Narva kolledžit asub juhtima politoloog

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Narva kolledži direktoriks kandideeris ka Kristina Kallas, kes esitles enne jaanipäeva samas majas viimase integratsioonimonitooringu tulemusi. Kolledžijuhiks teda ei valitud, küll aga asub ta septembrist tööle direktori kohusetäitjana.
TÜ Narva kolledži direktoriks kandideeris ka Kristina Kallas, kes esitles enne jaanipäeva samas majas viimase integratsioonimonitooringu tulemusi. Kolledžijuhiks teda ei valitud, küll aga asub ta septembrist tööle direktori kohusetäitjana. Foto: Matti Kämärä

Tartu ülikooli Narva kolledži direktori kohusetäitjaks määrati Kiviõlist pärit politoloog, Balti uuringute instituudi juhatuse liige Kristina Kallas, kellel jäi direktoriks saamisest puudu doktorikraad.

TÜ Narva kolledži direktori ametikohale laekus sel kevadel kaks avaldust, kuid Tartu ülikooli senati otsusel jäi Katri Raigile mantlipärija valimata - Raik ise asus tööle sisekaitseakadeemia rektorina.

"Kuna direktori valimise konkurss ebaõnnestus, on direktoril Narva kolledži põhikirja järgi õigus määrata kolledžile direktori kohusetäitja kuni aastaks. Selle aja jooksul tuleb korraldada ametikoha täitmiseks uus konkurss," selgitas Tartu ülikooli pressiesindaja Virge Tamme.

Esialgu määrati kolledži direktori kohusetäitjaks senine haldusjuht Jaanus Villiko, kes ei ole sellest ametist huvitatud. Seetõttu löödi hiljuti käed Kristina Kallasega, kes oli üks kolledžijuhiks pürgijatest.

Kallas kinnitas, et on huvitatud aasta pärast uuesti kandideerimisest − praegu oli Kiviõlist pärit politoloogi puudus asjaolu, et ta pole omandanud doktorikraadi.

"Kaitsen doktorikraadi järgmise aasta juunis. Ma ei otsi Narva kolledžis sooja kohta. Kandideerisin sellepärast, et mul on suur soov tulla Ida-Virumaale. Olen tegelnud kaheksa aastat lõimumise ja sisserände teemaga. Ma ei taha enam Tartus targutada, kuidas peaksid asjad Ida-Virumaal käima, vaid tahan kohapeal panustada," ütles Kallas, kes on ühtlasi MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse liige ja kandideeris Ida-Virumaal sotside nimekirjas riigikokku.

Piirkonna tundmine

Tartu ülikooli õppeprorektor Mart Noorma märkis, et Kristina Kallasel on kaks tugevat omadust, mis aitavad sellel ametikohal Narva kolledži rolli, Ida-Virumaad ja Narva arengut laiemalt toetada - teadmised ja kogemused integratsioonivaldkonnast ning piirkonna sügav tundmine.

"Tartu ülikooli Narva kolledž asub idapoolseimas Euroopa Liidu piirilinnas. Oma asukohast lähtuvalt on kolledžil täita vastutusrikas roll - olla partner lisaks Eesti ja Euroopa ülikoolidele ka Venemaa ülikoolidele. Kolledži eesmärk on arendada õppe- ja ühiskondlike tegevuste kaudu kahe rahvuse integratsiooniprotsessi. See on valdkond, mida arendas tänuväärselt kolledži eelmine direktor Katri Raik ning mille arendamisega tegeleme pühendumisega edasi," ütles Noorma.

Mõttekeskuseks pürgimine

Kallas märkis, et kuna aasta on lühike aeg ja oma osa võtab kolledžisse sisseelamine, siis esialgu ei sea ta väga ambitsioonikaid eesmärke.

"Uus IT-õppekava tuleb hästi tööle saada. Narvale on see korralik proovikivi, sest sellist praktikapõhist õpet ei ole ju varem väga palju tehtud. Ikka ja jätkuvalt on ülesanne eesti keele õpetamine ning tudengite ja Narva pedagoogide eesti keele oskuse viimine üliheale tasemele."

Pikemas perspektiivis on Kallase sõnul oluline idanaabritega piiriülese koostöö väljaarendamine. "Kolledž ei peaks olema ainult Eesti venekeelse haritlaskonna kasvulava, vaid mõttekoda, mis teeb koostööd Euroopa Liidu idapartnerlusriikidega," ütles ta, kinnitades sellega soovi jätkata Venemaa ja Euroopa Liidu piiriülese kompetentsikeskuse loomist, millega tegi algust Katri Raik.

Sama oluliseks peab Kallas panustamist kohaliku piirkonna arengusse. "Tahaks, et kolledž oleks mõttekeskus, kellega tehakse koostööd ja kelle poole pöörduvad uuringuteks ja analüüsideks nii piirkonna omavalitsuste juhid kui ettevõtjad."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles