Esmaspäevast streigivad kaks Ida-Virumaa haiglat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polikliinik
Polikliinik Foto: Peeter Lilleväli

Eile ei osatud Ida-Virumaa keskhaiglas veel öelda, kui paljud arstid ja medõed streigist osa võtavad ning kui paljud patsiendid jäävad ilma ambulatoorsest vastuvõtust ja uuringutest 8.-10. oktoobril. Seda infot lubatakse pärast streigi algust. Narva haiglas on suhteline selgus olemas vaid esimese streigipäeva kohta.

"Ametiühing ei ütle, sest kõik arstid ei kuulu ametiühingusse ja kõik ametiühinguliikmed samuti ei streigi, seepärast peame ise küsima igalt arstilt eraldi, kas ta streigib," ütles eilsel pressikonverentsil Ida-Virumaa keskhaigla juhatuse esimees Tarmo Bakler. "Igal töötajal on õigus teha otsus päeval, mil streik algab."

Bakler märkis, et esialgsetel andmetel on erialasid, kus peaaegu kõik arstid kavatsevad 8.-10. oktoobril jätkata tööd tavapärases režiimis. Samuti tehakse kõiki uuringuid, välja arvatud endoskoopilised ja neurofüsioloogiakabineti uuringud.

"Ambulatoorse vastuvõtuga tegeleb vaid osa arste ja erinevatel spetsialistidel on erinev koormus. Näiteks on kirurge, kes töötavad polikliinikus kolm-neli tundi nädalas, teised aga iga päev. Seepärast ei saagi praegu öelda, missugune osa tööst jääb tegemata."

Patsientidele helistatakse

Streigiga ühinevad meedikud jätavad ära 8.-10. oktoobri plaanilised vastuvõtud. Helistatakse kõigile patsientidele, kes jäävad neil päevil ilma vastuvõtust või uuringust.

"Püüame arstidelt info kätte saada võimalikult ruttu ja patsiente informeerida," märkis Bakler. "Kui inimesel on arsti juurde number kinni pandud ühele neist kolmest päevast ja talle ei ole helistatud, tähendab see, et arst töötab tavalises režiimis."

Kiirabi, erakorralise meditsiini ja intensiivravi osakonnad jätkavad tööd täies mahus. Tööd ei katkesta ka sünnitusosakond, abi osutatakse rasedatele, lastele ja onkoloogiahaigetele.

Narvas on streik tähtajatu

Esmaspäeval määramata ajaks streigiga ühinevas Narva linnahaiglas öeldi juhtkonnast, et muutusi tuleb polikliiniku ja teiste ambulatoorsete osakondade töös. Näiteks katkestavad täielikult töö polikliiniku protseduuride ja mammograafia kabinet.

Tavapäraselt jätkavad tööd radioloogia ja füsioteraapia kabinet, kiirabi, erakorralise meditsiini osakond ehk traumapunkt ja vastuvõtuosakond. Jätkub patsientide vastuvõtt statsionaarsele ravile.

Nagu mujalgi, otsustab ka Narvas iga arst ise, kas streikida või mitte. Näiteks 8. oktoobril on Narva polikliinikus planeeritud 34 arsti vastuvõtt, aga neist 16 on juba teatanud, et vastuvõtt jääb ära. Muide, üks arst võtab päevaga vastu umbes 20 patsienti. "Pole selgust selle kohta, mis juhtub teisipäeval, 9. oktoobril," tunnistab tervishoiutöötajate kutseliidu ja Narva haigla töötajate usaldusisik Natalja Metelitsa.

"Alles 8. oktoobril selgub, kes jätkab 9. oktoobril streiki, sest andmed muutuvad iga päev," märkis Metelitsa. Ta lisas, et saab aru küll, missuguseid ebamugavusi see patsientidele põhjustab. "Inimestel on mõttekas ise helistada ja uurida. Vastuvõtu ärajätmisest peavad arstid oma patsiente ise informeerima, aga võib juhtuda, et mõnda patsienti ei saada telefonil kätte."

Narvas saab konkreetse arsti streigist osavõtu kohta operatiivset informatsiooni polikliiniku registratuurist (tel 357 2778; 357 2779; 356 1144). Veelgi suuremaid raskusi on ette näha tulevastele vastuvõttudele registreerides, sest registreerijail pole mitme arsti töögraafikuid.

"Kui vastuvõtule tulevad rasedad, onkoloogiahaiged või lapsed, võtab arst nad vastu. Need on patsientid, kellele ei või kunagi ära öelda. Arst kannab ka streikides valget kitlit," kinnitab Natalja Metelitsa, et palgatõusu eest võitlevad arstid viibivad oma töökohal.

Metelitsa sõnul hüvitab ametiühing oma streikivatele liikmetele, arstidele ja õdedele, saamata jäänud tulu sajaprotsendiliselt. "Mõned ametiühingusse ei kuulu ja streigivad omal kulul, idee nimel."

Mõistavad põhjuseid

Tarmo Bakler ütles, et ta mõistab streigi põhjuseid ning seda, miks see korraldati. "Tingimused ja ressursid, mida haigekassa pakub ja millest lähtuvalt peame palka maksma, viivad praegu selleni, et paljud meedikud lähevad tööle välismaale."

Hetkel on haigla valmis tööle võtma 20-30 arsti. Kuid neid ei ole ja nende töö tehakse ära selle arvel, et valvekordi käivad tegemas põhikohaga Tartus või Tallinnas töötavad arstid, samuti kohalikud arstid, kelle koormus ületab 40 tundi nädalas.

Bakleri sõnul on miinimumkoormusega töötava arsti palk Ida-Virumaa keskhaiglas 1200 eurot ning medõel sõltuvalt staažist, haridusest ja teistest teguritest umbes 700 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles