Sinimäe kooli ehitus tõi tellijale 1,2 miljoni euro suuruse nõude

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimäe uues koolimajas algas õppetöö juba neli aastat tagasi, ehituse rahalise poole klaarimine pole aga tänini veel päriselt lõppenud.  PEETER LILLEVÄLI
Sinimäe uues koolimajas algas õppetöö juba neli aastat tagasi, ehituse rahalise poole klaarimine pole aga tänini veel päriselt lõppenud. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Sinimäe kooli ehituse tellinud AS KA Vaiko jättis töö kehvale kvaliteedile ja vaegtöödele viidates ehitajale lepingus ette nähtud summa maksmata, kolm ja pool aastat kestnud kohtuvaidlus lõppes ehitusfirma võiduga ning Vaiko peab neile nüüd koos viivistega maksma 1,2 miljonit eurot.  

Sinimäe uue koolimaja saaga algas 2014. aasta jaanuaris, kui tollane Vaivara vallavalitsus sõlmis töövõtulepingu hanke võitnud ettevõtetega OÜ KRTL ja AS Termentum. Ehitus venis lepingus ette nähtust pikemaks (kuue kuu asemel üheksa); oktoobris keeldus vald puudustele viidates töid vastu võtmast ning jättis samal põhjusel töövõtjatele osa tasust − pisut üle 700 000 euro ehk ligemale kolmandiku objekti lepingulisest maksumusest − maksmata.

2015. aasta veebruaris kaebasid töövõtjad valla kohtusse, nõudes nii saamata jäänud töötasu kui lepingus ette nähtud viivist.

Kuu aega hiljem teatas Vaivara vald, et andis kõik oma töövõtulepingust tulenevad õigused ja kohustused tagasiulatuvalt üle 100% valla omandis olevale ASile KA Vaiko.

Harju maakohus ehitajate nõuet ei rahuldanud, misjärel nood kaebasid edasi Tallinna ringkonnakohtusse ja viimase otsuse peale omakorda riigikohtusse.

Riigikohtu otsus, millega mõisteti Vaikolt töövõtjate kasuks välja töötasu ja viivis kogusummas umbes 216 000 eurot, jõustus mullu detsembris. Kaebuse ülejäänud osas saatis riigikohus asja ringkonnakohtule uuesti üle vaadata. Aprillis tegi ringkonnakohus uue otsuse, millega mõistis Vaikolt töövõtjate kasuks täiendavalt välja ligemale pool miljonit eurot ja lisaks viivise sellelt summalt.

HEIKI LUTS: "Kuni viimase hetkeni olime veendumusel, et kohtud nõustuvad meie seisukohtadega, nii nagu nad olid seda varem teinud."  

ASi KA Vaiko kassatsioonkaebust riigikohus menetlusse ei võtnud, ringkonnakohtu otsus jõustus augusti esimestel päevadel.

Kahest kohtuotsusest tulenevalt peab Vaiko ehitusfirmadele maksma pisut üle 1,2 miljoni euro, millest põhitasu ehitustööde eest moodustab vähem kui pool. Ülejäänud summa koosneb menetluskulude hüvitamisest ja iga päev kasvavast viivisest.

Kompromiss ei sobinud

"Töövõtjad on korduvalt teinud Vaivara vallale ja ASile KA Vaiko ettepanekuid lahendada vaidlus kompromissiga, seda nii enne kohtuvaidlusi kui ka kohtus," ütles OÜ KRTL esindaja. "Kõik töövõtjate ettepanekud olid oluliselt soodsamad kui praeguseks kohtu poolt välja mõistetud summad, ent Vaivara vald ja Vaiko on need kõik järjepidevalt tagasi lükanud."

ASi KA Vaiko juhatuse liikme Heiki Lutsu sõnul ei ole töövõtjate pakkumised kunagi olnud midagi äärmiselt soodsat ega asjaolusid arvestades mõistlikud.

"Siinkohal tuleb arvestada, et Harju maakohus esimese astmena jättis töövõtjate nõude täies ulatuses rahuldamata ja Tallinna ringkonnakohus nõustus asja esmakordsel menetlemisel samuti suures osas maakohtu poolt leituga. Pööre toimus riigikohtu menetluses, kes saatis ringkonnakohtule asja uuesti menetleda, kusjuures suhteliselt nappide omapoolsete juhistega. Paraku jõudis ringkonnakohus asja teistkordsel menetlemisel diametraalselt teistsuguse tulemuseni kui oma varasemas lahendis ning meie kassatsioonkaebust ei pidanud riigikohus vajalikuks menetlusse võtta. Kuni viimase hetkeni olime veendumusel, et kohtud nõustuvad meie seisukohtadega, nii nagu nad olid seda varem teinud. Kohtute varasemaid seisukohti arvestades  ei olnud töövõtjate pakkumine meie jaoks kunagi sobiv. Töövõtja nõutav summa on muutunud suureks pika kohtumenetluse tõttu, mille jooksul kogunesid kõrvalnõuded ulatuses, mida vastaspool ise tema vastu kohaldatud nõuete puhul ebamõistlikuks pidas," rääkis ta.

Maksmiseks 30 päeva

OÜ KRTL esindaja sõnul ei soovinud Vaiko detsembris jõustunud riigikohtu otsust 216 000 euro nõudes vabatahtlikult täita, mistõttu on kohtutäitur arestinud peaaegu kõik ettevõttele kuuluvad kinnistud, sh Sinimäe kooli kinnistu.

"Oleme selle nõude möödunud aasta detsembris tasaarvestanud oma nõuetega ehitusettevõtte vastu," ütles Heiki Luts. "Näiteks ei olnud töövõtjad ära teinud hoone üleandmisel fikseeritud vaegtöid, samuti ei tehtud garantiitöid. Pidime need tööd oma kuludega tellima teistelt ettevõtetelt, et tagada normaalne keskkond kooli ja lasteaia tööks. Tasaarvestus on üks võlasuhte lõppemise aluseid. Kahjuks töövõtjad tasaarvestusega ei nõustunud ja pöördusid kohtutäituri poole. Sellise täitemenetluse korral on kinnisvara käsutamise keelumärke seadmine tavaline praktika. AS KA Vaiko on esitanud Harju maakohtule hagi selle täitemenetluse lubamatuks tunnistamise nõudes."

Luts täpsustas, et keelumärke korral ei saa nende kinnistutega tehinguid teha, ent Vaikol on jätkuvalt õigus neid kasutada ning töö koolis ja lasteaias jätkub tavapäraselt.

Vaikol on kohtuotsuse täitmiseks aega 30 päeva.

Küsimusele, kas ettevõte suudab nõuded ise katta või tuleb selleks raha eraldada ka linnaeelarvest, vastas Luts, et praegu tegeldakse oma võimaluste hindamisega ning kohustused püütakse katta omavahendite arvelt.

"Samas kaalume muid võimalusi olukorra lahendamiseks," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles