MEIE EUROOPA Algav aasta toob Ida-Virumaal ettevõtluse arendamiseks uusi võimalusi

Põhjarannik
Copy
Jefim Aljoškin julgustab maakonna ettevõtjaid pöörduma tema poole Ida-Viru ettevõtluskeskusesse, et koos arutada, kuidas nende ideid õiglase ülemineku fondi toetuste abil ellu viia.
Jefim Aljoškin julgustab maakonna ettevõtjaid pöörduma tema poole Ida-Viru ettevõtluskeskusesse, et koos arutada, kuidas nende ideid õiglase ülemineku fondi toetuste abil ellu viia. Foto: Erakogu

2023. aastal on Ida-Virumaal tegutsevatel ettevõtetel võimalik saada oma uuenduslike plaanide elluviimiseks mitmeid uusi toetusi, sest avanemas on mitmed õiglase ülemineku fondi meetmed.

Tänavu augustis sai hakata taotlusi esitama niinimetatud suurinvesteeringute meetmest, mis moodustab kogu fondist ligemale poole ehk 153 miljonit eurot. Ida-Viru ettevõtluskeskuse tegutsevate ettevõtete konsultandi Jefim Aljoškini sõnul avanevad uue aasta esimese poole kaks meedet ka nende ettevõtete jaoks, kelle investeerimisplaanid ei ulatu kümnetesse miljonitesse eurodesse, kuid kelle tegevusel on oluline mõju kohaliku majanduselu mitmekesistamisel.

Ida-Viru ettevõtluse teadmusmahukuse kasvatamise meetmesse on kavandatud 50 miljonit eurot ning selle eesmärk on toetada ettevõtetesisest teadus-, arendus- ja innovatsioonitegevust (sealhulgas rakendusuuringute tellimist ja/või läbiviimist, uute tehnoloogiate loomist, katsetamist ja piloteerimist, teadustöötajate palkamist jne), mille tulemusena peaksid tekkima kõrgema lisandväärtusega tooted ja teenused. Lisaks on see meede mõeldud haridus- ja teadusasutuste tugevdamiseks, et toetada ettevõtete teadmusmahukust ning koostööd teadus- ja arendusasutustega, eriotstarbeliste laborite loomist, teadustöötajate palkamist ja muud sellist.

Vesivõimlemine Narva-Jõesuu sanatooriumi välibasseinis.
Vesivõimlemine Narva-Jõesuu sanatooriumi välibasseinis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Narva-Jõesuu sanatoorium kavandab uusi teenuseid

AS Narva-Jõesuu Sanatoorium plaanib väike- ja keskmise ettevõtluse meetmest taotleda toetust, et pakkuda uusi tervist turgutavaid teenuseid, et muutuvates oludes oma konkurentsivõimet tugevdada.

"Tahame teistest spaadest eristuda, pakkuda uusi ravi- ja kehahooldusteenuseid, soetada selleks seadmeid ning koolitada ka inimesi," ütles juhatuse liige ja pearaamatupidaja Ülle Laan. "On vaja teenuseid, mida teistel ei ole."

Tema sõnul on sanatoorium Baltimaade suurim stressi vähendamise keskus ja üha rohkem tähelepanu pööratakse tervislikule toitumisele, et aidata klientidel kaalu langetada. "Püüame kehahooldusega seotud teenuseid laiendada. Need toovad ka rohkem maksujõulisi kliente nii Eestist kui Soomest, Lätist ja Leedust," sõnas ta.

15 miljoni euroga väikeettevõtluse toetus on eelkõige kasvutoetus, mis näeb ette Ida-Virumaal tegutsevate väikese ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) pikaajalise konkurentsivõime suurendamist uuenduslike ning kõrgema lisandväärtusega toodete, teenuste, tehnoloogiate ja protsesside väljatöötamise kaudu ning inim- ja struktuurkapitali kasvatamist VKEde konkurentsivõime suurendamiseks ja ekspordivõimekuse kasvatamiseks.

Jefim Aljoškini sõnul on nende meetmete tingimused ja kriteeriumid ministeeriumides lihvimisel. Kuid juba praegu kaardistab ta Ida-Virumaal neid ettevõtteid, kes võiksid olla nendele meetmetele sobivad. "Ma julgustan ettevõtteid nende võimaluste vastu huvi tundma. Olen valmis jagama infot ja nõu. Planeerime koos ja arutame võimalusi," ütles ta.

Kuigi meetmete tingimuste detailid on veel täpsustamisel, saab Aljoškini sõnul juba praegu teha ettevalmistusi, võtta näiteks hinnapakkumisi, teha finantsprognoose, kalkuleerida kulusid. Väikeettevõtluse toetus on mõeldud eelkõige uute seadmete soetamiseks ja paigaldamiseks, töötajate koolitamiseks. Uute tootmishoonete ehitamist ei ole sellest meetmest plaanis rahastada.

Aljoškini sõnul hakatakse toetusi pärast meetme avanemist vastu võtma jooksvalt. "Kehtib põhimõte, et kes ees, see mees. Kui toetussumma saab täis, siis on kõik," märkis ta.

Kaubandus-tööstuskoja Ida-Virumaa esinduse juht Margus Ilmjärv lisas samuti, et juba praegu tasub mõtlema ja tegutsema hakata. "Milline on idee, mida teha tahetakse. Siis tasub hakata konsultandiga nõu pidama, kuidas see sobitub meetme raamidesse ja mida teha, et see sobituks. Kui meede avaneb, peaks olema valmis kohe taotlust esitama," ütles ta.

Õiglase ülemineku fondi suurim tegevussuund on ettevõtluse arendamine

Õiglase ülemineku fondis on Ida-Virumaale kavandatud 340 miljonit eurot, millest suurem osa ehk 273 miljonit eurot läheb tegevussuunale "Mitmekesine ja nutikas ettevõtluse areng". Milliste meetmete vahel ja kuidas 273 miljonit eurot jaguneb?

  • Ida-Viru ettevõtluse investeeringute toetus (sh tööstus) − 153 miljonit eurot (meede on avatud)
  • Ida-Viru ettevõtluse teadmusmahukuse kasvatamise toetus − 50 miljonit eurot (meede avaneb 2023. aastal)
  • Ettevõtluse mitmekesistamise tugiteenused ja -taristu − 25 miljonit eurot (meede avaneb 2023. aastal)
  • Väikeettevõtluse toetus − 15 miljonit eurot (meede avaneb 2023. aastal)
  • Töölt tööle liikumise ning töötajate ümberprofileerimise toetused põlevkivisektori töötajatele − 5 miljonit eurot (meede avaneb 2023. aastal)
  • Täienduskoolituse mahu suurendamine ning uute tasemeõppe õppekavade arendamine ja käivitamine kutse- ja kõrghariduses − 25 miljonit eurot (meede avaneb 2023. aastal)

Teiseks tegevussuunaks ehk atraktiivse elukeskkonna loomiseks on kavandatud 66,7 miljonit eurot.

Allikas: rahandusministeerium

Teabelehe ilmumist rahastavad:

Foto: Logod
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles