Balti riigid rajavad idapiirile ühise kaitsevööndi

Ilja Smirnov
Copy
Piiripost Venemaa piiril Narvas.
Piiripost Venemaa piiril Narvas. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva jõe vasakkaldast saab aasta-kahega Narva-Jõesuust Klaipedani rajatava Balti kaitsevööndi lüli. Sadadest punkritest ja kaitserajatisest koosneva vööndi põhieesmärk on Balti riikide kaitse alates esimesest meetrist ja Venemaalt sissetungiva vaenlase edasiliikumise raskendamine.

Venemaa sõjalise võimekuse kasv Eesti lähiümbruses Leningradi ja Pihkva oblastis tuleneb peamiselt olemasolevate üksuste võimalikust diviisideks ümberformeerimisest, tõdes välisluureamet 13. veebruaril valgust näinud aastaraamatus. "Tõenäoliselt hindab Kreml, et järgmisel kümnendil võib tekkida konflikt NATOga," märgib amet.

Balti kaitsevöönd, mis kujutab endast punkrite ja vajaliku taristu ketti, ulatub Narva-Jõesuust peaaegu Klaipedani, kus Leedu ja Vene Föderatsiooni Kaliningradi oblasti piir käib vastu Läänemere kallast. Balti kaitsevööndi peamine idee on luua kolme Balti riigi idapiirile tõkestusmeetmete kompleks, et takistada tõenäolisel vaenlasel kiire ja kaugeleulatuv sissetung maavägedega Balti operatsiooniala sügavusse, alustades kaitsetegevust juba riigipiirist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles