Kohtla-Järve linnapea ei kavatse lahkumisettepanekut eiranud korruptsioonikahtlustusega abilinnapäid ametisse jätta (1)

Erik Gamzejev
Copy
Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael ei pea õigeks, et korruptsioonikahtlustuse saanud abilinnapead jätkasid uurimise ajal oma tööd.
Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael ei pea õigeks, et korruptsioonikahtlustuse saanud abilinnapead jätkasid uurimise ajal oma tööd. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael ei kavatse jätta linnavalitsussse korruptsioonikuritegudes kahtlustatavaid kahte abilinnapead Evelyn Danilovit ja Vitali Borodini, kes lükkasid tagasi tema ettepaneku ise ametist lahkuda. 

Toomas Nael ütles, et kujunenud olukorras on tal kaks valikut. Üks oleks ise tagasi astuda, mis tähendab kogu linnavalitsuse laialiminekut. Teiseks võimaluseks on esitada volikogule ettepanek muuta linnavalitsuse koosseisu nõnda, et sinna ei kuuluks enam ei Danilov ega Borodin. 

Kumba teed Nael läheb, sõltub tema sõnul läbirääkimistest volikogu liikmetega. "Tahan võtta pisut mõtlemisaega. Ma ei kaalu seda kindlasti nädala aega," ütles Nael lisades, et hiljemalt reedeks peaks ta selgusele jõudma. 

Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael tegi korruptsioonikuritegudes kahtlustatavatele abilinnapeadele Vitali Borodinile ja Evelyn Danilovile esmaspäeva ennelõunal ettepaneku tagasiastumiseks. Ta ootas nendelt vastust teisipäeval hiljemalt kella 12ks. 

Danilov teatas teisipäeva hommikul, et ei tunnista esitatud kahtlustuses enda süüd ja märkis, et Eesti Vabariigis kehtib süütuse presumptsioon ning kahtlustuse tasemel ei tohi mitte kedagi süüdlaseks pidada. Ta lisas, et käesoleval ajal ei saa ta anda sisulisi kommentaare kuivõrd kriminaalmenetlus on pooleli. "Samas saan ma avaldada, et ma ei allu survele. Olgu selleks mõjutajaks siis linnapea, meedia, mõni poliitiline jõud ja nii edasi," märkis ta kinnitades, et ei nõustu enda tagasiastumise ettepanekuga.

Toomas Nael ütles, et Vitali Borodin teatas talle, et jagab Danilovi seisukohti ega kavatse samuti tagasi astuda. 

Borodinilt pole Põhjarannikul teisipäeval kommentaari saada õnnestunud. Eelmisel neljapäeval pärast kinnipidamist arestimajast vabanenud Borodin vastas Põhjaranniku küsimusele, kas ta kavatseb ametist tagasi astuda nõnda: "Minu jäämine või lahkumine sõltub sellest, kas linnapea soovib minuga edasi töötada või mitte. Kui ütleb, et ei soovi, siis sellega kõik lõpebki. Kui öeldakse, et on halb, et ma toetasin poliitiliselt linnavalitsuse struktuurimuudatust, mida toetasid kõik teised, või ma tegin oma tööd linnavalitsuses valesti, siis pole küsimust. Kui seda aga pole, siis miks ma peaks tagasi astuma?"

Keskkriminaalpolitsei pidas eelmisel teisipäeval kinni ettevõtja ja munitsipaalpoliitiku Nikolai Ossipenko ja veel kümme inimest, kellest enamik on seotud Kohtla-Järve võimudega. Kahtlustuse on saanud Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Tiit Lillemets, kes on ka Ossipenko kasupoeg, ning Kohtla-Järve linnavolikogu aseesimees Maria Merkulova, kes on Ossipenko firma N&V juhatuse liige. Samuti on kahtluse all volikogu majanduskomisjoni esimees Deniss Veršinin, kes on Ossipenko äridega seotud olnud, ja sotsiaalkomisjoni esimees Anton Dijev. Dijev valiti hiljuti ka Ida-Viru keskhaigla nõukogu esimeheks ning Merkulova selle liikmeks.

Samuti said kahtlustuse abilinnapea majandusküsimustes Vitali Borodin, abilinnapea sotsiaalküsimustes Evelyn Danilov, linnapea abi Ahtme ja Oru linnaosas Aljona Kazakova ning korrakaitseametnik Timofei Korepov.

Kazakova on tänaseks omal soovil ametist lahkunud. Toomas Naela sõnul Korepov kaalub seda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles