Solovjov sai 5 aastat tingimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjovi näol oli eile pärast kohtuotsuse kättesaamist pingutatud naeratus, mille tagant võis välja lugeda pettumust süüdimõistva otsuse üle.
Jevgeni Solovjovi näol oli eile pärast kohtuotsuse kättesaamist pingutatud naeratus, mille tagant võis välja lugeda pettumust süüdimõistva otsuse üle. Foto: Peeter Lilleväli

Viru maakohus mõistis eile korruptsioonikuritegudes süüdi Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi ja endise aselinnapea Jüri Kollo ning määras neile tingimisi vanglakaristuse.

Jevgeni Solovjovile määras kohus erinevate karistusseadustiku paragrahvide alusel mõistetud kogukaristuseks 5 aastat vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui ta viieaastase katseaja jooksul ei pane toime uut tahtlikku kuritegu. Jüri Kollo sai 4 aastat ja 3 kuud tingimisi vangistust samuti viie aasta pikkuse katseajaga. Lisakaristusena määras kohus mõlemale kolme aasta pikkuse keelu töötada riigi- või kohaliku omavalitsuse asutuses.

Kohus vaagis šokivangistust

Peale selle mõisteti Kollolt ja Solovjovilt Kohtla-Järve linna kasuks välja üle miljoni euro linnale tekitatud kahju hüvitamiseks.

Kohtu all olnud firma Värimali mõistis kohus õigeks, leides, et ettevõttel puudus huvitatus konkurentsikuriteos osalemiseks. Firma juhi Vjatšeslav Safonovi suhtes aga menetlus lõpetati, kuna tema roll kogu kriminaalasja mahtu arvestades polnud suur ning kohtu hinnangul ületas kohtueelne uurimine mõistliku menetlusaja.

Kohtunik Astrid Asi ütles, et kohtu hinnangul on Solovjovi ja Kollo korruptsioonikuriteod piisavalt tõendatud ning mehed oleksid väärinud ka šokivangistust. Viimast ei määranud kohtunik aga enda sõnul seetõttu, et kolm aastat kestnud eeluurimine ületas ilmselgelt mõistliku menetlusaja ning uurijad ja prokuratuur pidanuks kahe aastaga kohtueelse tööga valmis saama. Selle tähtaja ületamise tõttu otsustaski kohus mõista linnaametnikele vaid tingimisi vangistuse.

Solovjov ütles eile pärast süüdimõistva otsuse ärakuulamist Põhjarannikule, et see oli temale ootamatu. "Lootsin ikka, et mõistetakse õigeks, sest mina leian, et mingit süüd mul ei ole, ma olen kõike õigesti teinud ja töötanud rahva heaks," sõnas linnapea ja lisas, et kindlasti kavatseb ta maakohtu otsuse Tartu ringkonnakohtus vaidlustada.

Küsimusele, kas see otsus mõjutab kuidagi nüüd ka tema edasist poliitilist karjääri, vastas Solovjov eitavalt. "Järgmised kohalikud valimised on aastal 2017 ja usun, et selleks ajaks saab lõplikult kohtus selgeks, kas ma olen siis süüdi või ei," lausus ta.

Ossipenko jäi prokuröril kripeldama

Prokurör Kalmer Kask ütles kohtuistungi lõppedes, et ta ei tea veel, kas vaidlustab otsuse või mitte. Kask taotles kohtuprotsessi käigus Solovjovi ja Kollo karistamist reaalse vangistusega. Solovjovile küsis prokurör 2 aastat ja 10 kuud, Kollole 2 aastat ja 6 kuud reaalset vangistust.

"Ma ei ole saanud kohtuotsusega tutvuda, pärast seda kui olen lugenud, saan otsustada," sõnas ta, märkides, et kohtu määratud karistused iseenesest on ju üsna karmid.

Küsimusele, kas selle kohtuprotsessi lõppedes jääb midagi ka kripeldama, vastas prokurör Kask: "Ossipenko, Ossipenko ja veel kord Ossipenko."

Ta pidas silmas ärimeest ja poliitikut Nikolai Ossipenkot, kes eelmisel aastal pääses kohtu alt, sest ekspertiis tuvastas, et tervislikel põhjustel pole ta suuteline kohtuprotsessil osalema. Ometi oli kriminaalasi paljuski üles ehitatud just Ossipenkole ja tema firmaga seotud tehingutele ning nende tehingute eest mõistetigi Solovjov ja Kollo süüdi.

"Väidetavalt on see isik aga praegu suhteliselt hea tervise juures ning suudab oma firmasid juhtida," lausus prokurör.

Süüdistuse järgi esitas Kohtla-Järve linnale teede ehitus- ja remonditeenuseid osutanud ASi N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mis ei vastanud tõele ja mida linn ilma kontrollimata aktsepteeris. Peale selle vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte, et varjata ülemaksete tegemist. Nende tööde vastuvõtmise eest vastutas Jüri Kollo. Uurimine tuvastas, et sel moel tekitati Kohtla-Järve linnale 840 000 eurot kahju, mille kohus eile Kollolt ka välja mõistis.

Kohtuotsuse kohaselt peavad Kollo ja Solovjov lisaks sellele Kohtla-Järve linnale solidaarselt maksma 210 000 eurot.

Kohtunik Astrid Asi ütles, et Kohtla-Järve linn pole tsiviilhagi esitanud, kuid see on mõistetav, sest linnapea Solovjov on ise kahju tekitamises süüdistatav. Seadus annab tema sõnul mõningatel juhtudel kohtule võimaluse mõista kahju välja ka ilma tsiviilhagita ning praegusel juhul on need tingimused täidetud.

Teine oluline süüdistuse osa hõlmas ainult Solovjovi tegevust, mille kohaselt viis linnavalitsus 2009. aastal eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks läbi hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus kuritarvitas linnapea Jevgeni Solovjov süüdistuse järgi oma ametiseisundit, mängides linna tellimusi kätte tuttavatele ettevõtjatele.

Osapooltel on nüüd 15 päeva aega kohtuotsuse vaidlustamiseks, selleks peavad nad oma kavatsusest 7 päeva jooksul maakohut teavitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles