Kriminaalsüüdistusega eksprokurör üritab teha parteikarjääri

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvi Erro oli IRLi Sillamäe osakonna asutamiskoosolekul üks aktiivsemaid kõnelejaid.
Silvi Erro oli IRLi Sillamäe osakonna asutamiskoosolekul üks aktiivsemaid kõnelejaid. Foto: DMITRI SMIDT

Eeluurimise ajaks kautsjoni vastu vahi alt vabastatud altkäemaksu nõudmise kahtlustusega endine Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Silvi Erro valiti IRLi Sillamäe osakonna juhatuse liikmeks, kuigi erakonda pole teda ennast veel vastu võetud.

3. novembril toimunud IRLi Sillamäe linna osakonna asutamiskoosolekul kolmeliikmelisse juhatusse valitud Erro oli protokolli põhjal 21 osalejaga emotsionaalse koosoleku üks põhilisi kõnelejaid.

Raadiod arestikambritesse

Muu hulgas tõstatas ta küsimuse, mis eesmärgiga on Rakvere arestimaja pakettakendele kleebitud kile, mis takistab vaadet välismaailma. "Olles kambris, ilma raadiota, üksinduses, ilma jäetud värske õhu juurdevoolust, kuid küllalt valjult ja monotoonselt töötava konditsioneeriga, ei ole kinnipeetul võimalust kellegagi suhelda ega näha, milline ilm on väljas, kas paistab päike või sajab vihma, ega aknast välja vaadata," kõneles ta koosolekul.

Erro soovis, et IRL viiks oma programmi sisse tema ettepaneku paigaldada arestimaja kambritesse raadiod ning eemaldada aknaklaasidelt kiled, et "arestimajas viibiva vahistatu või kinnipeetava kinnipidamisaeg oleks võimalikult lähedane ühiskondliku elu positiivsetele aspektidele". Lisaks tegi ta veel mitmeid ettepanekuid muudatuste tegemiseks seadusandluses, mis puudutavad muu hulgas ka manukate kaasamist läbiotsimiste läbiviimisse.

Koosolekul osalenud IRLi tegevust Virumaal koordineeriv siseministri nõunik Kert Karus kinnitas Põhjarannikule, et asutamiskoosolek toimus Sillamäe inimeste algatusel ja teda kutsuti sinna, et saada abi korteriühistutega seotud probleemide lahendamiseks.

IRLi uks jääb suletuks

Tema sõnul esitas Silvi Erro ka IRLi astumise avalduse, mida hakkab arutama erakonna Ida-Viru piirkonna juhatus. Karus tõdes, et Erro esinemisviis koosolekul äratas tähelepanu, kuid ta ei osanud arvata, et tegu võib-olla kuriteokahtlusega eksprokuröriga. "Juhin tähelepanu, et Sillamäe osakonna juhatuse liikmete volitused algavad sellest hetkest, kui nad on erakonda vastu võetud," märkis Karus.

IRLi piirkonnajuhile Joel Guljavinile tuli Erro seotus kriminaalasjaga samuti üllatusena ning ta arvas, et erakonna liikmeks ta ei saa. "Pigem mitte. Teda ei ole küll veel süüdi mõistetud, ent tema vastuvõtmine praegu heidaks varju kogu erakonnale. Ma arvan, et tema küsimusega võiks oodata vähemalt niikaua, kuni see kohtulugu läbi saab," sõnas Guljavin.

Ta tõdes, et kuigi IRL püüab liikmeks pürgijate tausta kontrollida põhjalikumalt kui nii mõnedki teised erakonnad, siis alati see ei õnnestu. "Kui avaldus tuleb, siis küsime teistelt juhatuse liikmetelt, kas keegi teab teda. Vestleme nendega, aga kui inimene oma mineviku hämaratest asjaoludest ise ei räägi, siis ei pruugigi need kohe välja tulla," sõnas Guljavin.

Aktiivne inimene

Narvas elav Silvi Erro ütles eile Põhjarannikule, et pole teinud oma minevikust mingit saladust, kuid ei pidanud tol koosolekul vajalikuks isiklikke asju puudutada. "Ma ei põe seda, kui mind vastu ei võeta, mul ei ole mingeid isiklikke ja omakasupüüdlikke ambitsioone. IRLi vaated on mulle vastuvõetavad. Tahan vaid midagi kasulikku ära teha, et kohalikus elus midagi muutuks, sest näen inimestega kohtudes, et nende probleemidega siinsed võimud ei tegele," ütles Erro, kes asutas sel suvel oma õigusbüroo Garant.

Silvi Erro pääses arestimajast vabadusse tänavu juulis pärast seda, kui oli tasunud 21 000 euro suuruse kautsjoni. Ta võeti kahtlustatavana altkäemaksu nõudmises vahi alla tänavu märtsi alguses. Esialgse kahtlustuse kohaselt nõudis prokuröri abi rohkem kui 6300 eurot selle eest, et ta ei taotle kahtlustatava vahistamist. Samuti kahtlustatakse teda kriminaalasja kohtueelse menetluse ja jälitusmenetluse andmete ebaseaduslikus avaldamises. Süüdimõistmise korral ähvardab Silvi Errot kahe- kuni kümneaastane vangistus.

Riigiprokuratuuri teatel käib Erro kriminaalasjas praegu täie hooga kohtueelne menetlus. Silvi Erro usub, et see kriminaalasi laheneb temale positiivselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles