Koroona kärbib omavalitsuste üritusi, kuid laadad toimuvad

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Lüganuse maarahva laata korraldatakse sel aastal juba viiendat korda.
Lüganuse maarahva laata korraldatakse sel aastal juba viiendat korda. Foto: Facebook

Valla territooriumil koroona tõttu piirangud kehtestanud Lüganuse vallavalitsus lubab maarahva laadal siiski toimuda, kui uue nädala algul uusi nakatunuid ei lisandu. 

Lüganuse vallavalitsus oli Jõhvi järel teine omavalitsus, kes koroonaviiruse leviku tõttu piirangud kehtestas.

Ära otsustati jätta muinastulede öö rannakontsert ja laupäevaks kavandatud kodukohvikute päev. Maidla kooli sünnipäeva lubati pühapäeval siiski tähistada − suuremad pidustused koos vilistlastega olid juba augusti alguses, nüüd koguneb üsna väike seltskond.

Maarahva laada üle mõtles kriisikomisjon pikalt. Leiti, et päris ära seda jätta ei tahaks, kindlasti ei saa aga lubada kõike, mis alguses kavas oli.

Õhtune simman jääb kindlasti ära.

Andrea Eiche

"Ootame nädalavahetuse tulemused ära − muu hulgas vaatame, kuidas Toilas laadaga läheb − ja siis otsustame," ütles vallavanem Andrea Eiche. "Kui nakatunuid märkimisväärselt juurde ei tule, kui laada korraldaja suudab tagada müüjate piisava hajutamise, kui suudame leida piisavalt vabatahtlikke, et laadaplatsil toimuvat jälgida, võiks laat siiski toimuda. Ka päevane kontsert, sest seal alkoholi ei ole, aga õhtune simman jääb kindlasti ära."

Kaheks päevaks plaanitud pärimustantsufestival toimub väiksemas mahus ja ainult ühel päeval. Ära jäävad nii kõik siseruumides toimuma pidanud kontserdid kui ka pühapäevane tantsude õpituba.

Kuigi algul pidid esinejad Lüganusel ka ööbima, siis nüüd sõidavad kõik õhtul koju tagasi.

"Osa esinejaid on juba teavitanud, et nad ei tule, ülejäänud otsivad sõiduks väiksemaid busse, et grupid omavahel kokku ei puutuks," rääkis Eiche.

Raamatukogus nimed kirja

Lüganuse vald on Eiche sõnul haigestunute arvult praegu veel Jõhvi ja Kohtla-Järve kõrval tagaplaanil, ent positiivse testitulemuse oli neljapäevaks saanud juba viis inimest ja väga tõenäoliselt see arv kasvab.

"Täna (neljapäeval toim.) on meil lasteaias koroonabuss, kus testitakse kõiki töötajaid," rääkis Eiche. "Nii koolides kui ka lasteaedades hakatakse hommikul lapsi kraadima, lastevanemaid haridusasutuste ruumidesse üldjuhul ei lubata, noorte- ja päevakeskuste, samuti rahvamajade ruume üritusteks välja rentida ei tohi ning raamatukogudes pannakse kõik külastajad kellaajaliselt kirja, et hiljem oleks võimalik tuvastada, kes mis ajal ruumis viibis."

"See toimis meil kevadise eriolukorra ajal valla allasutustes väga hästi ja nüüd tuligi see ettepanek just nende poolt," märkis ta.

Vallavalitsust esialgu veel lukku ei panda.

Laadad ka Toilas ja Kohtla-Järvel

Toila vallavalitsus jätab ära muinastulede öö kontserdi, ent lubab toimuda Toila laadal.

"Oleme selle terviseametiga kooskõlastanud; saame seal müüjaid ja ostjaid hajutada ning kõik müüjad peavad kindlasti maski kandma," rääkis vallavanem Eve East.

Kõik siseruumidesse kavandatud üritused jäetakse lähiajal ära, lastevanemad ei tohi lasteasutuste ruumidesse siseneda ega valla allasutused ruume üritusteks välja rentida.

Kohtla-Järvel on tulemas veel üks laat, mille toimumiseks on linnapea Ljudmila Jantšenko sõnul juba luba antud.

"See on viimane laat, rohkem kindlasti sel aastal ei tule," kinnitas ta. "Jätame ära septembrisse kavandatud Järve ja Ahtme linnaosa päevad, muid suuri üritusi meil kavas polnudki."

Mingeid erilisi piiranguid pole linnavalitsus seni kehtestanud; lasteasutustes lähtutakse terviseameti soovitustest, siseruumides toimuvatel üritustel 50% täitumuse piirangust ja kõigis linna allasutustes on käte desinfitseerimise võimalus olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles