Narvast pärit Valeri Karpin sai Venemaa jalgpallikoondise peatreeneriks

Põhjarannik
Copy
Narva-Jõesuusse on Valeri Karpin rajanud emale maja ja seal võib ka teda ennast vahel suvitamas näha. See pilt pärineb 2014. aastast.
Narva-Jõesuusse on Valeri Karpin rajanud emale maja ja seal võib ka teda ennast vahel suvitamas näha. See pilt pärineb 2014. aastast. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvast pärit ja aeg-ajalt Narva-Jõesuus elavast endisest jalgpallurist Valeri Karpinist sai Venemaa jalgpallikoondise peatreener.

Venemaa jalgpalliliit sõlmis 52aastase Karpiniga lepingu tänavuse aasta lõpuni võimalusega seda pikendada. Sel aastal jätkab Karpin ka Venemaa kõrgliigas mängiva Rostovi meeskonna juhendamist, mille peatreener on ta olnud alates 2017. aastast.  

"Ta on olnud oma põlvkonna Venemaa üks paremaid mängijaid, kes esindas säravalt nii klubisid kui ka Venemaa koondist, " ütles reedel õhtul avaldatud pressiteates Venemaa jalgpalliliidu president Aleksandr Djukov, kes tõi esile, et pärast jalgpallurikarjääri lõpetamist on Karpinil rikkalik treeneritöö kogemus ja ta on viimastel aastatel olnud edukas Rostovi klubi peatreenerina. "Koondis on tema jaoks uus väljakutse. Me näeme, et tal on soov ja valmisoleks see väljakutse vastu võtta."

Karpin tänas Venemaa jalgpalliiitu usalduse eest. "Treeneri jaoks on samamoodu nagu ka mängijale kutse koondisse suur au ja kõrge hinnang tema tööle. Mulle on see uus, väga vastutusrikas ja huvitav etapp treenerikarjääris," teatas ta. 

Karpini sõnul seisab koondisel ees ülesanne pääseda 2022. aasta maailmameistrivõistluste finaalturniirile Kataris.  

Venemaa jalgpallikoondise peatreeneri koht jäi vabaks, kui Stanislav Tšertšessovi juhendamisel mänginud meeskond põrus juunis Euroopa meistrivõistlustel jäädes oma alagrupis viimaseks. 

Valeri Karpin hakkas jalgpalli mängima 8aastaselt Narva spordikoolis Juri Šalamovi juhendamisel. Hooajal 1986/87 mängis ta Tallinna Spordi koosseisus NSV Liidu meistrivõistluste teises liigas.  

1988. aastal pääses ta juba Venemaa tippmeeskonda  Moskva CSKA. Venemaal esindas ta ka  Voroneži Fakelit  ja Moskva Spartakit.

Alates 1994. aastast mängis ta 12 aastat Hispaania profiklubide Real Sociedad, Valencia ja Celta Vigo eest. Ta valiti  Hispaania liiga parimaks parempoolkaitsjals 1996. ja 2000. aastal.  Venemaa koondist esindas Karpin 72 mängus ja lõi 17 väravat.

Pärast jalgpalluri karjääri lõpetamist 2005. aastal on ta olnud mitmete klubide peatreener. Tuntuim neist on Moskva Spartak, mida ta juhendas väikese pausiga aastatel 2009-2014. 

Valeri Karpin on sünnijärgne Eesti Vabariigi kodanik, passi võttis ta 2003. aastal, lisaks on tal Venemaa ja Hispaania kodakondsus. Ta osales 2003. aasta euroreferendumi kampaanias ja soovitas Eesti inimestel hääletada  Euroopa Liiduga ühinemise poolt. 

2017. aasta suvel abiellus Valeri Karpin Narva kooliõpetaja ja laulja Darja Gordejevaga, kes kandideeris sügisel valimisliidu Meie Narva nimekirjas ka linnavolikogusse ning kogus 38 häält, millest ei piisanud valituks osutumiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles