Tulevasi juriste kutsutakse Ida-Virumaale karjääri tegema

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva kohtumaja tööd tutvustas õigusteaduskonna tudengitele Viru maakohtu esimees Astrid Asi, kes tuli Ida-Virumaale kohtunikuks kuus aastat tagasi.

MATTI KÄMÄRÄ
Narva kohtumaja tööd tutvustas õigusteaduskonna tudengitele Viru maakohtu esimees Astrid Asi, kes tuli Ida-Virumaale kohtunikuks kuus aastat tagasi. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Juuratudengid käisid neljapäeval mööda politsei-, prokuratuuri- ja kohtumaju, et saada pilt Ida-Virumaal avanevatest töövõimalustest.

Kolmandat aastat korraldasid riigiprokuratuur, Viru ringkonnaprokuratuur ja Ida prefektuur õigusteaduse tudengitele Ida-Virumaa tutvumispäeva, mis viis ringkäigule Jõhvi politseimajja, Narva kohtumajja ja Narva prokuratuuri hoonesse.

Rohkem osapooli 

Tutvumispäeval osalejad said kutse kandideerida Ida prefektuuri ja Viru ringkonnaprokuratuuri praktikandiks, kellele makstakse alampalka. Praktika on korraldatud nii, et tudeng viibib umbes kaks nädalat politseimajas ning sama palju prokuratuuris.

"Praktikahuvi üle ei saa nuriseda, aga tahaks, et rohkem noori asuks siin tööle. Seniste tutvumisreiside tulemusena on tulnud siia tööle kolm inimest, kellest kaks töötavad politseis ja üks prokuratuuris. Neid võiks olla rohkem," arvas Ida prefekt Tarvo Kruup.

Tema sõnul on tutvumisreiside eesmärk tegelikult laiem kui ainult inimeste värbamine Ida-Virumaale.

"Nägime tühimikku selles, et riik ei räägi piisavalt karjäärivõimalustest avaliku sektori justiits- ja korrakaitseasutustes, samal ajal kui nii õigus- kui ka advokaadibürood inimesi jõuliselt värbavad. Tahtsime selles midagi ette võtta," märkis Kruup.

Seekordsel tutvumisreisil võeti siiski kampa ka Eesti advokatuur, kuna Ida-Virumaal on juristidest terav puudus. Uuendusena lisati päevakavva veel kohtumine sisekaitseakadeemia rektori Katri Raigiga, kes rääkis, mida tähendab elada ja töötada Narvas, et noorte hirmud maha võtta.

Elu võimalikkusest Narvas kõneles ka Viru maakohtu esimees, kohtunik Astrid Asi, kes tutvustas noortele Narva kohtumaja. Enne kohtunikuks saamist töötas Asi justiitsministeeriumis, varem ka prokurörina ja erasektoris.

"Kui kandideerisin kohtunikuks, olid valida kõik kohad peale Tallinna. Tahtsin spetsialiseeruda kriminaalmaastikule ja arvasin, et paremat kohta pole kui Narva. Ma pole oma otsust kahetsenud. Olen siin kuus aastat olnud ja jätkuvalt on huvitav."

Narva kohtumaja ootab noori nii praktikale kui tööle. Tutvumisreisi päeval avaldati praktikakuulutus: tudengeid oodatakse kandideerima kahele tasustatud kohale. Kevadel peaks tulema konkurss ühe vaba kohtunikukoha täitmiseks. "On olnud aastaid, kus Narvas on täitmata kolm-neli kohtunikukohta. Nüüd on juba olukord, kus hakkab vaikselt konkurss tekkima," tähendas Asi.

Maakonnas töötavad kohtunikud palgalisa ei saa, nagu on Ida-Virumaa koefitsient näiteks politseinikel.

"Hoolimata selle puudumisest on paljud inimesed siia väljastpoolt tulnud ja siin pikalt olnud. Soovitan juristidel Ida-Virumaale tulla, sest siin on põnev ja võimalus reaalselt midagi mõjutada ning paremaks muuta. Tallinnas oleksite üks tuhandest. Noor jurist võiks teha sellise valiku, mis pakuks võimalikult suurt väljakutset," arvas Asi.

Müütide murdmine 

Kohtunikult küsiti, kuidas talle meeldib Narva elukeskkond.

"Sporti saab siin samamoodi teha nagu igal pool mujal. Algul tundsin puudust raamatupoest, aga nüüd on see ka olemas. Vahel käin kultuuriüritustel − neid toimub palju TÜ Narva kolledžis. Narvas on kino ja tulemas Vaba Lava. Kui võrrelda kuue aasta taguse ajaga, on Narva on palju edasi arenenud. See, et siin on kole ja suur kuritegevus, on suuresti müüt," rääkis Asi.

Seda, et kuritegevus ei erine teistest suurematest linnadest, kinnitas statistikale toetudes ka Tarvo Kruup.

Tartu ülikooli õigusteaduskonna teise kursuse tudeng Valeria Lebedeva osales tutvumisreisil teist aastat. Mitte sellepärast, et esimesel korral oleks mingid lüngad jäänud, vaid vastupidi − suurest huvist.

"Minu sünnilinn on Narva ja tunnen tungivat huvi selle piirkonna vastu. Tahan rohkem ja rohkem teada saada, et olla täiesti kindel oma valikus siin praktika sooritada ja erialast tööd teha," rääkis piirilinnas sündinud ja lasteaiaealisena perega Tartusse kolinud neiu.

Selleks suveks kandideeris ta praktikale Narva kohtumajja ja sai positiivse vastuse. Edaspidi sooviks ta käia praktikal ka politseis ja prokuratuuris. "Praegune mõte on saada notariks, aga enne lõplikku otsust tahaks kõiki variante proovida."

Narva elukeskkonnas pole Lebedevale midagi võõristavat.

"Olen nõus prefekti ja kohtunikuga, et kuritegelik Ida-Virumaa on müüt. Inimesed ehk kardavad, et ei saa keelega hakkama, ja kõik, mis on võõras, tundub hirmutav. Mul elavad siin kandis sugulased ja sõbrad ning ma tean, et siin pole tegelikult midagi ohtlikku," rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles