Kohtla-Järve rajab metsaparki 7 kilomeetrit kergliiklusteid

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtla-Järve põhjapoolsesse ossa jäävas metsapargis algab kevadel ligemale seitsme kilomeetri ulatuses uute kergliiklusteede ehitus. Valgustuse rajamiseks esialgu raha ei jätkunud. 

Linnavalitsus tunnistas nelja pakkuja seast hanke "Metsapargi kergliiklussõlme rajamine" võitjaks ASi Lemminkäinen Eesti, kes küsis selle töö eest koos käibemaksuga 580 000 eurot. See hind kujunes linnavalitsuse eeldatud maksumusest ligikaudu 50 000 eurot kallimaks.

Valgustuseks raha ei jätkunud

Esimest korda sügisel välja kuulutatud hange nurjus, kuna hinnapakkumised ületasid linnavalitsuse arvestatut ligemale kaks korda. Kordushankest võttis linnavalitsus välja tänavavalgustuse ehitamise. "Nüüd saime enam-vähem sobiva hinna," ütles abilinnapea Vitali Borodin, kelle sõnul leiab linnavalitsus need 50 000 lisaeurot, mis ületasid eeldatavat maksumust.

Kuna maksude laekumine on olnud viimastel kuudel oodatust parem, loodab linnavalitsus Borodini sõnul tänavu välja kuulutada eraldi hanke ka tänavavalgustuse ehitamiseks. "Kaalume seda küsimust. Selge on, et metsapargis kulgev kergliiklustee peab olema valgustatud," ütles ta, lisades, et laternatega postid võidakse püsti panna mõnevõrra hiljem, kui valmib teede võrgustik.

Hanketingimuste järgi on metsapargi kergliiklussõlme ehitamiseks aega 15 kuud alates lepingu sõlmimisest. Borodin usub, et kui ootamatuid tõrkeid ette ei tule, võib see valmis saada juba tänavu suvel või sügisel.

Metsapargis suured plaanid

Kergliiklusteede võrgu rajamine on ligemale 70 hektari suurusel alal paikneva metsapargi korrastamisel alles esimene samm. Linnavalitsuse tellitud projekt näeb ette ka 3,5 kilomeetri pikkuse terviseraja, täiemõõdulise murukattega jalgpalliväljaku, võrkpalliväljakute, skate-pargi, kelgumäe, suurürituste platsi, koerte treeningväljaku ning mitmete muude aktiivse tegevuse alade, aga ka parklate ja välikäimlate rajamist.

Borodini sõnul ehitatakse praegu vaid kergliiklusteede osa. Ülejäänu on plaanis teha teises etapis, kui linnavalitsusel õnnestub leida selleks rahastamisallikad. Kogu metsapargi korrastamise projekti elluviimine maksab Borodini sõnul esialgsel hinnangul kaks miljonit eurot.

"Metsapark on Järve linnaosa populaarne puhkeala, kus inimestel meeldib käia kõndimas ja sportimas. Tänagi hommikul sealt mööda sõites märkasin umbes kümmet inimest kõndimas. Kui parki saavad uued teed ja muud objektid, siis olen veendunud, et seal hakkab liikuma veelgi rohkem inimesi," sõnas Borodin.

Peagi algab ka staadioni ja spordikeskuse ehitus

Enam-vähem ühel ajal metsapargi kergliiklusteede ehitusega peaks tänavu kevadsuvel Kohtla-Järvel ees ootama veel mitme erisugustel põhjustel korduvalt edasi lükkunud suurehituse algus.

Vitali Borodini sõnul on lõppviimistluse järku jõudnud Järveküla teele kavandatava spordi- ja tervisekeskuse esimese etapi projekteerimine ning lähiajal on kavas välja kuulutada ehitushange.

Ka linnastaadioni rekonstrueerimise ja vene gümnaasiumi naabrusesse rajatava kunstkattega jalgpalliväljaku ehitusprojekti kooskõlastamisega on pärast rohkem kui aasta aega kestnud vintsutusi lõpusirgele jõutud. "Meil tuleb teha veel staadioni haldushoone projektis mõned muudatused, mida nõudis päästeamet," kinnitas Borodin.

Lõviosa nii metsapargi kergliiklustee, staadioni kui ka spordikeskuse ehitamiseks kuluvast rahast tuleb valdavas osas Euroopa Liidu maksumaksjatelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles