Jõhvi uue võimuliiduga liitunud ettevõtja firma võitis järjekordse hanke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi promenaadi jätku Kohtla-Järve Ahtme linnaosani hakkab ehitama Jõhvi võimuliitu kuuluva Roman Grafi firma Terre Ehitus. 

MATTI KÄMÄRÄ
Jõhvi promenaadi jätku Kohtla-Järve Ahtme linnaosani hakkab ehitama Jõhvi võimuliitu kuuluva Roman Grafi firma Terre Ehitus. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Keskerakonna ja valimisliidu Jõhvi − Meie Kodu sõlmitud koalitsioonileppega seni ainsana Reformierakonna fraktsioonist liitunud Roman Grafi firma võitis vahetult pärast koalitsiooniga ühinemist järjest kaks hanget. 

Vallavalitsus tunnistas üle-eelmisel nädalal hanke "Veski ja Viru tänava vahelise lõigu teekatendi taastusremont" edukaks pakkujaks kolme konkurendi seast Grafi firma OÜ Terre Ehitus, kes küsis selle töö hinnaks 24 160 eurot käibemaksuta.

Kaks hanget järjest

Graf kinnitas tookord Põhjarannikule, et tema liitumisel võimukoalitsiooniga ja hanke võitmisel pole vähimatki seost. "Hange kuulutati ju välja enne, kui koalitsioon loodi," märkis ta.

Samal istungil määras vallavalitsus Roman Grafi ka valla esindajaks sihtasutuse Jõhvi Tööstusalade Arendus nõukogus, kutsudes samas sealt tagasi volikogus opositsiooni langenud Meelis Tindi valimisliidust Jõhvi Eest.

Eelmisel neljapäeval otsustas hankekomisjon tunnistada Jõhvi promenaadi pikendamise hankes parimaks Terre Ehituse ning Tartu ettevõtte OÜ Tavt ühispakkumise hinnaga 808 238 eurot, kuigi eeldatav maksumus oli 737 125 eurot. Komisjon leidis, et kuigi parim pakkumine ületas eeldatavat maksumust, ei ole kallinemine − 9 protsenti − oluline. Hinnalt järgmise pakkumise maksumus oli 871 276 eurot.

Komisjon tõi eraldi esile, et ühispakkumise mõlemalt pakkujalt nõuti tõendit keskmise töötasu kohta. Ühispakkuja esitas tõendid ning selgituse, et OÜ Terre Ehitus töötajate keskmine töötasu oli ehitussektori keskmisest palgatasemest madalam sellepärast, et ettevõte alustas tegevust alles 2017. aastal. Terre selgitas ka, et 2017. aasta oktoobrist kuni 2018. aasta märtsini oli talveperiood, mil tööd oli vähem. Samuti on pakkuja väitel Ida-Virumaal palgatase madalam kui vabariigi keskmine.

"Lähtudes eeltoodust, leiab hankija, et madalam palgatase on põhjendatud ning ettevõte on võimeline hankelepingut täitma," seisab komisjoni protokollis.

Eitab seost

Graf kinnitas sel nädalal pärast teist hankevõitu taas, et tema liitumisel koalitsiooniga pole hankevõitudega mingit pistmist.

"Selline meelevaldne tõlgendamine teeb kahju. Partneritele, kellega koos töötame, see ei meeldi − nad ütlevad, et sellised asjad heidavad ka neile varju. Kui väita, et liitusin koalitsiooniga ärihuvide tõttu, siis miks ma eelmisse koalitsiooni ei läinud?" rääkis Graf.

Ettevõtja sõnul ei osale tema ettevõte mitte ainult Jõhvi vallavalitsuse hankekonkurssidel, vaid ka mujal. "Me oleme vist ainus väikefirma, kes julgeb teha töid ka Lõuna-Eestis, Pärnus ja mujal. Me ei tegele ainult teedega, vaid teeme ka muid ehitustöid erisugustes kohtades," kinnitas ta.

Graf on varem Põhjarannikule kinnitanud, et andis oma allkirja koalitsioonileppele, mille sõlmisid Keskerakond ja valimisliit Jõhvi − Meie Kodu. Koos Grafiga peaks võimuliidul olema 21kohalises volikogus praegu 13 kohta.

Roman Graf valiti sügisestel kohalikel valimistel Jõhvi volikogusse valimisliidu Jõhvi Eest nimekirjas, kuid õige pea pärast valimisi liitus ta Reformierakonna fraktsiooniga.

Eelmise aasta novembri lõpus rääkis ta Põhjarannikule, et arvamused valimisliidu Jõhvi Eest liidri Niina Neglasoniga koalitsiooni asjus lahknevad. "Mina näen opositsioonis tugevaid tegijaid, keda võiks vallavalitsusse kaasata ja kes võiksid Jõhvi heaks töötada," sõnas ta, tuues näiteks Martin Repinskit Keskerakonnast.

Samas tunnistas Graf, et ei temale ega ka mitmetele teistele valimisliidu liikmetele ei meeldi koalitsioon Ossipenkoga, kelle valimisliiduga ta nüüd siiski võimuliitu läks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles