Kodused hääled korjas kõige edukamalt kokku Maksim Iljin

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Narva-Jõesuu linnapeal Maksim Iljinil õnnestus saada iga viienda Narva-Jõesuu valija hääl, siis tema Narva kolleeg Tarmo Tammiste pidi leppima vaid iga 20. narvalase häälega.
Kui Narva-Jõesuu linnapeal Maksim Iljinil õnnestus saada iga viienda Narva-Jõesuu valija hääl, siis tema Narva kolleeg Tarmo Tammiste pidi leppima vaid iga 20. narvalase häälega. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viiest riigikogu valimistel osalenud Ida-Virumaa linna- või vallajuhist tegi enda omavalitsuses ülekaalukalt parima tulemuse Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin; kõige kasinamaks jäi häälte osakaal Toila vallavanemal Eve Eastil.

Erakonnad seavad kandidaatide nimekirjadesse tuntud omavalitsusjuhte eelkõige eesmärgiga, et nad mõjuksid tugeva häältemagnetina nende juhitavates omavalitsustes. Äsja lõppenud riigikogu valimised näitasid, et osa Ida-Viru omavalitsusjuhtide puhul see töötas, osa puhul mitte eriti. 

Ida-Virumaa linna- ja vallajuhtide kogutud hääled nende juhitavates omavalitsustes

1. Narva-Jõesuu linnapea Maksim Iljin (SDE) 19,1% (172 häält)

2. Lüganuse vallavanem Andrea Eiche (Reformierakond) 11,4% (375 häält)

3. Jõhvi vallavanem Martin Repinski (Keskerakond) 9,6% (354 häält)

4. Narva linnapea Tarmo Tammiste (Keskerakond) 6,3% (505 häält)

5. Toila vallavanem Eve East (Keskerakond) 4,6% (92 häält)

Sotside nimekirjas kandideerinud Narva-Jõesuu linnapeal õnnestus saada endale peaaegu iga viienda Narva-Jõesuu valija hääl. Iljin sai seal 172 häält ehk 19,1 protsenti kõikidest häältest.

Teise koha sai selles arvestuses reformierakondlasest Lüganuse vallavanem Andrea Eiche, kes kogus oma vallas 375 häält ehk 11,4 protsenti kõikidest häältest. 

Viiest Ida-Viru omavalitsusjuhist kõige kehvemini läks alles hiljuti Keskerakonnaga ühinenud Toila vallavanemal Eve Eastil. Hoolimata sellest, et ta figureeris ka Keskerakonna üleriigilistes telekanalite reklaamides, õnnestus tal Toila vallast saada vaid 92 häält ehk 4,6 protsenti. Endise Ida-Virumaa maavanema kohusetäitja ja ka Ida-Virumaa omavalitsuste liidu esimehe valimistulemus jäi sellistele ametikohtadele vaatamata kogu maakonnas kesiseks − kokku 350 häält, mis oli üheksa keskerakondlase seas kõige kehvem.

Nii Iljin kui ka East osalesid riigikogu valimistel esimest korda. 

Eve Eastist oluliselt paremini ei läinud ka tema erakonnakaaslasel, Narva linnapeal Tarmo Tammistel. Olgugi et ta on piirilinna eesotsas olnud juba ligemale 17 aastat, premeeris teda oma häälega vaid 6,3 protsenti Narva valijatest. 

Ainsa Ida-Virumaa omavalitsusjuhina osutus riigikogusse valituks Jõhvi vallavanem Martin Repinski, kes tegi oma koduvallas teiste omavalitsusjuhtidega võrreldes keskmise tulemuse − 9,6 protsenti häältest −, kuid sai mandaadi teenimiseks vajalikku häältelisa eelkõige Kohtla-Järvelt ja Narvast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles