Kohtla-Järve linnavalitsus kutsub kelmuse eest karistatud saadiku linnaettevõtte nõukogust tagasi

Erik Gamzejev
Copy
Kelmuse ja võltsimise eest süüdimõistetud Jevgeni Saltõkov valiti eelmisel sügisel kolmandat korda Kohtla-Järve volikogu liikmeks.
Kelmuse ja võltsimise eest süüdimõistetud Jevgeni Saltõkov valiti eelmisel sügisel kolmandat korda Kohtla-Järve volikogu liikmeks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavalitsus kavatseb kelmuse ja võltsimise eest karistatud saadiku Jevgeni Saltõkovi kutsuda tagasi linnale kuuluva kommunaalettevõtte OSK Grupp nõukogust, kuhu ta nimetati eelmise aasta lõpus. 

Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael ütles, et järgmisel teisipäeval toimuval istungil kutsub linnavalitsus Saltõkovi OSK Grupi nõukogust tagasi. "On tõsi, et tal on katseaeg läbimata," ütles linnapea viidates sellele, et  2020. aasta detsembri lõpus jõustunud otsusega karistas kohus Saltõkovi Kohtla-Järve noortekeskuses toime pandud kelmuste ja ametialaste võltsimiste eest 2 aasta pikkuse vangistusega tingimisi.

Tema karistusest lahutati 8 kuud ja 10 päeva eeluurimise ajal vahi all veedetud aeg. Saltõkovile määrati ka kolme aasta pikkune katseaeg.

Saltõkov kirjutas oma blogis, et  tingimisi karistuse kandmise aeg sai tal läbi 13. detsembril 2021. aastal. Karistus kustub 2024. aasta lõpus. Ta väitis ka, et mõisteti süüdi ebaõiglaselt.

Nael tunnistas, et selline olukord, kus linnavalitsus määras kohtulikult karistatud inimese linnale kuuluva ettevõtte nõukogu liikmeks, on kehv. Ta lisas, et Saltõkov ise avaldas soovi nõukogust lahkuda pärast seda, kui Põhjarannik oli sellest kolmapäeva õhtul kirjutanud. 

Lisaks moraalsele vastuolule oli Saltõkovi määramine nõukogu liikmeks vastuolus ka seadusega, sest kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt ei tohi linnale kuuluva äriühingu juhtorgani liikmeks olla isik, keda on karistatud majandusalase, ametialase või varavastase kuriteo eest.

Kes saab Saltõkovi asemel uueks OSK Grupi nõukogu liikmeks, ei osanud Toomas Nael reedel öelda. 

Linnapea ei osanud ka selgitada, kuidas sai juhtuda selline lugu, kus kuueliikmeline linnavalitsus määrab kohtulikult karistatud inimese linnale kuuluva ettevõtte nõukogu liikmeks. "Ma ise sellist ettepanekut ei teinud. Ma ei tea, kes seda tegi. Küsisin istungil selle eelnõu kohta, kas kõik on nõus ja kas kandidaatide kohta on küsimusi, keegi ei olnud vastu," rääkis ta märkides, et ta ise Saltõkovi ei tundnud, aga eeldas, et teised linnavalitsuse liikmed teavad teda.

Nael lisas, et ei teadnud isegi seda, et see nõukogu liikme koht on tasuline. "Mul on praegu sisseelamise aeg, ma pean paljusid asju lihtsalt rutiinselt ära tegema," sõnas ta. 

Kui eelmisel aastal Kohtla-Järve linnavalitsusse tööle asunud Nael ei pruukinud Saltõkovi kohtuasjast teada, siis vähemalt kahe linnavalitsuse liikme, abilinnapea Ljudmila Jantšenko ja Riina Ivanova jaoks, ei saanud see üllatuseks olla. Esimene neist oli Saltõkovide vastu rahalise nõude esitamise ajal linnapea ja teine volikogu esimees.

2016. aastal toimus koguni Kohtla-Järve linnavolikogu erakorraline istung, kus saadikud otsustasid, et linn ei loobu Saltõkovide poolt linnale tekitatud kahju väljanõudmisest.

Kohtla-Järve linnale kuuluv enam kui miljoni euro suuruse aastakäibega Osaühing OSK Grupp on kommunaalmajandusega tegelev ettevõte, mille tegevust linnavalitsus doteerib.

Nii Saltõkovile kui ka teisele uuele OSK Grupi nõukogu liikmele, Keskerakonda kuuluvale saadikule Anton Dijevile, määras linnavalitsus eelmise aasta viimasel istungil nõukogu liikme igakuiseks tasuks 327 eurot ehk pool alampalka. 2025. aastani nõukogu liikmeks määratud Saltõkovi ja Dijevi kuutasu suureneb automaatselt koos alampalga kasvuga.

Jevgeni Saltõkov mõisteti süüdi koos oma isa Juri Saltõkoviga, kes oli varem noortekeskuse juht. Kohtus kinnitust leidnud süüdistuse kohaselt korraldasid isa ja poeg Saltõkovid ligemale kümne aasta jooksul noortekeskusesesse fiktiivselt mitmete isikute tööle võtmise, kes seal tegelikult kunagi ei töötanud.

Kohtla-Järve linn esitas tekitatud kahju tõttu nende vastu ka 40 000 euro suuruse nõude. Kohus vähendas seda summat 15 000 euroni, millest enamiku peab maksma Juri Saltõkov. Jevgeni Saltõkovilt mõisis kohus Kohtla-Järve linna kasuks välja üle 800 euro.

2021. aasta oktoobris kandideeris Jevgeni Saltõkov Kohtla-Järve volikogusse valimisliidu Progress nimekirjas. Tema poolt hääletas 183 valijat ja ta osutus valituks ning kuulub praegu linnas võimulolevasse Keskerakonna, Reformierakonna ja valimisliidu Progress võimuliitu.

Varem on Saltõkov valitud Kohtla-Järve volikogusse Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjast.

Viimati kandideerides märkis Saltõkov oma töökohaks hulgikaubanduse ja iluteenindusega tegeleva firma Ars Longa, mis on viimase kahe aasta jooksul maksnud riigile makse 80 eurot.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles