Prestone kaubamaja muutub odavate hindadega supermarketiks

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepingud praeguste üürnikega lõpevad peatselt ning suveks on Prestone kaubamajal sootuks uus sisu.
Lepingud praeguste üürnikega lõpevad peatselt ning suveks on Prestone kaubamajal sootuks uus sisu. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Kohtla-Järvel asuva Prestone kaubamaja omanik OÜ Colonna Kinnisvara lõpetas lepingud seniste üürnikega ning suve hakul avab seal uksed A1000 Marketi poeketi kauplus.

2012. aasta lõpus Prestone kaubamaja ostnud OÜ Colonna Kinnisvara lootis hoonest pärast väikest iluravi kujundada soodsamate hindadega kaubandus- ja teeninduskeskuse. Äripindadele üürnike leidmine edenes vaevaliselt ja piirkonna elanike huvi kaubamajas pakutava vastu jäi leigeks.

Boksimajandus edu ei toonud

Colonna Kinnisvara kinnisvarahaldur Hardi Mäe ütles praeguste üürnikega lepingute lõpetamise põhjuseks selle, et hoone omanik ei ole aastate jooksul keskust käima saanud.

"Suurte kaubanduskettide leidmine on seni keeruliseks osutunud, hoone teisel korrusel olev boksimajandus ei toimi. Ellu jäävad ainult soodsat kaupa või teenust pakkuvad ettevõtted, aga kuna ankurüürnike leidmine on keeruline, siis ei toimi ka kogu ülejäänud hoone," selgitas ta.

Nüüd on aastaid vindunud kaubamajale leitud uus üürnik, kes kõigi eelduste kohaselt võiks hoone jälle elama panna.

"Juba suvel avab seal uksed A1000 Market, mille on rahvas Lõuna-Eestis väga hästi vastu võtnud," rääkis Hardi Mäe. "Tegemist on jaeketiga, kus on müügil tavapärane marketite sortiment."

Hoone suuremat remonti tema sõnul plaanis ei ole, küll aga lähevad praegused boksid lammutamisele, et ruumid pisut avaramaks muuta. Uus üürnik võtab enda kätte mõlemad korrused.

Alkoholi kõrvale jaekaubandus

Alguses sai tuntuks kaubamärk ALKO1000 (ärinimega ET Invest SIA); esimene seda nime kandev kauplus avati Läti piiri ääres aastal 2015, praeguseks on seal poode juba neli.

2017. aasta sügisel avas sama seltskond (firmana  OÜ A1M) A1000 kaubamärgi all Tartus esimese hulgilao tüüpi  toidupoe. Järgnesid samalaadsed kauplused Võrus, Valgas ja Viljandis.

Pole vahet, kas võtta toode otse hulgipakendist või viimase disaini järgi tehtud riiulist − toode on ju sama, tegelikult on tähtis selle hind.

Tarmo Lauring

"Mõlema firma omanikud on peaaegu samad, lihtsalt A1Mi puhul on tegemist sada protsenti Eesti kapitalile toetuva ettevõttega, mille tegevusala on toidu- ja esmatarbekaubandus," selgitas OÜ A1M juhatuse liige Tarmo Lauring.

Tänavu kevadel on neil plaanis avada kauplused lisaks Kohtla-Järvele ka Narvas ja Tallinnas.

Lubatakse soodsaid hindu…

Lauring rääkis, et nende kaupluseketi kaubavalik on samalaadne tavapärase supermarketiga: "On esmatarbe-, toidu- ja tööstuskaup. Erinevus on vaid selles, et meie kontseptsioon kauplustes on lihtsam; panustame pigem rohkem sellele, et kulusid kokku hoides kaupade hinnad oluliselt madalamal hoida. Toome väga palju kaupa Eestisse ise otse tootjatelt, lisaks on meil palju omabrändi tooteid."

Lauring leiab, et toidu- ja tarbekaup on Eestis väga kalliks läinud.

"Väga paljusid inimesi ei huvita kroomitud ja peegelpinnad ning tohutud investeeringud.  Pole vahet, kas võtta toode otse hulgipakendist või  viimase disaini järgi tehtud riiulist − toode on ju sama, tegelikult on tähtis selle hind. See oli meil poolteist aastat tagasi uue keti rajamisel põhiline argument."

Tarmo Lauring märkis, et A1000 Marketi kauplustes soodustusi ja kampaaniaid ei ole:  "Nii nagu me kauba hangime, kujuneb ka selle hind; üles-alla hinnakõikumisi meil ei ole."

…ja korralikku palka

A1000 Marketi klienditeenindajate töötasud on Lauringu sõnul konkurentidega võrreldes oluliselt kõrgemad.

"Brutopalgad algavad 900 eurost. Leiame, et teeninduskvaliteet ja kaupluse igapäevane normaalne töö  sõltuvad otseselt meeskonnaliikmete suhtumisest ja tahtmisest oma tööd hästi teha."

Kohtla-Järve kauplusse on plaanis tööle võtta 12-14 inimest.

"Kliendid on kõik meie senised kauplused väga positiivselt vastu võtnud. Usume, et ka Ida-Virumaal oleme vägagi oodatud," ütles Lauring.

2000. aastal avatud Prestone kaubamaja oli esimestel aastatel Kohtla-Järve ainus suur kaubanduskeskus.  Peatselt hakkasid tuntud kaubandusketid sealt järjepanu lahkuma,  kõige kauem pidasid vastu esimesel korrusel tegutsenud Ehituse ABC ja Säästumarket. Hoone omanikud vahetusid,  kaubamajale uut elu sisse puhuda pole seni kellelgi õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles