Reinsalu tooks Ida-Virusse üle tuhat avaliku sektori töökohta

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu on veendunud, et kui vanglate osakonna üle toomine Tallinnast Jõhvi osutus võimalikuks, siis saab tahte olemasolu korral tuua maakonda ka teisi riigiga seotud asutusi.
Justiitsminister Urmas Reinsalu on veendunud, et kui vanglate osakonna üle toomine Tallinnast Jõhvi osutus võimalikuks, siis saab tahte olemasolu korral tuua maakonda ka teisi riigiga seotud asutusi. Foto: Peeter Lilleväli

Justiitsminister ja IRLi endine esimees Urmas Reinsalu tahaks Ida-Virumaale üle tuua ligikaudu tuhat avaliku sektori töökohta, mis asuvad praegu väljaspool maakonda, ent need asutused, keda võimalik kolimine puudutab, ei pea seda plaani mõistlikuks. 

Reinsalu märgib riigihalduse ministrile Arto Aasale saadetud kirjas, et Ida-Virumaal tuleb suurendada avaliku sektori asutuste ja töökohtade arvu. "Riigiasutuste ületoomisel või rajamisel Ida-Virumaale suureneks kohalike väheintegreeritud elanike teadlikkus Eesti riigi tegevusest ning isiklik positiivne kogemus seoses Eesti riigi toimimisega. Teisese kasuna võib välja tuua riigiasutuste lisandumisel juurde tuleva ametnike ja lojaalsete elanike hulga," seisab kirjas.

Esialgne jaotusplaan

Justiitsminister pakub aruteluks välja ka konkreetsed ettepanekud, kui palju milliseid töökohti võiks Ida-Virumaale tuua. Suurim osa ehk ligikaudu 400 töökohta peaks Ida-Virumaale lisanduma Eesti Energia peakontori ülekolimisega. Vähemalt 200 töökohta peaks juurde andma keskkonnaministeeriumi valitsemisalasse kuuluvate eri asutuste, nagu mõne ministeeriumi osakonna, keskkonnainspektsiooni, keskkonnaameti, maa-ameti või riigimetsa majandamise peakontori ületoomine. Umbes 100 töökohta peaks panustama sotsiaalkindlustusameti keskaparaat. Samuti on taas plaanis 60-70 sisekaitseakadeemia õppejõu toomine Ida-Virumaale. Kuni 80 töökohta peaks Ida-Virumaale liikuma riigi tugiteenuste keskusest ja 50 töökohta kohtute tugiteenustest.

Justiitsminister märgib, et piisava poliitilise tahte olemasolu korral on realistlik järgneva kahe-kolme aasta jooksul Ida-Virumaale juurde tuua üks protsent avaliku sektori töötajatest. "Selleks tuleb kujundada valitsuse selge ettekujutus riigi palgapoliitikast Ida-Virumaal. Lisaks tuleb tagada piirkonnas vajaliku kvaliteediga elamispindade olemasolu," leiab ta.

Reinsalu erakonnakaaslane ja kolleeg valitsusest, keskkonnaminister Marko Pomerants tunnistas Põhjarannikule, et pole niivõrd ulatuslikust kolimisplaanist midagi kuulnud. Tema sõnul on keskkonnaministeerium erisuguste allasutuste kaudu Ida-Virumaal niigi tugevasti esindatud. "Ministeeriumi asutuste peakontorite ülekolimine pole mõistlik. Praegu mõeldakse kõikides asutustes pigem sellele, kuidas rohkem koomale tõmmata," tunnistas ta.

Pomerants oli siseministrina aastatel 2009-2011 valitsuse Ida-Viru tegevuskava koostamise eestvedaja. Tollal tõusis kõige eredama ideena esile  sisekaitseakadeemia kolimine Ida-Virumaale, kuid sellele ei õnnestunudki toetust leida. Nüüd arutles Pomerants, et kõige realistlikum oleks ehk Eesti Energia peakontori toomine Ida-Virumaale. "Kuid mulle tundub, et ka sellega on vähemalt üks aasta hiljaks jäädud, kuna nad on end Tallinnas just uude uhkesse tornmajja sisse seadnud," arvas ta.

Eesti Energia on tõrjuv

Eesti Energia teataski eile Põhjarannikule, et kolimise teema ei ole hetkel päevakorras. Meediasuhete juht Kaarel Kuusk märkis, et sellisele sammule peaks kindlasti eelnema põhjalik mõjuanalüüs, et välja selgitada, millist efekti see otsus reaalselt annaks. "Praegustes keerulistes energiaturgude tingimustes tegeleme väga tõsiselt efektiivsuse kasvatamisega, et hakkama saada. Seejuures on juba fookuses üksuste tihedam koostöö, sest Eesti Energias töötab inimesi üle Eesti. Ühe üksuse mehaaniline tõstmine teise asukohta automaatselt paremat tulemust ei too," andis ta Reinsalu ettepanekule tõrjuva hinnangu.

Sootuks kummaline lugu ilmnes aga sotsiaalkindlustusametiga. Kui Reinsalu plaan näeb ette sealsest keskaparaadist saja töötaja üle toomise Ida-Virumaale, siis ameti kommunikatsioonijuhi Regina Salmu sõnul ei ole see kuidagi võimalik. "Meil ei ole keskaparaati olemas. Ameti üldises administratsioonis on kokku vaid viis inimest. Valdav enamik meie töötajaid on ametis kõikides maakondades paiknevates esindustes," selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles