IRLi liige: "Nii häbi on erakonna pärast!"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toilal tekkis hiljuti taas lootus saada sadama- ja rannaala arendamiseks raha, kui Euroopa Komisjon otsustas mitte rahastada Eesti rahva muuseumi uue maja ehitamist, ning vabanenud raha suunatakse teistele projektidele, kus üks kandidaate on ka Toila.
Toilal tekkis hiljuti taas lootus saada sadama- ja rannaala arendamiseks raha, kui Euroopa Komisjon otsustas mitte rahastada Eesti rahva muuseumi uue maja ehitamist, ning vabanenud raha suunatakse teistele projektidele, kus üks kandidaate on ka Toila. Foto: Matti Kämärä

Kui Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) otsustas Toila võimuliitu rahast ilma jätmisega mõjutada püüdnud Marko Pomerantsi juhtumi kinni mätsida, teatas sama partei liige Aimar Altosaar, et tal on sügavalt piinlik erakonna juhtide sellise käitumise pärast.

"Niisugust seisukohta pole ta väljendanud. Marko Pomerants on korralik inimene ja ma usaldan teda," ütles IRLi esimees Urmas Reinsalu ERRi teleuudistele pärast seda, kui Põhjarannik avalikustas Pomerantsi sekkumise Toila võimutülisse ning hoiatuse valla sadam rahata jätta. Reinsalu sõnul ütles Pomerants erakonna esindajatele, et oma telefonikõnes Toila volikogu koalitsiooni liikmele Roland Peetsile pole ta öelnud, et juhul kui volikogu umbusaldab IRLi liikmest volikogu esimeest Kalle Lehismetsa, võib riik jätta Toila sadama arendusrahast ilma.

Peets: "Sain õigesti aru"

Ent Peets jäi eilegi endale kindlaks ning kinnitas, et just sellesisuline oli Pomerantsi jutt. IRL on püüdnud väita, et Peets sai Pomerantsi sõnumist valesti aru. "Ma muidugi ei tea, mida tema mõtles, aga mina sain tema jutust aru just nii, nagu ta ütles," kinnitas Peets.

Ta viitas ka 10. märtsi Põhjarannikus ilmunud Pomerantsi kommentaaridele, kus riigikogu liige tunnistas oma sekkumist Toila võimujagamisse ning võimaluse mainimist, et riik võib jätta Toila sadama rahastuseta.

"Mis muud saab olla ühe erakonna huvi, kui et tema inimesed saaksid ellu viia oma programmi," selgitas ta toona Põhjarannikule Peetsi survestamist jätta Lehismets ametisse.

Riigikogulane tunnistas ka seda, et mainis vestluses Peetsiga võimalust, et Toila võib sadamaprojekti rahast ilma jääda, kui umbusaldamisest ei loobuta. "Alati on ju vajadusi rohkem kui võimalusi. Ja erakondlikus poliitikas on lihtne - sinna, kus on omad, antakse rohkem kui sinna, kus pole," sõnas ta.

Pomerants kirjeldas sedagi, kuidas käib näiteks omavalitsusjuhtide värbamine parteisse. "See on ju päriselu. Kui ma lähen kuhugi valda ja teen kellelegi ettepaneku hakata erakonna liikmeks, siis ütlen ka, et muresid on Eesti riigis 56 korda rohkem kui võimalusi neid lahendada ja omade suhtes ollaksegi osavõtlikumad," rääkis ta.

Parteiveteran: "Miks nad nii teevad?"

Ligi 20 aastat nii Isamaaliidus kui pärast ühinemist Res Publicaga ühenderakonnas olnud Aimar Altosaar ütles, et selline vassimine on tema meelest väga näotu ja häbiväärne. "Ma ei tea, miks nad seda teevad ja miks nii käituvad. Kas oli siis raske öelda, et jah, tegin, palun vabandust?" imestas kunagine Isamaaliidu peasekretär Altosaar erakonna praeguste juhtide ja Pomerantsi käitumise üle. Tema sõnul on erakonna juhtidel kadunud igasugune kontakt reaalse maailmaga. "See on justkui kosmoselaev, mis on lendu lastud, kuid ilma raadiosaatjateta," märkis ta.

Tema sõnul eksivad kõik, ent inimestel on ka õigus ja kohustus oma vigu tunnistada. "Mul on nii häbi oma erakonna pärast," kinnitas Altosaar.

Pomerantsi juhtumi puhul on viidatud, et tegemist võib olla kriminaalkorras karistatava mõjuvõimuga kauplemisega. Ja kuigi prokuratuuri teatel pole olemasolevate andmete põhjal sellist järeldust põhjust teha, tähendab mõjuvõimuga kauplemine olukorda, mil isik saab mingi hüve ning lubab selle eest mõjutada mõnd ametiisikut hüve pakkujale soodsas suunas. "Samas võib mõjuvõimuga kauplemist käsitleda ka laiemalt, kui seda on teinud karistusseadustik, kus mõjutatakse mõnda ametnikku otse, viidates oma ühiskondlikule positsioonile või muule," selgitas justiitsministeerium.

Sotsid pöördusid Tederi poole

Eile teatas Sotsiaaldemokraatlik Erakond, et pöördus nimetatud asjas õiguskantsler Indrek Tederi poole, kel tuleb selgitada, kuidas on omavalitsused kaitstud riigivõimu sekkumise ja omavoli eest.

"Ehkki riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet jõudsid uurimist läbi viimata kiiresti seisukohale, et meedias avaldatu põhjal ei ole alust Pomerantsi suhtes kriminaalasja alustamiseks, on probleem laiem kui küsimus võimalikust kuriteost," ütles sotsist riigikogu liige Kajar Lember. "Kohaliku omavalitsuse autonoomia on põhiseaduse kohaselt üheks demokraatia aluspõhimõtteks. Riigivõimu sekkumine omavalitsuste tegevusse, seades toetuste või investeeringute saamise sõltuvusse omavalitsuste poliitilistest otsustest või omavalitsusjuhtide parteilisest kuuluvusest, on murettekitav ja demokraatlikus ühiskonnas lubamatu," sõnas ta.

Kuigi Toila koalitsioon pole veel lõplikult otsustanud, kas umbusaldusavaldus Kalle Lehismetsale pööratakse hääletusele, arvas Roland Peets, et ilmselt nüüd enam muud valikut koalitsioonil pole. "Selle juhtumi valguses paistaksime muidu ise veidi imelikuna."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles