JUHTKIRI Kliimakähmluses võib kannatada kogu ühiskond

Copy
VKG õlitehas. Pilt on illustratiivne.
VKG õlitehas. Pilt on illustratiivne. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Õiguskantsler Ülle Madise hoiatab oma tänavuses aastakokkuvõttes, et kliimaeesmärkide täitmisel ei tohiks arvestamata jätta erinevate gruppide põhiseaduslikke õigusi. Kui keegi saab ülemäära kannatada, võib see tekitada tarbetut vastasseisu, mille tagajärjeks on see, et tegelik eesmärk jääb tagaplaanile ning riigis saavad aina enam võimu juurde äärmuspopulistid, nagu mõnelgi pool Euroopas on juba juhtunud.

Madise märgib, et vaevalt keegi Eestis tahab järeltulevatele põlvedele halba tulevikku, kuid kliimaeesmärkide täitmisel ei tohi kedagi kõrvale lükata, sest see tekitab trotsi.

"Oluline on vältida põlvkondade tülliajamist. Vaevalt tunneb keegi siinmail kedagi, kellel oleks tulevaste põlvede ja Eesti käekäigust siiralt ükskõik. Totalitaarse maiguga käsud ja keelud ning omanike ja ettevõtjate põhiõiguste ülemäärane piiramine tekitavad protesti. See omakorda võib tähendada vajalikest muudatustest loobumist, suurt tagasilööki. Et nii võib minna, kinnitab kogemus ülemäärase poliitkorrektsuse ja tühistamiskultuuri pealetungiga: ühiskond ei muutunud turvalisemaks, kerkisid hoopis äärmused," tõdes ta.

Ida-Virumaal on viimastel aastatel tööstuse ahistamisega riiklikult kohati liiale mindud. Selle tagajärjel on kadunud tuhandeid töökohti, leevendusmeetmed on seevastu olnud minimaalsed. Poliitikud on rohkem tegelnud loosungliku rohekampaaniaga, millel puudub tegelik sisu. Selle taustal on mõneti üllatavgi, et sotsiaalsed pinged pole keemistemperatuurini jõudnud. Kuid inimeste pettumusele ja riigist võõrandumisele on selline riiklik kliimaaktivism kindlasti kaasa aidanud.

Märksõnad

Tagasi üles