Ameeriklased õpetavad Jõhvis uute tankitõrjesüsteemide kasutamist

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru jalaväepataljonis saavad tankitõrjesüsteemil Javelin väljaõppe 40 instruktorit kaitseväest ja kaitseliidust.
Viru jalaväepataljonis saavad tankitõrjesüsteemil Javelin väljaõppe 40 instruktorit kaitseväest ja kaitseliidust. Foto: Matti Kämärä

Ameeriklased õpetavad kolm nädalat eestlastele uute tankitõrjesüsteemide Javelin kasutamist. Õpe päädib lahinglaskmisega keskpolügoonil. 

Esmaspäevast alates toimub Jõhvis kolmenädalane tankitõrjesüsteemi Javelin instruktorikursus, kus koolitatakse välja 40 relvasüsteemi instruktorit kaitseväele ja kaitseliidule.

Muudab väljaõppe lihtsamaks

"Kursusel õpetatakse osalejatele nii relvasüsteemi kasutamist kui omandatud teadmiste edasiandmist teistele," ütles Viru jalaväepataljoni tankitõrjekompanii ülema ülesandeid täitev nooremleitnant Toomas Rein.

Loenguid ja praktilisi harjutusi viivad läbi Ameerika Ühendriikide maaväe instruktorid, kelle juhendamisel õpitakse relvasüsteemi kasutamist, hooldamist ja tõrgete eemaldamist. Kursuse kolmandal nädalal toimuvad ka relvasüsteemi lahinglaskmised keskpolügoonil.

1. jalaväebrigaadi koosseisu kuuluva Viru jalaväepataljoni ajateenijad hakkavad Javelini kasutamist õppima juba käesoleval sügisel algaval nooremallohvitseride tankitõrje erialakursusel. "Tankitõrjujatele tutvustatakse lisaks Javelinile loomulikult kõiki kaitseväe relvastuses olevaid tankitõrjesüsteeme, ka praegu veel kasutusel olevat Milanit," ütles 1. jalaväebrigaadi teabeohvitser nooremleitnant Simmo Saar. Laskeharjutusi hakatakse tegema kas keskpolügoonil või Sirgala harjutusaladel.

Saare kinnitusel muudab uute relvade kasutuselevõtmine tulevikus ka pataljoni väljaõppeprotsessi. "Tegemist on moodsa ja kergesti kasutatava tankitõrjerelvaga, mille lisandumine meie relvastusse tugevdab oluliselt meie võitlusvõimet ja samas lihtsustab väljaõppeprotsessi, jättes rohkem aega jalaväetaktika harjutamiseks," kinnitas ta.

Esimesed Javelini tüüpi relvasüsteemid jõudsid Viru jalaväepataljoni käsutusse eelmisel nädalal. Kokku saab Eesti Ameerika Ühendriikidega sõlmitud hankelepingu kohaselt 80 laskeseadet ja piisaval hulgal rakette nii väljaõppe läbiviimiseks kui sõjaaja üksuste lahingumoonavaruks.

Põlvkonna jagu uuemad 

Javelinid võetakse kasutusele Eesti kaitseväe jalaväepataljoni tasandi tankitõrjerelvadena, kus need järk-järgult vahetavad välja senised Milanid. Samuti on plaanis Javeline hakata kasutama kaitseliidu maakaitseüksustes. Süsteemi täies mahus kasutuselevõtt on planeeritud aastatel 2016-2018.

Kaitseminister Sven Mikser allkirjastas möödunud aasta novembris lepingu, mille kohaselt Eesti ostab Ameerika Ühendriikidelt tankitõrjesüsteemi Javelin. Lepingu maht on 40 miljonit eurot. Eesti ostab 80 Javelini laskeseadeldist, leping jätab võimaluse Eestil osta vajaduse korral veel 40 laskeseadeldist lisaks.

Javelinid on USA ja paljude teiste riikide relvastuses 1990. aastate keskpaigast ning need on põlvkonna võrra uuemad süsteemid kui praegu Eesti kaitseväes kasutusel olevad tankitõrjesüsteemid Milan ja Mapats.

Tegemist on "lase ja unusta" tüüpi relvaga, selle lõhkepea on mõeldud vastase soomukit tabama nõrgimast kohast ehk pealtpoolt. Relva saab lasta ka suletud ruumides.

Javelini efektiivne laskekaugus on 65-2500 meetrit. Laskeseade kaalub seitse ning koos kolmjalaga 11 kilo. Rakett kaalub 15,5 kilo ning selle lõhkepea soomustläbistavus on 750 millimeetrit. Meeskond on kaheliikmeline.

Javelin on relvastuses 1996. aastast ning seda kasutavad Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Iirimaa, Leedu, Uus-Meremaa, Norra, Iisrael, Bahrein, Tšehhi, Prantsusmaa, Gruusia, Indoneesia, Jordaania, Omaan, Katar, Saudi Araabia, Taiwan, Araabia Ühendemiraadid ning Ühendkuningriik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles