Euroopa esiroheline otsiks põlevkivile asendaja

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi saadikud Indrek Tarand ja Rebecca Harms pardikesega, mis on valmistatud plastist, mille pehmendamiseks on kasutatud Kohtla-Järvel asuvas keemiaettevõttes Eastman toodetud ühendit Eastman168.
Euroopa Parlamendi saadikud Indrek Tarand ja Rebecca Harms pardikesega, mis on valmistatud plastist, mille pehmendamiseks on kasutatud Kohtla-Järvel asuvas keemiaettevõttes Eastman toodetud ühendit Eastman168. Foto: Peeter Lilleväli

Reedel külastas Ida-Virumaa põnevaid, tööstuse ja loodushoiuga seotud paiku Euroopa Parlamendi (EP) roheliste fraktsiooni juht, teenekas keskkonnaaktivist Rebecca Harms (58) koos kolleegi Indrek Tarandi ja paari välisajakirjanikuga.

Euroopa esiroheline Rebecca Harms muigas, et kolleeg EP roheliste fraktsioonis Indrek Tarand tutvustas talle Ida-Virumaad sõnaühendiga "the real east", "tõeline ida" − seda nii Eesti kui ELi mõttes.

Fossiilkütusele ei!

"Olen huvitatud olukorrast kõigis Balti riikides, aga eriti siin piirkonnas, kus on nii palju tööstust − just keskkonnahoiu ja probleemse tootmise seisukohast," rääkis Harms.

Maakonna sümbolmaavara põlevkivi puhul tunnistas Harms, et on veendunud, et on odavamaid ja keskkonnasõbralikumaid alternatiive energia saamiseks. "Olen lugenud, et nafta hind peab olema väga kõrge, et põlevkivitootmine end ära tasuks. Peame räpasele ja keskkonda saastavale kaevandamisele ja tootmisele nii ELis kui maailmas asenduse leidma. Eestis on viimane aeg mõelda alternatiividele, mis tagavad jätkusuutliku tööhõive, aga ühtlasi laseks loobuda reostavast, fossiilsest kütusest − mitte päevapealt, aga perspektiivis," ütles Harms.

Ida-Virumaal külastas EP gupp ühes saatjate ja ajakirjanikega esmalt Kiviõli seiklusparki, siis keemiaettevõtet Eastman Kohtla-Järvel, mille emaettevõte on hoopis USAs, Kohtla kaevandusparki-muuseumi, põlevkivi kompetentsikeskust Virumaa kolledžis, Sillamäe sadamat ja Molycorpi, Kreenholmi arendusala ja Narva kolledžit.

Tormiline noorus

Tarand tunnistas, et päevakava on grupil veidi pingeline. "Inimene tahab kodust eemal olles võimalikult palju näha, aga kuna Ida-Virumaal ongi palju asju, mida tasub näha, olen alati soovitanud võtta kaks päeva. Teisest küljest saan ka aru, et Rebecca pole kolm nädalat koju Saksamaale saanud, sest kord ta peab olema Kreekas, kord Ukrainas. Ida-Virumaa külastuse kirss on Narva, kust Rebecca näeb Venemaad, mis on tema ühes 89 Euroopa poliitikuga persona non grata'ks kuulutanud," rääkis Tarand.

Harms on Venemaa negatiivse tähelepanu pälvinud oma Ukraina-teemaliste sõnavõttudega. Ta viibis Maidanil juba 2013. aasta lõpus, et toetust avaldada sinna kogunenud meeleavaldajatele. Ukrainas on tal enda sõnul sõbrad, kellega ta suhtleb Tšernobõli katastroofist alates. Aatomienergeetika teema pani alguse ka tema poliitilisele tegevusele. Nimelt on ta pärit Alam-Saksimaa liidumaa sellest osast, kuhu ladestati aatomielektrijaamade ohtlikke jäätmeid, ja ta aheldas end näiteks kord jäätmehoidla külge, et selle ohtlikkusele tähelepanu juhtida.

Grupis olnud Prantsuse ja Saksa raadioajakirjanikud Gregoire Lory ja Thomas Otto tunnistasid, et teadsid varem Eestist väga vähe ja seda põnevam on neil Ida-Virumaa teemat oma kodustele raadiokuulajatele tutvustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles