustes.
  • Ida-Viru keskhaiglas hakkas kõikides üksustes taas kehtima patsientide külastamise keeld.
  • Ida-Virumaa maakonnaliinide bussidesse ei saa siseneda esiuksest. 

Oluline on tema sõnul, et inimesed hoiduksid praegusel ajal ka alkoholi tarvitamisest.  "Joobes olles muutub enesekontroll väiksemaks, inimesed istuvad üksteisele lähemale, aktiivse rääkimise käigus pritsitakse ka rohkem sülge laiali," tõdes ta.  

Holzmanni sõnul lepiti komisjoni istungil kokku, et omavalitsused hindavad veel kord põhjalikult, milliseid lähiajale kavandatud avalikke üritusi on mõistlik läbi viia ja milliseid mitte, ning tulenevalt olukorrast oma linnas või vallas reguleerivad ka koolide korraldust septembri alguses. 

Ida-Virumaa keskhaigla polikliiniku juures avati reedel taas testimistelk, et oleks võimalik suurendada testimiste arvu. 

Arvestades nii suurt lähikontaktsete arvu, on Holzmanni sõnul paratamatu, et lähiajal lisandub nende seast ka nakatunuid. "Oluline on, et terviseamet on need inimesed üles leidnud ja nendega vestelnud," lausus ta.  

Peaminister Jüri Ratas ütles neljapäevasel pressikonverentsil, et Jõhvi ja Kohtla-Järve on koroonaviiruse leviku seisukohast praegu Eesti kõige keerulisem piirkond, kuid terviseamet suudab olukorda veel hallata. 

Otsustav lähikuu

Terviseameti Ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus ütles Virumaa omavalitsustele saadetud kirjas, et järgmise kuu tegevused on väga olulised viiruse leviku tõkestamiseks nii Lääne- kui Ida-Virumaal, kuna paljud inimesed liiguvad mõlema maakonna piires aktiivselt. "Terviseamet palub pöörata erilist tähelepanu teenuse osutamisel eri valdkondades. Lähikontaktide puhul palume kasutada kaitsemaske ja kindaid. Samuti kaaluda siseruumides ürituste korraldamisel, kas praeguse kiire COVID-19 leviku valguses on tagatud kõik meetmed, et hoida ära nakkuse levikut. Kohaliku tasandi koostöö on ülioluline, sest nii suudame parimal võimalikul viisil aidata inimesi vahetult nende muredes ning tõkestada viiruse levikut," märkis ta. 

Muusikus lisas, et võrreldes eriolukorra ajaga on positiivse testitulemuse saanud isikute lähikontaktsete arv Ida-Virumaal praegu tunduvalt suurem. "Jätkuvalt on oluline, et igas asutuses on olemas piisav isikukaitsevahendite varu ja töötajatel on oskused neid vahendeid kasutada. Me peame üheskoos viiruse leviku tingimustes veel vastu pidama, sealjuures tuleb hoida eritähelepanu all riskirühmad ja hooldekodud," teatas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles