Võimuerakonnad asuvad otsima Ida-Virule uut maavanemat

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Breiveli viie aasta pikkune ametiaeg Ida-Viru maavanemana saab täis novembri lõpus ja suure tõenäosusega praegused võimuerakonnad talle teist ametiaega ei võimalda.
Riho Breiveli viie aasta pikkune ametiaeg Ida-Viru maavanemana saab täis novembri lõpus ja suure tõenäosusega praegused võimuerakonnad talle teist ametiaega ei võimalda. Foto: Matti Kämärä

Võimulolevad Reformierakond ja IRL hakkavad septembris otsima Ida-Viru maavanema kandidaati. Praeguse maavanema Riho Breiveli ametiaeg saab täis tänavu novembri lõpus ja teiseks ametiajaks teda praegune võimuliit suure tõenäosusega ametisse ei kinnita. 

Breiveli sõnul ei ole võimuliidu poliitikutest keegi temaga seni teisest ametiajast rääkinud. "Mina olen sõdur, Eesti Vabariigi sõdur. Kui öeldakse, et tuleb veel viis aastat riiki teenida, siis teen seda. Kui ei, siis pole ka midagi katki. Ega ma vägisi ise kusagile ei punni," sõnas Breivel, kes enne maavanemaks saamist 2007. aastal töötas piirivalveameti staabiülemana ja oli erru minnes väljateeninud koloneli auastmes.

Eesti maavanematest on Breivel jäänud ainsaks, kes pole riigis võimulolevate Reformierakonna või IRLi liige. Samas parteituna on ta kandideerinud riigikogusse Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ridades, tunnistades, et selle erakonna vaated on talle lähedased.

Erakondade kokkulepe

Viis aastat tagasi esitasidki Breiveli maavanema kandidaadiks sotsid. Tol ajal kuulus Sotsiaaldemokraatlik Erakond võimuliitu ja kolm erakonda olid omavahel ära jaganud, milliste erakondade soosikud eri maakondades maavanemateks saavad. Breiveli sõnul annab ta aru, et praegu, mil sotsid on jäänud riigis opositsiooni, on tema taasmääramine maavanemaks vähetõenäoline. "Võib-olla olen isegi rõõmsam, et saan hakata midagi muud tegema. Viis aastat ühes ametis on tegelikult piisavalt pikk aega, mille jooksul on võimalik oma plaanid teoks teha," ütles 26. augustil 60aastaseks saav Breivel.

Maavanema peab esitama valitsusele kinnitamiseks regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Tema pressiesindaja Kaili Uusmaa teatel ei ole uue kandidaadi osas praegu veel midagi otsustatud. "Küll aga oleme kindlad, et Ida-Virumaa saab endale ka järgmiseks viieks aastaks väärilise maavanema," teatas ta.

Riigikogu liige ja Reformierakonna Ida-Viru piirkonna juht Rein Aidma ütles, et koalitsioon ei ole omavahel jõudnud veel kokku leppida, keda Ida-Viru maavanemaks esitatakse. "Mõned nimed on vestlustest läbi käinud, aga üldiselt pole praegu mõtet spekuleerida," ütles Aidma, kes tõdes samuti, et Breiveli jätkamine on vähetõenäoline. "Aga septembrikuu jooksul saab maavanema kandidaadi nimi kindlasti selgeks."

IVOLil pole soosikut

Kuigi maavanema määrab ametisse valitsus, püüab regionaalminister hea tava kohaselt pakkuda välja kandidaadi, kel on ka kohalike omavalitsusjuhtide toetus. Riho Breiveli poolt hääletasid viis aastat tagasi kõik Ida-Viru Omavalitsuste Liidu (IVOL) üldkoosolekul osalejad. Tema eelkäija Ago Silde määrati aga 2004. aastal, hoolimata sellest, et omavalitsusjuhtide vastuhääli oli ühe võrra rohkem kui poolthääli, siiski ametisse.

IVOLi esimees, Keskerakonda kuuluv Vaivara vallavolikogu esimees Veikko Luhalaid ütles, et omavalitsusliidul oma maavanema soosikut ei ole. "See teema ei ole meil jutuks olnud ja me ei tahaks uue maavanema määramisse praegusel varajasel etapil üldse sekkuda," ütles Luhalaid, kes loodab, et sõltumata IVOLi seisukohast ei kujune suhted tulevase maavanemaga selliseks nagu 2004. aastal pärast Silde ametisse saamist. "Seetõttu, et demokraatliku hääletamise tulemusel ei saanud Silde vähemalt poolt meie toetusest, kujunesid järgnenud aastatel omavalitsusjuhtide ja maavanema suhted õuduseks."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles