Tuletorni kontsert muudab Rannapungerja paariks päevaks aastas maailma nabaks

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vürst Volkonskit ja Guido Kangurit ühendavad ravimatu muusikapisik ja teatrilava.
Vürst Volkonskit ja Guido Kangurit ühendavad ravimatu muusikapisik ja teatrilava. Foto: Matti Kämärä

Kuues Tuletorni kontsert Rannapungerjal koos oma kireva kavaga on ajalugu, aga selle korraldaja Guido Kangur ütleb, et järgmise aasta kava kondid on juba paigas.

Kuuenda Tuletorni kontserdi  suursaavutus oli kahtlemata see, et Guido ja Pille Kanguri korraldatav ettevõtminemeelitas Rannapungerjale Tudulinna valda esimest korda vürst Volkonski.

RannaPUNKerja

Tegelikult nimetas vürst koha peagi ümber RannaPUNKerjaks, mis riimus hästi legendaarse Propelleri looga "Punker".

Volkonskiga on üldse Tuletorni kontserdil pikaajaline side, sest juba mullu oleks Guido tahtnud Propat sinna esinema, aga läks nagu kurbadel 1980ndatel, mil kommarid andsid mõista, et Volkonskiga esinedes jääb bänd ära, ja... sündis Eesti parim instrumentaalansambel Kaseke. Mullu kommareid − vähemalt põranda peal ja oma nime all − polnud, aga Volgil oli puusaoperatsioon ja sestap esineski Kaseke.

Tänavusel festivalil Brüsseli kapsana [elik Belgia pealinnas vallooniga elava Eesti naisena] monoetenduses üles astunud Jan Uuspõld, kellele käesolev kontsert Rannapungerjal oli juba kolmas, ütleski, et juba seetõttu on Tuletorni kontsert fantastiline, et ta kuulis seal "elusast peast" Kasekest ja tänavu vürsti ja Propellerit. Propelleri avalikud kontserdid ongi haruldased nagu päikesevarjutus.

Küsimusele, millised mõtted on tal kuuenda Tuletorni kontserdiga, vastas Guido, et jõe katsetamine kontserdipaigana − tänavu esines Avinurme puhkpilliorkester jõel laeva peal − õigustas ennast. Järgmisel festivalil lubas korraldaja juba rokkbändi jõele saata.

"Peame ju kasutama seda, mida loodus on meile andnud. Leian, et see on hullult ilus koht siin jõe kaldal kontserti korraldada ja imelik, kui me jõge rohkem ära ei kasuta," ütles Guido.

Juba on teada, et järgmise aasta kontsert ehitatakse Vaiko Epliku ja Chalice'i peale üles: ühel päeval esineb üks, teisel teine, kusjuures kumbki neist pole siiani Tuletorni kontserdil esinenud.

Samuti jätkub matkade traditsioon. Tänavu oli kombineeritud rahvamatk: kõigepealt mindi jalgsi piki teed läbi metsade ja külamaastike Rannapungerjalt Jaruska katusega sillani  ning sealt tagasi sõideti kanuuga mööda Rannapungerja looklevat jõge. Matka pikkus oli jalgsi ca 5 km ja kanuuga ca 7,5 km ning see kestis kokku 3 tundi. Matka juht oli Ingrid Kuligina.

Järgmiseks aastaks planeeritakse matk vanausuliste radadel ja ühes nendega seotud paigas tuleb ka kontsert.

Hea maitse saadik

Tänavuse festivali lemmik Guido enda seisukohast oli Raul Ukareda bändi kontsert. ""Sõru Jazzil" sündis kava, mida praegu kuuleme, ja täna on ta siin, sest see on mu meelest niivõrd fantastiline. Kuna asi on seda väärt, täiendasime seda ning täna esinesid siin Evelin Võigemast ja Hele Kõrve eraldi, aga 11.-19. juulini on viis kontserti, kus Evelin esineb Ukareda bändiga. Näiteks Rakveres on kontsert 18. juulil," tutvustas Guido oma peatset produktsiooni.

"See kõlab nagu egotripp, aga kutsun esinema need, kes meeldivad mulle ja mu sõpradele, kes kontserdile tulevad. Teatriga on sama: pead tegema seda, mida omaks hüüad. Olen juba nii vana, et püüan ka teatris nõnda teha, et valin tükke. Kui selle järgi suudad natukenegi teha − kindlasti aeg-ajalt eksid selle vastu −, on hästi. See kajastub ka selles, et mõnel festivalil on rahvast rohkem, teisel vähem," ütles Guido.

Festivali ajaloo jooksul on olnud popim magnet Metsatöll, kes astus üles Siiri Sisaskiga. "See on ka missiooniküsimus: püüan rahvale head muusikat pakkuda. Tähtis pole mitte ainult see, et nad mulle meeldivad, vaid tahan, et rahvas kuuleks samuti neid häid muusikuid. Nagu eile kõlas Angus − noored poisid, keegi ei tea neid, aga nende energia oli nii võimas. Rahvas teab Peeter Volkonskit, aga ei tea Angust. Minu asi ongi rahvale selgeks teha, et ka see on hea muusika," selgitas Guido festivali teisel päeval oma missiooni.

Tundub, et Guido tegemisi on märgatud, sest Tudulinna vallavanem Andrus Toss andis Guidole ja Pillele tänavusel festivalil üle 2014. aasta tegija tiitli.

Raul Ukareda, kelle kuulus laps on 22aastane "Augustibluus", leidis samuti, et Tuletorni kontsert on Guido nägu. "Laenaks Arvo Pärdilt mõtet. Kunsti on igasugust. Räägitakse, et kunst peaks olema provokatsioon, peab ärgitama mõtlema − et seks on igasugused ekspressiivsed vahendid lubatud. Aga minu arust peaks olema kunst selline, mis teeb inimest paremaks. Kunstis ei tohiks olla kurjust. Tunnen, et Guido propageerib samuti midagi sellist. Kõik, mis Guido teeb, on soe ja hästi inimlik ja meeldiv. Mis tahes Guido ürituselt lahkuv inimene tunneb, et ta tahaks olla parem," rääkis Raul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles