Narva piirivalvur: eakamad inimesed julgevad tunnistada, et lähevad Putini valimistele, nooremad mitte

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Mingit erakordset tunglemist nädalavahetusel Eesti Narva piiril ei täheldatud.
Mingit erakordset tunglemist nädalavahetusel Eesti Narva piiril ei täheldatud. Foto: Ilja Smirnov

Venemaal nädalavahetusel toimunud Putini tagasivalimise üritus Narva piiripunktis midagi tavapäratut esile ei kutsunud ning Narva piirivalvuri sõnul oli tegemist tavapärase keskmise nädalavahetusega.

"Meie seisukohast midagi erilist ei olnud. Tavaline nädalavahetus, kus reedel minnakse Euroopast Venemaale ning pühapäeval tullakse tagasi," sõnas Narva piirivalvur Marja-Liisa Karu Põhjarannikule. Tavaliselt ületab nädalavahetusel Narvas piiri ööpäevas 3 000 inimese ringis. Nii ka sel korral, kuigi piirivalve oli tööl tugevdatud jõududega, sest peeti võimalikuks ka provokatsioone.

Eestis elavad Venemaa kodanikud said Putini valimistel osaleda kas Tallinnas Venemaa saatkonnas või Venemaal Ivangorodis, mistõttu võis eeldada, et piirile tuleb suurem koormus. Seda siiski ei juhtunud.

Järjekorrad tekivad piirile korraks siis, kui ühele või teisele poolele saabub liinibuss inimestega, kes soovivad ühest riigist teise liikuda.

Marja-Liisa Karu ütles, et vanemad inimesed, kes Venemaale hääletama läksid, julgevad seda tunnistada, nooremad aga mitte. "Nemad ütlesid ikka, et lähevad poodidesse või sõprade-tuttavate juurde."

Ainsad vahejuhtumid piiril sel nädalavahetusel olid seotud kahe inimesega, kelle koti küljes oli georgi lint, mis on agressiooni sümbolina Eestis keelatud. "Aga see polnud pahatahtlik käitumine, nad ütlesid, et see on lihtsalt aksessuaar koti küljes, et näiteks lennujaamas oma pagas paremini ära tunda," sõnas Karu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles