Mäetaguse kutsub ühiselt gümnaasiumi looma

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad on lubanud aasta alguses kohtuda maakondade esindajatega, et arutada gümnaasiumivõrgu korrastamist, kusjuures üheks arutluskohaks on, kas gümnaasiumivõrgu juhtimise võiks viia riiklikule tasandile.Sihtasutuse Alutaguse Gümnaasiumid loomine on algatatud selleks, et kõik helgemad pead jääksid gümnaasiumiharidust omandama maakonda, mitte ei läheks Tallinna või Tartu. Pildil on viimane maavanema ja Ida-Virumaa omavalitsusliidu vastuvõtt medaliga koolilõpetajatele.
Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad on lubanud aasta alguses kohtuda maakondade esindajatega, et arutada gümnaasiumivõrgu korrastamist, kusjuures üheks arutluskohaks on, kas gümnaasiumivõrgu juhtimise võiks viia riiklikule tasandile.Sihtasutuse Alutaguse Gümnaasiumid loomine on algatatud selleks, et kõik helgemad pead jääksid gümnaasiumiharidust omandama maakonda, mitte ei läheks Tallinna või Tartu. Pildil on viimane maavanema ja Ida-Virumaa omavalitsusliidu vastuvõtt medaliga koolilõpetajatele. Foto: Peeter Lilleväli

Mäetaguse võimud teevad teistele keskregiooni omavalitsustele ettepaneku rajada ühiselt gümnaasium, mis pakuks konkurentsi Tallinna ja Tartu tugevamatele koolidele.

Mäetaguse vallavolikogu otsustas detsembrikuisel istungil teha keskregiooni omavalitsustele ettepaneku ühise sihtasutuse loomiseks, mis hakkab tegelema uue eestikeelse gümnaasiumi rajamisega. Sellisele mõttele jõuti eelmise aasta lõpus keskregiooni haridusseminaril, mis toimus Ida-Virumaa omavalitsusliidu algatatud koolivõrgu arendamise projekti käigus.

Ettepanek tehakse Jõhvile, Kohtla-Järvele, Illukale, Toilale, Kohtla-Nõmmele ja Iisakule. Kui volikogud selle heaks kiidavad, moodustatakse töörühm, kes valmistab ette sihtasutuse põhikirja ja koostab kalkulatsioonid omavalitsuste omaosaluste suuruse kohta.

Mäetaguse vallavanem Aivar Surva nentis, et kuigi haridusseminaril pidasid sihtasutuse loomist kaalumisväärseks kõik keskregiooni omavalitsused, pole praegu teada, millised vastused volikogudelt tulevad.

Elanike lahkumine tuleb peatada

"Kui olime koos, ütlesid nii Iisaku kui Toila esindajad, et tuleb hakata koos tegutsema, aga hiljem lugesin, et selle peale tõusti kohapeal barrikaadidele. Kui inimesed ütlevad, et kodukoha gümnaasium on väga oluline, miks nad siis saadavad oma lapsi Tartusse gümnaasiumisse? Miks ei võiks Ida-Virumaal anda korralikku gümnaasiumiharidust? Maakonna elanike arvu vähenemine on ju drastiline ja seetõttu on haridussüsteemi muutmine ülioluline," arutles Surva.

Tema hinnangul peab toimuma oluline nihe gümnaasiumihariduse kvaliteedis. "Väga paljud on kooli lõpetades täiesti saamatud. Gümnaasium peab andma sellise ettevalmistuse, et noor inimene oleks eluks valmis."

Jõhvi vallavolikogus tuleb sihtasutuse küsimus arutusele kas jaanuari- või veebruarikuisel istungil. Jõhvi sooviks loodavat puhast gümnaasiumi näha oma territooriumil.

Asutakse otsima ühisosa

Vallavanem Tauno Võhmari sõnul on Jõhvi gümnaasiumi kõrval maatükk, kuhu saaks ehitada uue ja nüüdisaegse õpikeskkonnaga gümnaasiumihoone. Sel juhul oleks õpilastel käe-jala juures spordihall, kunstikool, huvikeskus ja kontserdimaja.

Võhmar usub, et sihtasutus oleks Jõhvi huvides. "Arvan, et kuni riik pole gümnaasiumide suhtes ühte ja lõplikku seisukohta kujundanud, ei saa me paigal tammuda ja oodata, vaid peame tegema selgeks, mida me tahame, ja hakkama otsima ühisosa."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles