Selisoos vedelevad vana laudtee jäänused

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selisoos metsa alla visatud lauajupid koristatakse tuleval nädalal ära. EDGAR KAROFELD
Selisoos metsa alla visatud lauajupid koristatakse tuleval nädalal ära. EDGAR KAROFELD Foto: Põhjarannik

Selisoo matkaraja lähistel vedelevad vana laudtee jäänused visati sinna ilmselt veel enne seda, kui uue laudtee ehitusega algust tehti; RMK lubab risu tuleval nädalal ära koristada.

Sooteadlased käivad endi valitud soodes iga aasta aprillis ja oktoobris turbasammalde juurdekasvu mõõtmas.

Teadlaste valikusse kuulub ka Selisoo, seda just laudtee pärast, mis ligipääsu hõlpsamaks muudab.

Muidugi ei liiguta üksnes laudteel, vaid minnakse sellelt ka kõrvale. Ja seal kõrval jääb silma asju, mida laudteel astuja ei märka.

Tänavu aprillis kurvastas Kohtla-Järvelt pärit sooteadlane, Tartu ülikooli vanemteadur Edgar Karofeld Selisoo matkaraja Väike-Pungerja-poolse otsa laudtee armetu seisukorra üle. Tee kordategemine oli riigimetsa majandamise keskusel (RMK) küll juba ammu plaani võetud ja matkaraja otsas üles pandud infos ka lubatud, ent mitmel põhjusel venis nii projekteerimine kui ehitamise algus. Suvel sai uus tee rabas liikujate rõõmuks valmis ja kõik peaksid rahul olema.

Edgar Karofeld ongi teega rahul: "Laudtee on hea, kaetud libeduse vähendamiseks võrguga," kiitis ta. "Vana laudtee jäänuseid ka näha ei olnud. Kuni jõudsime oma proovialani umbes sada meetrit suurest laukast edasi. Vana laudtee jäänused olid sinna loobitud, rikkudes osaliselt ühe meie püsivaatlusala."

Teadlastel ei olnud töö tõttu aega kogu laudtee äärt läbi käia, kuid suure lauka saarel märkasid nad veel ühte lauda  ning mõnekümnesentimeetriseid uue laudtee otsest saetud juppe jäi silma ka metsa all.

"Milline ehitaja püüab oma ehitusprahi looduskaitsealusesse rappa peita ja milline on see RMK esindaja, kes sellise töö vastu on võtnud? Kas nii peabki see RMK arvates looduskaitsealal käima?" oli Karofeld nördinud.

Ehitajat ei süüdista

RMK külastuskorralduse osakonna Ida-Virumaa külastusala juht Heinar Juuse oli Karofeldi tähelepanekutest kuuldes hämmingus.

HEINAR JUUSE: Objekti vastu võttes meile tõepoolest mingit risu kusagil silma ei jäänud. 

"Ehitajal oli kohustus vana laudtee materjal soost välja vedada ja objekti vastu võttes meile tõepoolest mingit risu kusagil silma ei jäänud. Tõsi, lauka ujuvsaarel oli küll üks lauajupp, mille keegi juba varem oli sinna visanud, aga me ei pääsenud ligi, et seda sealt ära tuua."

Juuse ei usu, et ehitajad vanu lauajuppe kusagile loopinud või peitnud oleksid. Pigem arvab ta selle hoolimatute külastajate kätetööks − sel ajal, kui laudtee ehitamine käis, liikusid seal ka külastajad ning mõni neist võiski prussiotsad metsa alla pilduda. Vana, lagunenud laudtee juppide laiali loopijaid on Juuse seal rajal oma silmagagi näinud.

"On raske uskuda, et nii raskeid laudu keegi niisama laudteest mitmekümne meetri kaugusele loopida jõuaks − ja veel kohati üksteise peale. Pigem viitab see laudade rappa kandmisele," kahtles Edgar Karofeld, kas süüdi on ikka matkaraja külastajad.

"Täname tähelepanelikke külastajaid ja järgmisel nädalal koristame need lauajupid sealt ära," lubas Juuse.

Laudteedel ring peal 

"Kotka matkarada on tehtud, Selisoo on tehtud, Kurtna on tehtud," loetles Heinar Juuse uuenduskuuri vajanud laudteid Ida-Virumaal. "Rohkem meil laudteid pole, ongi ring peal. Selisoo tee Metsküla-poolne ots ootab küll väiksemat remonti, võib-olla teeme seda juba tuleval aastal, aga suuremaid ehitustöid lähiaastatel ei tule."

Selisoo matkaraja juures valmisid ka uus käimla ja grilliga katusealune.

Puhkealadest käivad praegu tööd veel üksnes Kurtnas. Laudtee on seal küll valmis, ent Liivjärve, Rääkjärve ja Martiska järve ääres uuendatakse lõkkekohtade taristut ning lõkkekoht tehakse ka Nõmmjärve äärde, kus seda seni polnudki. Tööd lõpevad novembrikuuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles