Narva on laupäeval jooksjate päralt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiendat korda toimuva Narva energiajooksu stardi- ja finišipaik ning võistluskeskus asuvad Peetri platsil.
Viiendat korda toimuva Narva energiajooksu stardi- ja finišipaik ning võistluskeskus asuvad Peetri platsil. Foto: Erakogu

Enam ei tohiks olla kahtlust, et 13. juunil toimuval Narva energiajooksul ületatakse seniste aastate osavõturekord ja piirilinna tänavatele tuleb üle nelja tuhande rinnanumbriga jooksja ja kõndija.

Eileõhtuse seisuga oli kolmele põhidistantsile − 21,1 km ja 7 km jooksule ning 7 km kõnnile − registreerunud juba üle 3200 osaleja. Eelmiste aastatega võrreldes on eriti tugev kasv olnud just jooksudes: nii poolmaratoni kui 7 km rajale minejaid on juba praegu üle 20 protsendi rohkem kui mullu oli finišeerijaid.

Ent eelregistreerimine kestab veel reedel ja kirja saab panna end ka võistluspäeval kuni 15 minutit enne starti. Ligemale tuhat osalejat peaks lisanduma lastejooksudest.

Narvalaste panus kasvab

Kui senine rekord pärineb 2013. aastast, mil osalejaid oli kokku 3429, siis nüüd peab ürituse peakorraldaja Mati Lilliallik reaalseks, et laupäeval on Narvas jooksjaid ja kõndjaid kokku ligikaudu 4500. "Selline kasv paneb korraldajatele suurema vastutuse ja rohkem kohustusi nii raja turvamisel kui joogipunktides. Kuid tänu oma kohalikele vabatahtlikele abilistele, keda on 160, saame hakkama," sõnas Lilliallik, kes on ka Eesti suurima rahvaspordiürituse Tallinna sügisjooksu korraldaja, kus osalejate arv ulatub üle 20 000.

Lillialliku sõnul on positiivne märk, et iga aastaga on narvalased ise üha rohkem selle ürituse õnnestumisse panustanud. "Jõudsime näiteks vaevu välja kuulutada, et vajame appi vabatahtlikke, kui õige pea kõik kohad soovijatest täis said," tõi ta näite.

Ta avaldas tänu ka Narva linnavalitsusele, kes linnuse lähedal renoveeritavas Joaorus ühe rajalõigu planeeritust paar kuud varem ära asfalteeris. "Tänu sellele saavad osalejad lõputõusule minna mööda uut ja siledat teed," sõnas ta.

Lilliallik on korduvalt nimetanud tänavust Narva energiajooksu rada Eesti kõige kaunimaks. Selle äärde jäävad mitmed vaatamisväärsused, nagu raekoda, uus kolledžihoone, uus promenaad, bastionid, Hermanni kindlus ja Aleksandri kirik. Varasemast rohkem ehk seitse on raja ääres ka niinimetatud ergutuspunkte, kus osalejatesse süstivad energiat bändid, diskorid ja tantsutüdrukud. "Sealgi tegutsevad peamiselt narvalased. Enamik neist punktidest on sätitud raja viimastele kilomeetritele, kus sellist tuge on kõige rohkem tarvis," rääkis peakorraldaja, kes ootab, et jätkub ka see trend, et iga aastaga tuleb osalejatele raja äärde kaasa elama üha rohkem narvalasi.

Eesti rekordi ootus

Põnevust peaks energiajooks pakkuma sportliku poole pealt, kuna poolmaratonis selgitatakse ka Eesti meistrid ning kohal on Eesti pikamaajooksjate paremik. Neile pakub konkurentsi Ibrahim Mukunga Keeniast, kes on koos Eesti praeguse parima maratoonari Roman Fostiga põhifavoriidid. "Kui Fosti ja Mukunga hakkavad koos korralikku tempot tegema, siis on küllaltki reaalne, et Fosti võib püstitada ka uue Eesti rekordi, kuna Narva rada on tasane ja kiire," arvas Lilliallik.

Laupäevaks prognoosivad ilmateenistused üht tänavuse aasta palavamat ilma, kus temperatuur võib ulatuda ka 25 kraadini. "Praeguste prognooside järgi peaks ilm kõige kuumemaks minema pärastlõunal, mil enamik osalejaid on juba finišis. Poolmaratoni ajal peaks sooja olema 18-19 kraadi, mis on kiireks jooksuks suvel igati sobiv temperatuur," sõnas ta.

Narva energiajooksule järgnevad kindluse õues energiapäeva üritused, kus esinevad ansambel Mjäu ja Eesti eurolaulu konkursil teise koha saanud Daniel Levi Band.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles