Koroonakolle tekkis ka Kohtla-Järve Kesklinna põhikoolis

Erik Gamzejev
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Pühapäeval hommikul teatas terviseamet Ida-Virumaal kaheksanda koroonaviirusekolde tekkimisest - see on seotud Kohtla-Järve Kesklinna põhikooliga.

Kesklinna põhikooli koldes on tuvastatud kuus haigestunut, kellest kaks on pereliikmed.

Kesklinna põhikool teatas juba nädal alguses, et nende kooli 5.-9. klassi õpilased on jäetud kodusele distantsõppele.

Koroonasse nakatunuid ja lähikontaktseid on ka teistes maakonna koolides, ent Kesklinna põhikool on Ida-Virumaal Kohtla-Järve Tammiku põhikooli kolde kõrval teine, mis terviseameti arvepidamise (vähemalt viis nakatunut) põhjal liigitub koldeks. 

Kokku on Ida-Virumaal kaheksa aktiivset kollet. Laupäeval lisandus uue koldena veel üks tuttavate ja pereliikmete kolle, kus on praegu nakatunud viis inimest, ja pühapäeval veel üks kolle ühes Kohtla-Järve koolis, millega on praegu seotud kuus haigestunut.

Pühapäeva hommikul teatas terviseamet 12 uuest nakatunust Ida-Virumaal ning nende koguarv tõusis 175ni. Terviseameti jälgimisel olevate inimeste arv tõusis üle 900.  Neljapäeval lisandus maakonnas 16, reedel 11 ja laupäeval 13 uut haigusjuhtu.

Viimase ööpäeva uutest juhtumisest kolm on seotud nakatumisega pereringis ning kolm nakatumisega töökohal. Kahel juhul saadi haigus tuttavalt, ühel juhul toodi viirus sisse Venemaa Föderatsioonist ning ühel juhul saadi nakkus koolist. Kahe juhtumi asjaolud on täpsustamisel

Koroona jõudis Jõhvi hooldekodusse 

Koroonaviirus on jõudnud ka Jõhvi kesklinnas asuvasse hooldekodusse, kus varem oli viirus tuvastatud ühel sotsiaaltöötajal ja sel nädalal ka kolmel elanikul, kes kõik on toimetatud ravile haiglasse. Munitsipaalses hooldekodus on 80 elanikku ja 35 töötajat. 

Koroonaviiruse levik Ida-Virumaal laupäeva hommikuse seisuga

  • Haigestunuid 175
  • Lähikontaktseid 900
  • Koldeid (vähemalt viis nakatunut): 8

Hooldekodu direktor Arthur Seppern loodab, et uusi nakatunuid juurde ei tule. "Oleme kolde kätte saanud," kinnitas ta, selgitades, et nakkus pääses majja sotsiaaltöötajaga, kes Soomest naastes jagas pärast puhkus hooldekodus puhkuseraha ja nakatas osa inimesi. 

Sepperni sõnul asuvad elanikud eraldi tsoonides ja nad oma koridoridest ei lahku. "Õnneks on meil korrustel rõdud, kus nad saavad käia värsket õhku hingamas," ütles ta, märkides, et enamik töötajaid ja ka ta ise haigestunud sotsiaaltöötajaga kokku ei puutunud. 

Terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepa sõnul toob iga päev praegu teateid uute Ida-Virumaa ettevõtete ja asutuste kohta, kus on tuvastatud uusi nakatunuid või lähikontaktseid.

Viirus on tema sõnul jõudnud ka Narva haigla laborisse, kus on nakatunud neli laboranti. Ida-Viru keskhaiglas on nakatunud kaks operatsiooniosakonna töötajat, mistõttu peatati plaanilised operatsioonid. 

Reedel teatas Ida-Viru keskhaigla, et plaaniliste operatsioonide tegemine on osaliselt taastatud. "Piiratud mahus toimuvad need üksikute erialade lõikes. Kõikide patsientidega, kelle operatsioon jääb ära, võtab haigla ühendust. Kui haigla pole patsiendiga ühendust võtnud, toimub operatsioon plaanipäraselt," märkis haigla pressiesindaja Anna Medvedeva. 

Kõik lähikontaktsed ei püsi kodus 

Kingsepa sõnul laieneb koroonaviirus kahjuks ka Ida-Virumaa koolides. Kohtla-Järvel on tema sõnul kuus, Jõhvis kolm ja Sillamäel neli õppeasutust, kus on kas nakatunuid või lähikontaktseid. "Viiruse laialikandmine Ida-Virumaal kahjuks jätkub. Oleme tuvastanud juhtumeid, et inimesed, kes on nakatunuga kokku puutunud ja peaksid olema kodus ning ootama analüüsi tulemust, liiguvad ikkagi ringi avalikes kohtades ja kannavad võimalikku viirust laiali," ütles ta, märkides, et tegu on enamasti noortega.

Samal ajal teeb terviseametile muret, et Ida-Virumaal kasvab riskirühma kuuluvate üle 50aastaste nakatunute arv ja peaaegu iga päev on tulnud haigestunuid ka haiglasse toimetada. 

Ida-Viru keskhaiglas on praegu koroonahaigete vastuvõtmiseks nakkusosakonna 16 voodikohta. Pühapäevahommikuse seisuga oli neist täidetud 13. Juhitavat hingamist ei vajanud neist keegi. 

Ida-Viru keskhaigla on regulaarselt suunanud osa haigeid ravile teistesse Eesti haiglatesse, et olla valmis vastu võtma uusi koroonasse nakatunud raskemate sümptomite ja kaasuvate haigustega inimesi. 

Haigla pressiesindaja Anna Medvedeva teatas, et vajaduse tekkimise korral on võimalik järk-järgult suurendada koroonahaigete ravikohtade arvu 60ni, aga selleks tuleb ümber korraldada erakorralise meditsiini osakonna ja ka teiste osakondade töö. 

Eike Kingsepa sõnul aitavad terviseameti regioonaalosakonna töötajatel koroonasse nakatunute inimeste kokkupuudete ahelate jälgi ajada ka teiste piirkondade töötajad. Selleks tööks on Ida osakonnas loodud ka kaks lisatöökohta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles