Kiviõli võõrustas võidupüha paraadi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kaitseliidu Alutaguse malev on paraadi organiseerimise põhiraskuse kandja ja kõige rohkem oligi marssimas just selle liikmeid.
Kaitseliidu Alutaguse malev on paraadi organiseerimise põhiraskuse kandja ja kõige rohkem oligi marssimas just selle liikmeid. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Virumaal on võidupüha sõjaväeparaadiga tähistatud juba paarkümmend aastat. Kuna suur üleriigiline paraad käib külakorda mööda maakondi, kannab enamiku aastaid paraadi korraldamise põhiraskust kaitseliidu Alutaguse malev. Ja välja arvatud ühel korral, kui Jõhvis käisid promenaadi ehitustööd, on paraad olnud ikka Jõhvis.

Kahe aasta eest ütles maavanem Andres Noormägi Sillamäel paraadil olles, et tema meelest peakski selline üritus käima külakorda mööda maakonna omavalitsusi. Aga eelmisel aastal oldi jälle Jõhvis. Tänavu siis Kiviõlis. "Me kurdame, et meie maakonnale pööratakse üle riigi vähe tähelepanu, aga paraadi korraldamisega ainult ühes omavalitsuses tekitame ise maakonnas samasuguse olukorra, kus osa tunneb ennast kõrvale jäetuna," ütles Andres Noormägi. Põhjarannikule teadaolevalt planeeritakse järgmise aasta võidupüha paraadi Kohtla-Järvele, mis siis tähistab linnaks saamise 70 aasta juubelit.

Paraadi korraldamine Kiviõlis tekitas natuke ka peavalu. Jõhvis oli aastatega oma rutiin välja kujunenud. Nii ei saanud paraadirivis osaleda USA liitlased, kes olid tehnikanäitusele toonud oma võimsa inseneritehnika, mis Kiviõli kitsastel tänavatel ei mahtunud manööverdama. Aga ega Jõhvigi keskväljaku parkla katusele poleks raske tehnika saanud tulla. Kiviõlis olid vähemalt soomustransportöörid paraadirivis, mida Jõhvis pole juhtunud.

Politsei ja korraldajate sõnul võtsid kiviõlilased neid hästi vastu. Kõik oli väga sõbralik ja rahumeelne. Põhiline närvitsemine käis võidutule ümber. See toodi ju mere tagant Hiiumaalt ja tavapäraselt tekkis ettenägematuid viivitusi. Õnneks ajakava lohisema ei hakanud ja õigel hetkel oli võidutuli Kiviõlis kohal. (PR)

Märksõnad

Tagasi üles