Slaavi põhikooli tihastekaamera kogub üha enam menu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihaste toimetamist lindude söögimajas võib jälgida Slaavi kooli veebilehel www.kjsp.ee.
Tihaste toimetamist lindude söögimajas võib jälgida Slaavi kooli veebilehel www.kjsp.ee. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve Slaavi põhikooli akna taga asuvas lindude söögimajas toimuvat on reaalajas jälginud tuhanded internetikasutajad.

"Eilse päeva jooksul vaadati blogi 157 korda. Külastajaid on Kanadast, Austraaliast, USAst," ütles Slaavi põhikooli projektijuht Svetlana Šiškina. "Veebikülaliste seas on alalisi vaatlejaid, kes jälgivad meie tihaseid pidevalt ja kommenteerivad toimuvat meie blogis. Huvi on suur. Loendurid näitavad, et poolteise kuu jooksul on blogi vaadanud 3500 inimest 34 riigist."

Oma blogi sai kool tänu ülipopulaarsele ja maailmas ka laiemalt tuntud veebilehele Looduskalender.ee, mis andis Slaavi koolile oma veebis majutusvõimaluse. Lindude tegemisi saab jälgida ka kooli veebilehel www.kjsp.ee.

Väikelinnud vajasid kaitset tuvide eest

Õpilased jälgivad järjepidevalt lindude elu ja kirjutavad sellest. Lapsed on tundma õppinud tihaste maitse-eelistusi, näiteks seda, et eriti hästi maitsevad neile sihvkad, aga ka nende päevarežiimi ja seda, et tihastel on oma hierarhia - mõnel on lubatud ainult söögimajja siseneda, toidupaluke noka vahele haarata ja kiiresti ära lennata, mõni teine võib aga kiirustamata ja rahulikult kohapeal nokkida.

"Algul käisid ainult tihased, aga siis avastasid söögimaja tuvid ja hõivasid selle," rääkis Svetlana Šiškina. "Tihased kadusid, sest nad pelgavad tuvisid. Tõmbasime söögimaja ette võrgu, kus oli tihaste jaoks väike ava, kuid tuvid õppisid võrgust kinni hoides ikkagi tihaste toidulaual käima. Panime võrgu asemele avadega pleksiklaasi. Selleks, et tihased ei üritaks ava kõrvalt sisse lennata ega vigastaks end, maalisime ornitoloogide soovitusel avade ümbrused kirjuks. Tihased tulid tagasi ja tunnevad end nüüd tuvide eest kaitstuna."

Kool arendab õuesõpet

Slaavi koolis on õuesõpe võetud üheks prioriteediks. Mullu sai kool toetuse kahele projektile, millest ühe raames õnnestus soetada lindude vaatlemiseks kaamera ja teise raames teha algust kooli õuesõppe projektiga. Esimest projekti rahastas Tiigrihüppe Sihtasutus, teist keskkonnainvesteeringute keskus.

"Loodusesõprade koolis on pearõhk pandud praktikale, kasutades mitmesuguseid tehnilisi abivahendeid," märkis Šiškina. "Õpilased mõõdavad mulla temperatuuri ja sademete hulka, viivad meteoroloogiajaama abil läbi ilmavaatlusi ja teevad mitmesuguseid katseid."

Kool kavatseb õuesõppe jaoks sisse seada platsi, kuhu tulevad puust majake ja vajalik mööbel. Õpetajate juhendamisel hakkavad lapsed seda haljastama. Ettevalmistused on juba tehtud - plats on aiaga piiratud ja linnalt on saadud luba majakese püstitamiseks.

Kuldnokki ootab üllatus

Märtsi algul tahavad lapsed kaamera kuldnoka pesakasti ümber tõsta. "Kooli juures asuvas pesakastis on kuldnokad juba aastaid pesitsenud," rääkis Svetlana Šiškina. "Enne nende saabumist asendame vana pesakasti uuega, kuhu on kaamera sisse monteeritud. Peame pidevalt ornitoloogidega nõu ja nende väitel ei pane linnud asendust tähele. Loodame, et meil õnnestub jälgida kuldnokkade pesakonna kasvamist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles