Teder Pomerantsi juhtumis seisukohta ei võtnud

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Peeter Lilleväli

Kuna õiguskantsler ei saanud sisuliselt vastata arupärimisele, mis puudutas Marko Pomerantsi võimalikku Toila vallavolikogu mõjutamist, tagastas ta arupärimise riigikogule.

Õiguskantsler Indrek Teder kirjutas riigikogule selgituseks, et kuigi tema põhiülesanne on järelevalve seadusandliku ja täidesaatva riigivõimu ning kohaliku omavalitsuse aktide põhiseaduspärasuse üle, ei saa sellest järeldada, et õiguskantsleri võimkonda kuuluksid seeläbi kõik Eestis kehtivad õigusaktid ja avaliku võimu mis tahes tegevus.

"Vastutus olukorra lahendamise eest peab jääma ikkagi ministrile, kelle juhitava ministeeriumi valitsemisala vastav küsimus puudutab. Ka arupärimine tuleks esitada vastavale ministrile," kirjutas Teder.

Tema hinnangul on arupärimine, mis ei puuduta otseselt tema enda tegevust, õigustatud vaid erandjuhtudel seoses riikluse seisukohalt väga oluliste küsimustega.

"Tutvunud põhjalikult arupärimisega, loen selle sisust välja esitajate vähemalt kaudse soovi, et õiguskantsler võtaks seisukoha riigikogu liikme Marko Pomerantsi tegevuse osas. Kahjuks pean tõdema, et sellist ülesannet õiguskantslerile seadusega pandud ei ole," leidis Teder. "Seda põhjusel, et põhiseadusest ja õiguskantsleri seadustest tuleneva pädevuse järgi ei ole õiguskantsleril õigust hinnata kuriteotunnuste olemasolu või puudumist."

Nimetatud juhtumi suhtes on riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet seisukoha võtnud ning tulemusega rahulolematuse korral on Tederi sõnul võimalik seda vaidlustada kriminaalmenetluse seadustikus ettenähtud korras.

Põhjarannik kirjutas märtsis, et Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv riigikogu liige Marko Pomerants soovitas Toila uuel koalitsioonil loobuda IRLi liikmest volikogu esimehe Kalle Lehismetsa umbusaldamisest, kuna riik võib sel juhul jätta Toila sadama ja rannaala arendamise projekti rahalise toetuseta.

See juhtum ajendas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esindajaid esitama arupärimist õiguskantsler Indrek Tederile, kellelt paluti selgitust, kuidas on omavalitsused kaitstud riigivõimu sekkumise ja omavoli eest. Samuti tulnuks Tederil öelda, kas see, kui riigivõimu investeerimisotsused sõltuvad antud omavalitsuses võimul olevate poliitikute erakondlikust kuuluvusest, on kooskõlas põhiseaduses sätestatud kohaliku omavalitsuse autonoomia ning diskrimineerimise keelu põhimõtetega. (PR)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles