Hagiavaldus ekslinnapea Solovjovi vastu on valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine linnapea Jevgeni Solovjov ja praegune meer Ljudmila Jantšenko osalesid koos möödunud aasta 9. mai mälestusüritusel Kohtla-Järvel. Kuu aega enne seda tegi linnavalitsus avalikult teatavaks, et kavatseb Solovjovi vastu kohtusse minna. 

PEETER LILLEVÄLI
Endine linnapea Jevgeni Solovjov ja praegune meer Ljudmila Jantšenko osalesid koos möödunud aasta 9. mai mälestusüritusel Kohtla-Järvel. Kuu aega enne seda tegi linnavalitsus avalikult teatavaks, et kavatseb Solovjovi vastu kohtusse minna. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavalitsusel on valmis hagiavaldus  kohtusse saatmiseks, et nõuda endiselt linnapealt Jevgeni Solovjovilt välja linnale tekitatud kahju. 

Kohtla-Järve linnavalitsuse õigusnõunik Vadim Vilde lubas veebruari algul, et hagi esitamisega läheb aega paar kuud. Eile ütles ta Põhjarannikule, et hagi pole siiski veel kohtusse esitatud, ent praeguseks on advokaadibüroo selle juba ette valmistanud. "Nüüd ootame Viru maakohtu Narva kohtumajast kriminaalasja koopiat, mille materjalid soovime hagiavaldusele lisada," sõnas Vilde.

Kahju tekitamises veendunud

Haginõude maht on tema sõnul 210 000 eurot.

Koos Solovjoviga mõisteti süüdi ka endine aselinnapea Jüri Kollo, kelle puhul oli linnale tekitatud kahjusumma 840 000 eurot. Ent Kollo puhul ei esita linn kahjunõuet, väites, et takistuseks on aegumine.

Vadim Vilde ütles, et nüüdseks on nad veendunud, et Solovjov on linnale kahju tekitanud. "Selles, et hagi kohtusse jõuab, ei maksa kahelda, see on kindel," sõnas Vilde, lisades, et kohtusse pöördumine ongi veninud eelkõige selle tõttu, et linn tahab hagi väga põhjalikult ette valmistada.

Hagiavaldus mahub ära 10 leheküljele, ent sellele lisanduvad materjalid kriminaalasjast. "Ehkki tsiviilmenetluses ei ole kriminaalmenetluses tõendatud asjaolud kohtule siduvad ning me peame hakkama ikkagi oma kahjunõuet algusest peale tõendama," sõnas Vilde.

Jevgeni Solovjov ise on siiani öelnud, et tema ei kavatse midagi linnale maksma hakata, kuna on kindel, et pole kahju tekitanud. Mullu detsembris teatas ta ametlikus vastuses linnavalitsusele, et pole nõus vabatahtlikult linnale kahju hüvitama.

Linn on ennast esindama palganud vandeadvokaat Margo Normanni advokaadibüroost Normann ja Partnerid. Küsimusele, kui palju võiks kohtuskäimine Kohtla-Järve ekslinnapeaga linnale maksma minna, vastas Vadim Vilde, et arvestuslikult umbes 20 000 eurot. Tavaliselt mõistetakse võitja poole kohtukulud aga kaotajalt välja.

Süüdimõistev otsus Jevgeni Solovjovi ja Jüri Kollo puhul jõustus 2016. aasta augustis, kui riigikohus ei võtnud nende kaebusi menetlusse. Siis pidi Solovjov ka linnapea ametist taanduma, kuna seadus ei lubanud tal enam jätkata.

Süüdistuse sisu

Süüdistuse järgi teenis Kohtla-Järve linnale teede ehitus- ja remonditeenuseid osutanud AS N&V kriminaalset tulu, kui selle juhatuse liige Nikolai Ossipenko esitas 2006. aasta septembrist 2009. aasta augustini linnavalitsusele valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mis ei vastanud tõele ning mida linn ilma kontrollimata aktsepteeris. Peale selle vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte, et varjata ülemaksete tegemist. Ossipenko pääses kohtu alt tervisliku seisundi tõttu. ASi N&V vastu ei saanud aga nõuet esitada, kuna omanik likvideeris selle ja moodustas selle asemel osaühingu N&V, kes jätkab Kohtla-Järvele kommunaalteenuste osutamist.

Jevgeni Solovjovile määrati karistuseks viis aastat tingimisi vangistust viieaastase katseajaga ning Kollole nelja aasta ja kolme kuu pikkune tingimisi vangistus samuti viie aasta pikkuse katseajaga. Lisakaristusena kehtestati mõlemale kolme aasta pikkune keeld töötada riigi- või kohaliku omavalitsuse asutuses.

Esimese astme kohus mõistis nii Solovjovilt kui Kollolt tekitatud kahju välja, põhjendades seda asjaoluga, et kuna Solovjov on endiselt linnapea, siis on arusaadav, et linn ei hakanud tema vastu tsiviilhagi selle kriminaalprotsessi käigus esitama.

Ringkonnakohus leidis aga, et ilma tsiviilhagita ei saa linnale kahju välja mõista.

"Kriminaalasja materjalidest ei nähtu, et Kohtla-Järve linnavalitsust oleks menetlusse kaasatud kannatanuna, samuti ei ole linn esitanud tsiviilhagi. Riigikohus on varasemalt märkinud, et kannatanu nõude lahendamine ilma tsiviilhagita on võimalik ja vajalik üksnes juhul, kui on põhjendatud alus arvata, et väljaspool kriminaalmenetlust ei oleks kannatanu ise võimeline kuriteoga tekitatud kahju hüvitamise nõuet kohasel või tõhusal viisil esitama või oleks see temale ebamõistlikult koormav," teatas Tartu ringkonnakohus, märkides, et Kohtla-Järve linn on avaliku võimu kandja, kellelt saab eeldada suuremaid õigusalaseid teadmisi ja oskusi, ning puudub igasugune alus arvata, et ta ei ole ise oma õigusi võimeline kaitsma või et see oleks talle ebamõistlikult koormav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles