PILDIGALERII President Narvas: Narva ei ole hall ala, Narva on sinimustvalge

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Foto: Ilja Smirnov

President Alar Karis ütles Narvas võidupüha auks toimunud paraadil, et Narva asub kahe tsivilisatsiooni piiril, kuid selgelt õigel poolel.

"Võidupüha sirges rivis siin Peetri platsil saavad kokku Kaitseliidu paraad ja meie jaanipäeva kombed. Nii sümboliseerivad võidutuled, mille täna Eesti maakondadesse laiali saadame, palju rohkemat, kui Eesti võitu ühes lahingus või sõjas. Need tuled tähistavad kõiki meie rahva vabadusvõitlusi ja võite.

See on ka põhjus, miks võtan Kaitseliidu paraadi erilise heameelega vastu just Narvas – Euroopa ja vaba maailma lävepakul. Kusagil Euroopas ei ole piir vabaduse ja rõhutuse, avatuse ja suletuse, rahu ja sõja vahel nii teravalt nähtav, kui siin, Narva jõel," sõnas president.

Karise sõnul asub Narva küll Venemaa piiril, kuid ta pole hall ala. "Narva on sinimustvalge."

Presidendi sõnul on vahe Venemaaga ilmselge ning Narva on aastatega muutunud.

"Eelmisest korrast, mil võidupüha paraad Narva jõudis, on möödas 28 aastat. Selle aja jooksul on palju muutunud, ent mõned asjad meie ümber on jäänud samaks ja ei muutu. Juba toona püüdis Venemaa lõhkuda oma varju- ja hübriidsõjaga iseseisvuse taastanud riikide, ka Eesti sisemist stabiilsust ja arengut, nagu ta teeb seda nüüdki kogu Euroopas," ütles president.

Karise sõnul kohtab ta Narvas aina rohkem nooruslikkust, loomingulisust ja avatust. "See levib ja paelub, see teeb Narvast Narva. Sestap koondumegi oma võitude ja vabaduste tähistamiseks taas kord Narva."

Karis ütles, et Eestil on aina võimsamad relvad, millega on enda kaitseks võimalik vaenlast hävitada juba tagalas. 

Ta nentis, et sellel on oma hind ja maksumaksjale tuleb arusaadavalt selgitada, miks on vaja riigikaitsesse üha rohkem investeerida. "Kui riigi eesmärk on selge, siis inimesed ka mõistavad seda. Parem kaitsevõime teenib meid kõiki."

Paraadi käigus jagas president Eesti maakondade kaitseliitlastele võidutuld, neist esimesena Ida-Virumaa esindajatele Alutaguse malevast. Presidendi jagatud võidutulest süüdatakse täna õhtul üle Eesti jaanilõkked. 

Tagasi üles