Sinimäe kooli ehitaja nõuab vallalt kohtu kaudu raha

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppetöö käib uues koolimajas juba 1. detsembrist saati, ehitaja pole hoonet aga ikka veel vallale üle andnud.
Õppetöö käib uues koolimajas juba 1. detsembrist saati, ehitaja pole hoonet aga ikka veel vallale üle andnud. Foto: Peeter Lilleväli

Sinimäe kooli ehitanud firmad leiavad, et Vaivara vald on jätnud neile põhjendamatult rohkem kui veerandi lepingu hinnast maksmata, ning pöördusid raha kättesaamiseks kohtusse.  

Sinimäe uus koolimaja sai valmis algsest tähtajast neli kuud hiljem. Pärast vana kooli põlemist asenduspindadel õppinud lapsed kolisid uude koolimajja plaanitud 1. septembri asemel 1. detsembril.

Vaivara vald tööde tellijana on nende venimisest rääkides viidanud nii ehitajapoolsetele puudustele − juuli keskel ütles abivallavanem Mati Männisalu, et tema hinnangul on tunda mõningast juhitamatust ja organiseerimatust ning projekti juhtimine võiks olla paremal tasemel − kui ka asukohast tingitud probleemidele ehk kaevetööde käigus leitud lõhkekehadele ja sõdurite säilmetele.

Nüüdseks on õppetöö uues majas käinud juba kolm kuud, ent ikka veel pole vald ehitajalt maja vastu võtnud ning kopsakas rahasummagi on ehitajale esialgu maksmata.

Tähtaeg algusest saati küsitav

"Kuigi kool sai kasutusloa ning lapsed kolisid sisse detsembri alguses, on vallal tänaseni kooli ligi 3,1 miljoni euro suurusest maksumusest ehitajale tasumata ligemale 900 000 eurot," ütles kooli ehitanud OÜ KRTL ja ASi Termentum esindaja Toomas Ruus.

Tema sõnul on vald on nii avalikkust kui ehitajat eksitanud nii tähtaegade kui valla tehtud kulutuste asjus.

"Vald seadis sihiks laste kooli saamise 1. septembriks 2014, kuid jäi hankega väga hiljaks. Juba hanke ajal seadsid mitmed hankes osalenud ehitajad valla antud tähtaja kahtluse alla. Ehitusel tuleb järgida kindlaid tööprotsesse, mis võtavad kindla aja. Ka läbirääkimistel ehitajaga möönis vald, et lepingu tähtaegseks täitmiseks on vaja muuta projekti. Väga hea koostöö ja natukese õnne korral oleks 1. september olnud ilmselt ka saavutatav ning seetõttu KRTL ja Termentum ka pakkumise tegid," rääkis Ruus.

Loodetud hea õnn sai otsa juba ehitustööde alguses, kui kaevetööde käigus leiti korduvalt nii mürske kui sõdurite säilmeid.

"Vald rahustas ehitajat: me oleme mõistlikud ja saame aru, et tööd venivad. Kuigi ehitaja soovis lepingu tähtaja pikendamise kohe vormistada, hoidus vald selle kirjalikust fikseerimisest," rääkis Ruus. "Kui sai selgeks, et 1. september ei olnud reaalne, võeti siht kooli kolimisele oktoobri lõpus. See aeg oli ehitajale ka tehtav. Kuid septembris-oktoobris hakkasid juhtuma kummalised asjad: ventilatsioonilahendus kästi välja vahetada, tuletõkke läbiviigud ei sobinud ning leiti üha enam ja enam otsitud põhjusi, miks töid mitte vastu võtta. See olukord kestab siiani: töid ei ole vastu võetud, 900 000 eurot ehk 28% lepingu hinnast on maksmata ning lapsed õpivad koolis, mille puhul peaks tekkima küsimus, et kui ka 28% töödest oleks tegemata, siis kuidas saab sellisel koolil olla 10. novembrist kasutusluba ja kuidas sinna lapsed lubati."

Ruusi sõnul on vald rakendanud nende suhtes ka päris palju sanktsioone, mille kogusumma küünib 350 000 euroni.

Kohtu otsustada

Reedel andis ehitaja valla kohtusse, nõudes esialgu juba kirjalikult vastuvõetud tööde ja lisatööde maksumuse (565 000 eurot) ning sellelt arvestatud viivise (226 000 eurot) tasumist.

Ehitajad möönavad,  et asi ei ole kindlasti mustvalge, vaegtöid esineb igal objektil ja nendega tuleb tegelda. "Kuid tasu saab maksmata jätta vaid vaegtöödele vastavas mahus," märkis Toomas Ruus.  Kui vald on avaldanud, et ehitus läks maksma 3,1 miljonit eurot, siis sooviks ehitaja väga näha, kuhu kadus see ligi 900 000 eurot, mis ei ole ehitajani kunagi jõudnud. Septembrist tänaseni pole ehitajale sentigi makstud ja loomulikult paneb see meid − ja meie alltöövõtjaid − keerulisse olukorda."

Vaivara vallavanem Heiki Luts ütles, et kuna kõnealune vaidlus on jõudnud kohtusse, siis saab ta sellega seonduvat kommenteerida alles pärast sellekohase kohtulahendi jõustumist.

"Vaivara vald on lähtunud ja lähtub ka edaspidi kehtivast lepingust ja Eesti Vabariigi seadusandlusest ning on kõik oma lepingulised kohustused ehitaja ees täitnud," kinnitas Luts, et vald pole ehitajale sentigi võlgu.

Koolihoone ehitus läks maksma 3,1 miljonit eurot, raha selleks leiti osalt vallaeelarvest, osalt võeti laenu. Detsembris laekus vallale ka 560 671 euro suurune toetus riigieelarvest.

Vaidlus põlenud koolimaja eest makstud kindlustussumma üle pole seni veel kohtulahendini jõudnud; vaidluse teema on vastutuskindlustus ning summa, mida vald saada loodab, umbes veerand miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles